GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bilić: Rat nam je, nažalost, pomogao, zato Hrvatska uvijek ide na pobjedu

Bilić: Rat nam je, nažalost, pomogao, zato Hrvatska uvijek ide na pobjedu
MENTALNA SNAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2022 / 13:36
Autor: SEEbiz / index.hr
LONDON - Slaven Bilić odradio je najbolji dio svojih igračkih i trenerskih godina na Otoku gdje je i danas vrlo omiljena ličnost. Nekadašnji stoper Evertona i West Hama radi kao stručni komentator na CBS-u u Velikoj Britaniji. Glavna tema razgovora, barem što se Bilića tiče, bili su hrvatski uspjesi u nogometu. Englezima nije jasno kako je to moguće.

"Hrvatska ima manje stanovnika nego Los Angeles, ali od neovisnosti je postala sila svjetskog nogometa. Uzeli su broncu 1998., a onda 2018. i srebro. Naš producent Pete Radovich rođen je u New Yorku, ali se identificira kao Hrvat. Što vi kažete, Slavene, prihvaćate li ga kao Hrvata?" započela je voditeljica.

"Da, naravno da ga prihvaćam. CBS je dobar zbog njega. Sto puta su me pitali to isto pitanje o uspjehu Hrvata. Nije riječ samo o sportu. Pogledajte sjajne liječnike i druga zanimanja. Naravno, naši sportaši su posebni", započeo je Bilić, prenosi Index.hr.

Zatim je dodao: "Zašto? Jer imamo pristojne fizičke predispozicije, psihički smo jaki. Djeca su na ulici i igraju se loptom, iako ne u onoj mjeri koliko su prije to radila. Imamo dovoljno opreme i izvora da pomognemo toj djeci kako bi dobila šansu postati profesionalci. Isto tako, nemamo previše novaca. Moraš raditi i boriti se za to."

Voditeljica ga je potom upitala: "Znači nisu poput engleskih igrača koji dobiju sve na gotovo?" "Ma ne, ne bih uopće ulazio u to i govorio je li ispravno ili pogrešno. Razmišljam o tome često jer me stalno ispituju. Iskreno, ni meni nije jasno nekad kako smo tako dobri", direktan je bio bivši izbornik.

"Mislim da je važno to što se moraš boriti, ništa ne uzimaš zdravo za gotovo. Također, mala smo zemlja. Ako napraviš nešto dobro, svi za to saznaju. Isto tako, ako napraviše nešto loše, svi će to brzo saznati. To nas čini vrlo kompetitivnom nacijom", nastavio je.

Voditeljica je spomenula mnoge vrhunske hrvatske igrače koji su osvajali Lige prvaka. Zanimalo ju je kakva su očekivanja hrvatske javnosti.

"Ima nas 4 milijuna, ali očekivanja su ogromna. "Naš prvi turnir bio je Euro 1996. Ljudi su očekivali od nas da osvojimo. Mentalitet momčadi je isti takav. Trenirao sam reprezentaciju šest godina, svaku utakmicu smo očekivali pobjedu, čak i kad nismo bili favoriti. To nekad stavlja ogroman pritisak, ali isto tako ti pomaže izgraditi pobjednički mentalitet", odgovorio je Bilić.

Voditeljicu je zanimalo je li važnu ulogu igrao Domovinski rat pri čemu ga je usporedila sa situacijom u Ukrajini.

"Nažalost, to pomaže. Na Euru 1996. imali smo većinu igrača koji su igrali vani dok je trajao rat u Hrvatskoj. Nismo bili u vojsci, više smo bili ambasadori Hrvatske.

Ali osjećate da želite napraviti nešto posebno za svoj narod. Nakon tih tužnih godina, osjećaš puno veći ponos i odgovornost nego inače. I inače je igranje za reprezentaciju ostvarenje svih snova, ali ovo je posebnija situacija", odgovorio je Bilić.

U studiju je bio i Carragher kojeg je zanimalo što Bilić misli o Modriću. "Imali smo uvijek sjajnih igrača, ali Modrić je unikat. Pogledajte kako je Modrić trčao za Messijem i uklizao mu. Većina igrača koji su dobri na lopti ne vole igrati obranu, ne znaju igrati obranu ili trebaju pomoć.

On nije takav. Čitanje igre, liderstvo, smirenost. Igrao je nevjerojatno protiv PSG-a. On je najkompletniji veznjak svih vremena i jako skroman tip", rekao je Bilić gledajući videoisječak Modrićeve utakmice protiv francuskog velikana.

Tagovi: Slaven Bilić, hrvatska nogometna reprezentacija, Luka Modrić
PROČITAJ I OVO
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
RIJEČ AUTORITETA
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
TORINO - Legendarni hrvatski nogometaš Alen Bokšić rijetko se pojavljuje u medijima pa stoga svaka njegova riječ ima težinu jer ipak je ostavio dubok trag kao igrač.
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
HAJDUK
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
SPLIT - "Treba dovesti trenera koji će pratiti strategiju kluba, istovremeno napadati trofeje i razvijati mlade. Tu ćemo tražiti balans između rezultata i razvoja igrača."
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
DINAMO
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
ZAGREB - Sportski direktor Dinama, odnosno aktualni vršitelj te dužnosti, Marko Marić, na današnjoj je konferenciji za medije objasnio sportsku politiku kluba koju je dan ranije prezentirao na sjednici Izvršnog odbora.
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
KARIJERE
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
SPLIT - Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka, objavio je splitski klub. Danas će i službeno biti predstavljen na Poljudu u 12 sati.
Xavi ostaje u Barceloni
TRENERI
Xavi ostaje u Barceloni
BARCELONA - Još krajem siječnja Xavi Hernandez najavio je odlazak s klupe Barcelone. Bio je nezadovoljan i svojim doprinosom rezultatima, koji su bili na skromnom nivou za klub takve tradicije, ali i stavom igrača, odnosno partijama kakve momčad pruža.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE