GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bjelica najavio ambiciozne planove Osijeka

Bjelica najavio ambiciozne planove Osijeka
AMBICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2021 / 17:08
Autor: SEEbiz / Sportske novosti
OSIJEK - Osijek je u konstantnom rastu otkako je prije pet godina započeo novi život. Gradi se nogometni kompleks kakvog nema u Hrvatskoj, s u potpunosti natkrivenim stadionom i sedam pomoćnih terena, a ta je infrastrukturna revolucija vrijedna 40-ak milijuna eura praćena stalnim rezultatskim usponom, te pod Nenadom Bjelicom ove sezone i konačnim iskorakom momčadi koja je stala “na crtu” Dinamu.

Iskustvo je pokazalo kako su vlasnici Osijeka spremni platiti kvalitetu, no ne rasipaju se novcem. U Gradskom vrtu na transfere su u “olimpijskom ciklusu” izdvojili tek nešto više nego na Poljudu i Rujevici. Osijek je u posljednje četiri godine, naime, na dolazne transfere nogometaša potrošio sedam milijuna eura. Kao službeni izvor poslužit će transfermarkt, iako su i na toj stranici u jednom slučaju grdno pogriješili. Navedeno je, naime, kako je dolazak Mirka Marića iz Videotona u Osijek u ljeto 2017. koštao čak 1,5 milijuna eura. Cifra je, međutim, bitno manja, jer transfer je zapravo plaćen 600.000 eura.

U istom vremenu, od ljeta 2016. do danas, Dinamo je prema podacima transfermarkta na dolazne transfere potrošio gotovo pet puta više, odnosno 34 milijuna (od čega 10,8 milijuna eura samo ove sezone), Hajduk pet milijuna, a Rijeka 3,8 milijuna eura. Od 17 nogometaša, za čije je transfere Osijek izdvojio novac, njih čak 15 dovedeno je u novoj klupskoj eri u kojoj je obavljen i jedan milijunski transfer (1,3 milijuna eura za Mancea), a koji uskoro neće biti i jedini.

Otkako je Nenad Bjelica preuzeo funkciju menadžera, odšteta je isplaćena samo za jednog igrača, Damjana Bohara, čiji je transfer iz poljskog Zaglebieja ljetos plaćen 850.000 eura, što je i drugi najveći dolazni transfer u Gradskom vrtu. A puno kupovina s isplaćenim odštetama neće biti i iduće ljeto. Manevarski prostor za odštete ostat će sužen nakon izvjesnog aktiviranja klauzule za Ramona Miereza i isplate 2,5 milijuna eura Alavesu za transfer najboljeg strijelca 1. HNL ove sezone.

Bit će to i peta najveća odšteta koju je neki hrvatski prvoligaš isplatio za nekog nogometaša. Samo je, naravno, Dinamo plaćao više za pojačanja, a rekord HNL-a, barem što se tiče dolazaka, i dalje će uvjerljivo ostati transfer Marka Roga, čiji je transfer iz Splita koštao pet milijuna eura.

Nenad Bjelica ima proračunske okvire unutar kojih se mora snaći, a baš zbog toga mora racionalno trošiti na nogometnoj tržnici.

- Naš plan je otkupiti Miereza i mi ćemo se već tu dobro istrošiti. Moramo gledati na dovođenje određenih igrača, prvenstveno slobodnih igrača. Ukoliko budemo ostvarili neku prodaju onda ćemo moći razmišljati o tome da eventualno potrošimo neki novac na igrača koji ima odštetu. Pokazala je situacija iz ove sezone kako smo uspjeli pronaći jako kvalitetne igrače za jako mali novac i pokušat ćemo to i u ljeto ponoviti. Puno veće je tržište i puno veći izbor nego što je to zimi i vjerujem da ćemo pronaći igrače koji će podići kvalitetu naše momčadi - kaže Bjelica.

U klupskom proračunu su plaće i petorice igrača (Santinija, Gyurcsa, Ercega, Lope, Gutija), čiji ugovori istječu s koncem sezone, a o kojima se klub još nije odredio.

- Nismo još donijeli odluke o igračima koji imaju ugovore do ljeta, vidjet ćemo tko će još ostati od njih i s kojim ćemo snagama krenuti na jesen - veli Osijekov menadžer.

Bjelica je najavio kako će se u idućoj sezoni u nove pobjede jurišati s najmanje 18 igrača iz aktualnog kadra. Svlačionicu bi mogli osvježiti i neki od nogometaša koji su aktualnu sezonu proveli na posudbi. Dio njih očito nije otpisan u planovima Osijekova trenera.

- Imamo desetak igrača na posudbama i moguće je da dvojica-trojica ostanu u kadru momčadi. Puno će ovisiti koga ćemo prodati. Neće klub ići u nekakve vratolomije i nemoguća ulaganja, jer za tim nema nikakve potrebe. Mi smo pokazali s ovim kadrom da možemo biti konkurentni u HNL. Ako budemo ulaganjem mogli povećati kvalitetu za 10-20 posto mi ćemo biti zadovoljni i to će biti idući korak u razvoju ove momčadi

Odlična sezona skrenula je pozornost nogometnog tržišta prema Gradskom vrtu.

- Svakodnevno stižu pozivi za naše igrače, jako se puno raspituju o njima. Vjerojatno se ništa neće dogoditi dok ne počne prijelazni rok, ali mi smo u situaciji da ne moramo prodavati igrače. Nemamo taj pritisak. Možemo svakog od njih zadržati bez obzira na ulaganje u Miereza i s njima biti konkurentni i iduću sezonu. Naši igrači nisu na prodaju, ali svako može biti transferiran ako dođe ponuda koja nas zadovoljava i koja je zanimljiva i klubu i igraču. Nećemo sigurno prodavati ispod cijene. Kada dođe ponuda, unutar kluba ćemo odlučiti što je najbolje za nas - zaključio je Bjelica.

Osijek je, inače, bez razmišljanja ranije ove godine već odbio šest milijuna eura odštete za Ramona Miereza (klub iz Rusije obratio se izravno u Gradski vrt procijenivši kako je otkup njegova ugovora gotova stvar), četiri milijuna eura za Mihaela Žapera, te dva milijuna eura za Ivicu Ivušića.

Tagovi: Nenad Bjelica, NK Osijek, Mihael Žaper, Hajduk, Laszlo Kleinheisler, Ramon Mierez
PROČITAJ I OVO
Hrgović će uskoro imati meč karijere
BOKS
Hrgović će uskoro imati meč karijere
ZAGREB - Najbolji hrvatski boksač Filip Hrgović će 1. lipnja u Rijadu na Matchroom vs. Queensberry: 5v5 priredbi odraditi dosad najveću borbu u karijeri. Protivnik će mu biti britanski boksač Daniel Dubois.
Sigurdsson se uoči turnira u Norveškoj odrekao jednog od najiskusnijih rukometaša
IZBORNIK
Sigurdsson se uoči turnira u Norveškoj odrekao jednog od najiskusnijih rukometaša
ZAGREB - Izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Dagur Sigurdsson objavio je popis igrača za skorašnji pripremni turnir u Oslu od 6. do 12. svibnja 2024. godine.
HNS ne smije organizirati navijačke zone u Hrvatskoj i Njemačkoj tijekom Eura
ODLUKE
HNS ne smije organizirati navijačke zone u Hrvatskoj i Njemačkoj tijekom Eura
ZAGREB - Hrvatski nogometni savez neće sudjelovati u organizaciji navijačkih zona tijekom Eura 2024. zbog marketinških uvjeta koje je postavila UEFA.
Francuzi spremaju rezervni plan za Olimpijadu zbog straha od terorizma
STRAH OD TERORIZMA
Francuzi spremaju rezervni plan za Olimpijadu zbog straha od terorizma
PARIZ - Francuski predsjednik Emmanuel Macron pokrenuo je odbrojavanje 100 dana do Olimpijskih igara u Parizu u ponedjeljak pritom umirujući javnost glede sigurnosti oko ceremonije otvaranja na Seini,priznavši po prvi put postojanje planova B i C u slučaju terorističke prijetnje.
Stanišić srušio rekord star 55 godina
REKORDI
Stanišić srušio rekord star 55 godina
LEVERKUSEN - Pobjedom nad Werder Bremenom Bayer Leverkusen osigurao je prvu povijesnu titulu prvaka Njemačke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE