GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brnjac: Uvodi se jedinstvena nacionalna stipendija vrhunskim sportašima

Brnjac: Uvodi se jedinstvena nacionalna stipendija vrhunskim sportašima
STIPENDIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2022 / 16:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prijedlogom zakona o sportu koji je Vlada sa sjednice u četvrtak uputila u saborsku proceduru uvodi se kategorizacija sportova, jedinstvena nacionalna stipendija vrhunskim sportašima (od I. do III. kategorije) kao i trajna naknada za trenere osvajače medalja.

Predloženim će se zakonom riješiti niz izazova u funkcioniranju sustav sporta te implementirati mjere Nacionalnog programa sporta koji je Sabor usvojio u lipnju 2019. godine te realiziraju mjere iz programa Vlade, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Njime se na jasan način definira sustav sporta kako bi se unaprijedio status sportaša i kvaliteta obavljanja sportskih djelatnosti te potaknulo što više djece i mladih na bavljenje sportom, istaknula je.

Jasnije se definira i sustav financiranja sporta kao i nadzor nad trošenjem sredstava. "Jedan od najvažnijih noviteta odnosi se na donošenje kategorizacije sportova koje ću postati i temelj za dodjelu sredstava", naglasila je Brnjac.

Kategorizaciju će provoditi krovna sportska udruženja - Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski paraolimpijski odbor i Hrvatski sportski savez gluhih, svaki za sportove iz svoje nadležnosti, a osnovni kriteriji su masovnost sporta u Hrvatskoj, zastupljenost u svijetu i Europi, uspješnost u ostvarenju sportskih rezultata te udio djece i mladih u ukupnom broju sportaša pojedinog sporta.

Novina je i plaćanje doprinosa (mirovinskog i zdravstvenog osiguranja) vrhunskim sportašima I. kategorije s uspostavljenim imovinskim cenzusom.

Uvodi se i nacionalna stipendija za vrhunske sportaše I, II. i III. kategorije, uključujući parasportaše i gluhe sportaše, a propisuje se da svi imaju jednak iznos stipendije (ovisno o kategoriji iznosit će od 1000 do 3000 kuna) koji će im isplaćivati država.

Naknade za trenere

Pritom će svi oni i dalje će moći primati stipendije koje trenutačno primaju, primjerice od jedinica lokalne samouprave.

Po prvi se puta uvode i trajne naknade za trenere osvajače olimpijskih, paraolimpijskih i olimpijskih medalja gluhih (ovo pravo do sada su imali samo sportaši). "Svi smo itekako svjesni koliko važnu ulogu u svakom sportskom uspjehu ima trener", rekla je Brnjac.

Novitet je i da će se iz proračuna izdvajati novac za županijske sportske zajednice kako bi se osiguralo sufinanciranje troškova stručnog rada i poboljšanje materijalnih uvjeta za provedbu programa za djecu i mlade do 18 godina, istaknula je.

"Tim ćemo sredstvima klubovima u najslabije razvijenim sredinama i onima koji imaju najmanju mogućnost izdvajanja za sport omogućiti financiranje trenera te opreme poput lopti, strunjača i svih drugih rekvizita za djecu, kako bi se ona mogla u što većem broju baviti sportom", naglasila je.

Jasnije su definira i ulaganje u sportsku infrastrukturu odnosno donošenje mreže sportskih građevina temeljem koje će se nastaviti ciljano ulagati kako bi se u svim dijelovima Hrvatske sport učinilo svima podjednako dostupnim, od rekreativaca do vrhunskih sportaša, dodala je ministrica.

Sve što sam spomenula daje dovoljno jasnu sliku koliko je Vladi bitan sport i koliko će sustav sporta konkretno unaprijediti stupanje na snagu ovog zakona, zaključila je Brnjac.

Tagovi: Nikolina Brnjac, trajna naknada za trenere osvajače medalja, jedinstvena nacionalna stipendija vrhunskim sportašima
PROČITAJ I OVO
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
DOBRODOŠLICA
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
BEOGRAD - Košarkaši Partizana sastaju se sa Olimpijakosom u meču 32. kola Evrolige, a uz teren je i hrvatska NBA legenda.
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?
POST FESTUM
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?

ISTANBUL - Puno se priča o odlasku hrvatskog golmana Dominika Livakovića iz Fenerbahčea nakon navijačkih nereda u utakmici protiv Trabzonspora.

Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
RANGIRANJA
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
ZAGREB - Budući da je ožujak većini najjačih svjetskih reprezentacija poslužio za odigravanje prijateljskih utakmica, koje ne donose puno bodova, velikih promjena na FIFA ljestvici nakon odrađenog reprezentativnog termina nije bilo.
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
RIJEČ AUTORITETA
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
BEOGRAD - Bivši izbornik Davis kup reprezentacije Jugoslavije Radmilo Armenulić prokomentirao je prekid suradnje Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića.
Modrić napušta Real na kraju sezona
ODLAZAK
Modrić napušta Real na kraju sezona
MADRID - Toni Kroos dogovorio je nastavak suradnje s Real Madridom za još jednu sezonu i samo se čeka potpis novog ugovora, a njegovim stopama će u sljedećeg tjedna krenuti veterani Nacho Fernandez i Lucas Vazquez. Luke Modrića nema u tim planovima 'kraljeva'.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE