GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brnjac: Uvodi se jedinstvena nacionalna stipendija vrhunskim sportašima

Brnjac: Uvodi se jedinstvena nacionalna stipendija vrhunskim sportašima
STIPENDIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2022 / 16:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prijedlogom zakona o sportu koji je Vlada sa sjednice u četvrtak uputila u saborsku proceduru uvodi se kategorizacija sportova, jedinstvena nacionalna stipendija vrhunskim sportašima (od I. do III. kategorije) kao i trajna naknada za trenere osvajače medalja.

Predloženim će se zakonom riješiti niz izazova u funkcioniranju sustav sporta te implementirati mjere Nacionalnog programa sporta koji je Sabor usvojio u lipnju 2019. godine te realiziraju mjere iz programa Vlade, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Njime se na jasan način definira sustav sporta kako bi se unaprijedio status sportaša i kvaliteta obavljanja sportskih djelatnosti te potaknulo što više djece i mladih na bavljenje sportom, istaknula je.

Jasnije se definira i sustav financiranja sporta kao i nadzor nad trošenjem sredstava. "Jedan od najvažnijih noviteta odnosi se na donošenje kategorizacije sportova koje ću postati i temelj za dodjelu sredstava", naglasila je Brnjac.

Kategorizaciju će provoditi krovna sportska udruženja - Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski paraolimpijski odbor i Hrvatski sportski savez gluhih, svaki za sportove iz svoje nadležnosti, a osnovni kriteriji su masovnost sporta u Hrvatskoj, zastupljenost u svijetu i Europi, uspješnost u ostvarenju sportskih rezultata te udio djece i mladih u ukupnom broju sportaša pojedinog sporta.

Novina je i plaćanje doprinosa (mirovinskog i zdravstvenog osiguranja) vrhunskim sportašima I. kategorije s uspostavljenim imovinskim cenzusom.

Uvodi se i nacionalna stipendija za vrhunske sportaše I, II. i III. kategorije, uključujući parasportaše i gluhe sportaše, a propisuje se da svi imaju jednak iznos stipendije (ovisno o kategoriji iznosit će od 1000 do 3000 kuna) koji će im isplaćivati država.

Naknade za trenere

Pritom će svi oni i dalje će moći primati stipendije koje trenutačno primaju, primjerice od jedinica lokalne samouprave.

Po prvi se puta uvode i trajne naknade za trenere osvajače olimpijskih, paraolimpijskih i olimpijskih medalja gluhih (ovo pravo do sada su imali samo sportaši). "Svi smo itekako svjesni koliko važnu ulogu u svakom sportskom uspjehu ima trener", rekla je Brnjac.

Novitet je i da će se iz proračuna izdvajati novac za županijske sportske zajednice kako bi se osiguralo sufinanciranje troškova stručnog rada i poboljšanje materijalnih uvjeta za provedbu programa za djecu i mlade do 18 godina, istaknula je.

"Tim ćemo sredstvima klubovima u najslabije razvijenim sredinama i onima koji imaju najmanju mogućnost izdvajanja za sport omogućiti financiranje trenera te opreme poput lopti, strunjača i svih drugih rekvizita za djecu, kako bi se ona mogla u što većem broju baviti sportom", naglasila je.

Jasnije su definira i ulaganje u sportsku infrastrukturu odnosno donošenje mreže sportskih građevina temeljem koje će se nastaviti ciljano ulagati kako bi se u svim dijelovima Hrvatske sport učinilo svima podjednako dostupnim, od rekreativaca do vrhunskih sportaša, dodala je ministrica.

Sve što sam spomenula daje dovoljno jasnu sliku koliko je Vladi bitan sport i koliko će sustav sporta konkretno unaprijediti stupanje na snagu ovog zakona, zaključila je Brnjac.

Tagovi: Nikolina Brnjac, trajna naknada za trenere osvajače medalja, jedinstvena nacionalna stipendija vrhunskim sportašima
PROČITAJ I OVO
Cristiano Ronaldo ima novi klub
NESLUŽBENO
Cristiano Ronaldo ima novi klub
ZAGREB - Cristiano Ronaldo s prvim danom sljedeće godine postaje nogometaš Al Nassra, kluba osnovanog 1965. godine, koji se natječe u prvenstvu Saudijske Arabije.
Griezmann je sretan, iako ne postiže pogotke
FRANCUSKA
Griezmann je sretan, iako ne postiže pogotke
ZAGREB - Antoine Griezmann još nije postigao pogodak na Svjetskom prvenstvu u Katru, ali to ovog francuskog reprezentativca, koji je nastupio u svakoj od 71 utakmice koju su aktualni svjetski prvaci odigrali od kolovoza 2017. do sinoćnje pobjede protiv Poljske u osmini finala, uopće ne čini nesretnim.
Saudijska Arabija jedini kandidat za domaćinstvo Azijskog kupa 2027.
KANDIDAT
Saudijska Arabija jedini kandidat za domaćinstvo Azijskog kupa 2027.
RIJAD - Saudijska Arabija je jedini preostali kandidat za domaćinstvo Azijskog kupa 2027. nakon što je indijski savez povukao svoju kandidaturu, priopćila je u ponedjeljak Azijska nogometna konfederacija (AFC).
Sterling napustio Dohu nakon što mu je opljačkan dom
ODLAZAK
Sterling napustio Dohu nakon što mu je opljačkan dom
LONDON - Napadač engleske nogometne reprezentacije Raheem Sterling napustio je Svjetsko prvenstvo u Katru nakon oružane provale u njegov dom.
Šarić odigrao vrlo dobru utakmicu nakon gotovo dvije godine
NBA
Šarić odigrao vrlo dobru utakmicu nakon gotovo dvije godine
NEW YORK - Dario Šarić drugu utakmicu zaredom započeo je u startnoj petorci Phoenix Sunsa i odigrao najbolju partiju od oporavka od operacije koljena koje je ozlijedio u NBA finalu 2021. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE