GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čeferin: Zaustavljanje Superlige moja je najveća pobjeda na čelu UEFA-e

Čeferin: Zaustavljanje Superlige moja je najveća pobjeda na čelu UEFA-e
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2022 / 12:46
Autor: SEEbiz / H
BEČ - Zaustavljanje projekta Superlige moja je najveća pobjeda na čelu Europske nogometne federacije (UEFA), kazao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin u razgovoru za slovensku agenciju STA.

Predsjednik UEFA-e ušao je u posljednju godinu svog četverogodišnjeg mandata, a u trenutku kada je pred europskim nogometom mnogo velikih izazova, za STA je istaknuo kako je zaustavljanje projekta Superlige njegova najveća pobjeda. O utrci za novi mandat na izborima za godinu dana rekao je da ne očekuje protukandidata.

Europski nogomet suočio se s brojnim neočekivanim izazovima u posljednje dvije godine s pandemijama, superligaškim odmetnicima i posljednjih tjedana s ratom na europskom tlu. Slovenski odvjetnik smatra da je UEFA-in odgovor bio uspješan jer se uspjela okupiti.

"Najvažnije od svega, mislim, bilo je to što smo u dva-tri dana prošle godine uspjeli spriječiti ovu suludu ideju tzv. Superlige, koja bi značila potpuno uništenje nogometa, kraj europskog sporta," kazao je za STA nakon kongresa u Beču.

UEFA je u glavnom austrijskom gradu, među ostalim, usvojila najnovije detalje reforme elitnog klupskog natjecanja, Lige prvaka, za razdoblje nakon 2024. godine, čime je, prema njegovim riječima, projekt Superlige konačno mrtav.

"Ovo je zadnji čavao u lijesu. Lijes je davno bio gotov, ali sada smo ga morali potpuno zatvoriti," slikovito je Čeferin ilustrirao važnost odluke u Beču.

Liga prvaka će od sezone 2024/25. imati 36 klubova, četiri više nego sada. U uvodnoj fazi igrat će se osam kola po "švicarskom modelu". Prvi čovjek UEFA-e smatra kako će to omogućiti još zanimljivije utakmice.

"Velike momčadi će igrati protiv velikih više utakmica, igrat će i s manjim klubovima. Manje momčadi također, će igrati s manjim i imati više šansi za napredovanje. Ovaj sustav natjecanja bit će napetiji od dosadašnjeg, jer nakon prvog dijela neće biti jasno tko će napredovati."

"Imali smo teške odluke, teške razgovore, i na kraju, a to se nije dogodilo u povijesti UEFA-e, stojimo na istoj strani, reprezentacije, klubovi, lige i navijači. Ali ovo je kompromis koji mi je oduzeo puno živaca."

Iako neki nisu zadovoljni, Čeferin se time ne opterećuje previše, jer, kako kaže, neki nikada neće biti zadovoljni.

Kandidaturu za reizbor je najavio krajem prošle godine, a prvu podršku dali su mu predstavnici danskog i norveškog saveza. "Ovo mi puno znači, jer su me nordijske zemlje - Švedska, Danska i Finska - prve podržale još 2016."

Vjeruje da ima široku podršku uoči izbora u travnju 2023. u Lisabonu, zbog čega ne očekuje suparnika.

"Iskreno, ne očekujem protivnika kako stvari trenutno stoje. Naravno da se nikad ne zna," dodao je.

Također je želio poslati jasnu poruku. "Želimo jasno dati do znanja da naša tradicija nije na prodaju. Želimo jasno dati do znanja da je diskriminacija nešto na što nećemo pristati. Želimo reći da je populizam nešto što ne bi trebalo biti toliko rašireno diljem svijeta."

UEFA je bila među prvim međunarodnim savezima koji su poduzeli akciju protiv Rusije, a nedavno je proširila sankcije daljnjim isključenjem ruskih klubova i reprezentacija iz svojih natjecanja.

Istodobno, Čeferin sumnja u ozbiljnost nagovještaja koji su se proteklih tjedana pojavili da bi se Rusija mogla pridružiti azijskoj konfederaciji zbog sankcija UEFA-e. "Koliko sam pročitao, ovo je ideja nekog političara. Ne mislim da je to ideja Ruskog nogometnog saveza, jer bi inače to značilo nazadovanje ruskog nogometa za 100 godina."

Još jednom se osvrnuo i na uvođenje VAR-a u nogomet.

"VAR je sigurno doveo do boljih odluka u mnogim stvarima," dodajući da su ostali problemi, uključujući nejasno pravilo igre rukom. Međutim, suzdržano korištenje video suca čini mu se presudno. "Jasno dajemo upute u kojoj se mjeri VAR koristi, a mislim da se u europskim utakmicama koristi s velikom suzdržanošću", zaključio je.

Tagovi: Aleksander Čeferin, UEFA, Liga prvaka, Superliga
PROČITAJ I OVO
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
RANGIRANJA
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
ZAGREB - Budući da je ožujak većini najjačih svjetskih reprezentacija poslužio za odigravanje prijateljskih utakmica, koje ne donose puno bodova, velikih promjena na FIFA ljestvici nakon odrađenog reprezentativnog termina nije bilo.
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
RIJEČ AUTORITETA
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
BEOGRAD - Bivši izbornik Davis kup reprezentacije Jugoslavije Radmilo Armenulić prokomentirao je prekid suradnje Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića.
Modrić napušta Real na kraju sezona
ODLAZAK
Modrić napušta Real na kraju sezona
MADRID - Toni Kroos dogovorio je nastavak suradnje s Real Madridom za još jednu sezonu i samo se čeka potpis novog ugovora, a njegovim stopama će u sljedećeg tjedna krenuti veterani Nacho Fernandez i Lucas Vazquez. Luke Modrića nema u tim planovima 'kraljeva'.
Đoković iznenadio odlukom o novom treneru
IZNENAĐENJE
Đoković iznenadio odlukom o novom treneru
BEOGRAD - Nakon razlaza Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića glavno pitanje je bilo tko će biti novi trener u stožeru srpskog igrača.
Engleska na Euru bez vratara Johnstonea
HENDIKEP
Engleska na Euru bez vratara Johnstonea
LONDON - Engleska nogometna reprezentacija mogla bi imati dosta problema s vratarskom pozicijom na skorašnjem Europskom prvenstvu nakon što je postalo poznato da u Njemačkoj neće moći braniti Samuel Johnstone.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE