GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Championship na rubu propasti, pola klubova nema za plaće za travanj

Championship na rubu propasti, pola klubova nema za plaće za travanj
ENGLESKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2020 / 08:20
Autor: SEEbiz / Index.hr
LONDON - Koronakriza teško je pogodila gotovo sve europske lige.

Belgija i Nizozemska otkazale su svoja prvenstva, a pet najjačih europskih liga gubitke mjeri u stotinama milijuna eura. Nema novca od TV prava ni prodaje ulaznica i suvenira, a igračima su cijene drastično pale, piše Index.hr.

No bogati klubovi iz Premiershipa nekako će preživjeti sezonu, ali onima u Championshipu prijeti prava financijska katastrofa iz koje će se teško izvući. Financijski stručnjaci godinama upozoravaju da je "najteža liga na svijetu" financijski neodrživa, a bjesomučna utrka za milijune koje nudi Premiership često rezultira pretjeranim investiranjem i golemim troškovima. Tko se ne uspije plasirati u Premiership, bilježi velike gubitke jer je, u pravilu, na početku sezone puno uložio u momčad.

Ulazak u Premiership klubovima iz druge lige jamči barem tri godine mirnog života. Čak i ako odmah ispadnu iz Premiershipa, klubovi će dobiti najmanje 100 milijuna funti, a sljedeće tri sezone primat će tzv. parachute payments, odnosno po nekoliko desetaka milijuna funti kako bi amortizirali gubitak prihoda iz vremena u Premiershipu.

Kako piše Daily Mail, osim onih najvećih, većina klubova iz Premiershipa manje-više nema prevelikih financijskih problema jer čak 80 posto budžeta puni od TV prava. No kad je u pitanju Championship, taj postotak je puno manji. Dok klubovi s dna tablice Premiershipa dobiju oko 100 milijuna funti od TV prava, čitav Championship podijeli 119 milijuna po sezoni.

Prošle sezone je najviše novca od TV prava zaradio Leeds United, kojemu je isplaćeno devet milijuna funti. Klub u vlasništvu Talijana Andree Radrizzanija rijedak je primjer relativno održivog kluba u Championshipu. Leeds je prošle sezone potrošio 94,5 posto budžeta na troškove, što znači da je sezonu završio u malom plusu, što se ne može reći za ostale klubove.

Nekadašnji prvoligaš Reading, koji uglavnom životari u Championshipu, prošle sezone potrošio je 193 posto prihoda na troškove. U prijevodu, sezonu je završio u minusu od jednog cijelog budžeta. Norwich i Sheffield United, klubovi koji su prošle sezone ušli u Premiership, potrošili su 161, odnosno 191 posto budžeta na plaće igrača i osoblja, ali su ulaganja amortizirali ulaskom u prvu ligu.

"S poslovnog gledišta, financije klubova u Championshipu su neodržive. Od 24 kluba u ligi njih 23 je na gubitku, a najgori primjer je Blackburn. Oni su prošle sezone izgubili 20 milijuna funti, a uopće nisu imali skupe igrače. To nema smisla", rekao je Kieran Maguire, stručnjak sa sveučilišta u Liverpoolu.

Klubove koji su zadnjih godina ispali iz Premiershipa, a nisu se uspjeli vratiti spasili su isključivo "parachute payments", koji su im činili i do 70 posto budžeta. Klubovi poput Leedsa, WBA-a i još nekih mogu računati na bogate vlasnike koji ih iz godine u godinu izvlače iz financijskih dubioza.

No ostali klubovi teško će preživjeti krizu s koronavirusom. Derby County 31 posto budžeta puni od prodaje ulaznica, dresova i svega na što navijači troše na dan utakmice. Čak 11 od 24 kluba u ligi najmanje 25 posto proračuna puni prihodima na domaćim utakmicama. Bez utakmica, ti klubovi ostaju bez novca nužnog za funkcioniranje, a polovina lige ne može isplatiti plaće igračima za travanj.

Derby County, Reading i Sheffield Wednesday su u najvećim problemima. Wayne Rooney u Derbyju zarađuje nerealnih 5,2 milijuna funti po sezoni, odnosno četvrtinu ukupne plaće igrača i trenera u klubu, iako je dio njegove plaće pokriven sponzorskim ugovorom s jednom kladionicom. No bez utakmica u pitanje će doći i sponzorski ugovori, odnosno tek će se vidjeti hoće li sponzori isplatiti čitave ugovore klubovima. Millwallova momčad stoji četiri puta manje od Waynea Rooneyja, no klub je svejedno cijelu momčad poslao na neplaćeni godišnji do daljnjega kako bi smanjio troškove.

Udruga engleskih klubova od druge do zadnje lige odlučila je pomoći klubovima Championshipa s 50 milijuna funti, a pomoć je najavila i besramno bogata Premier liga.

To su privremene mjere. Potraje li kriza, neki klubovi neće moći ispunjavati obveze prema igračima i nakon travnja, a to bi moglo dovesti do prave katastrofe u ligi u kojoj se desetak momčadi bori za plasman u Premiership koji, osim prestiža, znači i opstanak.

Tagovi: Championship, Leeds United, koronakriza, West Bromwich Albion, Slaven Bilić, Premiership, Reading, Norwich, Sheffield United, Derby County
PROČITAJ I OVO
Ten Hag suočen sa smanjenjem plaće
TRENERI
Ten Hag suočen sa smanjenjem plaće
MANCHESTER - Trener Manchester Uniteda Erik Ten Hag suočava se sa smanjenjem plaće ukoliko 'preživi' na Old Traffordu.
Jokić predvodio Denver za 3-0 protiv Lakersa
NBA
Jokić predvodio Denver za 3-0 protiv Lakersa
LOS ANGELES - Nikola Jokić predvodio je aktualne NBA prvake Denver Nuggetse do pobjede kod LA Lakersa 112:105 za vodstvo 3:0 u seriji u prvom krugu play-offa na Zapadu. Jokićevi Nuggetsi tako su postali prva momčad koja je LeBronu nanijela 11 poraza zaredom.
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
RIJEČ AUTORITETA
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
TORINO - Legendarni hrvatski nogometaš Alen Bokšić rijetko se pojavljuje u medijima pa stoga svaka njegova riječ ima težinu jer ipak je ostavio dubok trag kao igrač.
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
HAJDUK
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
SPLIT - "Treba dovesti trenera koji će pratiti strategiju kluba, istovremeno napadati trofeje i razvijati mlade. Tu ćemo tražiti balans između rezultata i razvoja igrača."
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
DINAMO
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
ZAGREB - Sportski direktor Dinama, odnosno aktualni vršitelj te dužnosti, Marko Marić, na današnjoj je konferenciji za medije objasnio sportsku politiku kluba koju je dan ranije prezentirao na sjednici Izvršnog odbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE