GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

De Grasse Amerikancima oteo zlato na 200 m

De Grasse Amerikancima oteo zlato na 200 m
ATLETIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2021 / 15:55
Autor: SEEbiz / H

TOKIO - Kanadski 26-godišnji sprinter Andre de Grasse dočekao je svoj trenutak i trijumfom ispred trojice američkih trkača došao do svog prvog naslova olimpijskog pobjednika te ukupno pete olimpijske medalje.

Nakon što je na Igrama u Rio de Janeiru bio treći na 100 m, drugi na 200 m i treći s kanadskom štafetom 4 x 100 m, de Grasse je u Tokiju osvojio svoju treći broncu u utrci na 100 m, ali na dvostruko dužoj dionici nije bilo bržeg od Kanađanina.

Već je u polufinalu pokazao snagu istrčavši osobni rekord (19.73 sekundi) uz značajno usporavanje u posljednjim metrima. U finalu su dvojica američkih sprintera, Noah Lyles i Kenneth Bednarek, iz zavoja izašli ispred de Grassea, ali je Kanađanin u sjajnom finišu prvo prošao Bednareka, a potom uhvatio i do tada vodećeg Lylesa.

De Grasse je ciljem prošao u vremenu novog kanadskog rekorda (19.62), Bednarek je s osobnim rekordom (19.68) završio kao drugi, a aktualni svjetski prvak na 200 m Noah Lyles morao se zadovoljiti olimpijskom broncom (19.74).

De Grasse je u Rio de Janeiru gledao u leđa velikom Usainu Boltu, ali u Tokiju nije bilo bržeg od njega te je postao trećim Kanađaninom u olimpijskoj povijesti koji je osvojio naslov olimpijskog pobjednika u ovoj disciplini, nakon Roberta Kerra (London 1908.) i Percyja Williamsa (Amsterdam 1928.).

Zlato na 3000 m sa zaprekama iznenađujuće je osvojila 22-godišnja Uganđanka Peruth Chemutai što je prvo olimpijsko odličje u povijesti za jednu sportašicu iz ove afričke države, do kojeg je došla s novim nacionalnim rekordom.

Ovo je već treća medalja na ovim Igrama za Ugandu, a sve tri dolaze iz atletike. Već su prvog dana u utrci na 10.000 metara srebro i broncu osvojili Joshua Cheptegi i Jacob Kiplimo.

Srebrno odličje na 3000 m sa zaprekama osvojila je 28-godišnja Amerikanka Courtney Frerichs (9:04.79), a 29-godišnja Kenijka Hyvin Kiyeng (9:05.39) je srebru iz Rio de Janeira u Tokiju pridružila olimpijsku broncu.

Njezina sunarodnjakinja i aktualna svjetska rekorderka te svjetska prvakinja Beatrice Chepkoech završila je tek na sedmom mjestu.

Novi olimpijski pobjednik na 800 m je Kenijac Emmanuel Korir (1:45.06 minuta) koji je u završnom sprintu bio neuhvatljiv za sve konkurente. S petog mjesta se do srebra probio njegov sunarodnjak Ferguson Rotich (1:45.23), a broncu je osvojio Poljak Patryk Dobek (1:45.39).

Korir je na olimpijskom tronu zamijenio aktualnog svjetskog rekordera Davida Rudishu koji je Keniji zlata donosio u Londonu i Rio de Janeiru, a ova je afrička atletska velesila zlatni niz na 800 m započela još u Pekingu zahvaljujući Wilfredu Bungeiju koji je 2008. osvojio naslov olimpijskog pobjednika.

Dan nakon što je Anita Wlodarczyk po treći put zaredom postala olimpijskom pobjednicom u bacanju kladiva, Poljska je očekivano osvojila zlato i u muškoj konkurenciji. No, do svog prvog olimpijskog zlata nije došao četverostruki svjetski prvak Pawel Fajdek već ga je osvojio 32-godišnji Wojciech Nowicki koji je prije pet godina u Rio de Janeiru bio treći.

Nowicki je imao pet ispravnih hitaca i svih pet je bacio preko 81 metra. Njegovo je kladivo najdulje poletjelo u trećoj seriji, kad mu je izmjeren hitac od 82,52 m, što mu je novi osobni rekord.

Osobni i nacionalni rekord (81,58 m) postavio je Norvežanin Eivind Henriksen koji je gotovo senzacionalno osvojio srebrnu medalju. Naime, do olimpijskog finala u Tokiju najdalji hitac 30-godišnjaka iz Osla je bio 78,79 m.

Za potpunu reprizu scenarija iz ženskog bacanja kladiva, u kojem je broncu osvojila Poljakinja Makwina Kopron, pobrinuo se Fajdek svojim jedinim hicem preko 80 m, kad je u petoj seriji zavitlao kladivo do 81,53 m. Srebro mu je pobjeglo za šest centimetara.

Tagovi: Andre de Grasse, Kanada, Noah Lyles, Kenneth Bednarek
PROČITAJ I OVO
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
RIJEČ AUTORITETA
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
TORINO - Legendarni hrvatski nogometaš Alen Bokšić rijetko se pojavljuje u medijima pa stoga svaka njegova riječ ima težinu jer ipak je ostavio dubok trag kao igrač.
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
HAJDUK
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
SPLIT - "Treba dovesti trenera koji će pratiti strategiju kluba, istovremeno napadati trofeje i razvijati mlade. Tu ćemo tražiti balans između rezultata i razvoja igrača."
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
DINAMO
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
ZAGREB - Sportski direktor Dinama, odnosno aktualni vršitelj te dužnosti, Marko Marić, na današnjoj je konferenciji za medije objasnio sportsku politiku kluba koju je dan ranije prezentirao na sjednici Izvršnog odbora.
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
KARIJERE
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
SPLIT - Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka, objavio je splitski klub. Danas će i službeno biti predstavljen na Poljudu u 12 sati.
Xavi ostaje u Barceloni
TRENERI
Xavi ostaje u Barceloni
BARCELONA - Još krajem siječnja Xavi Hernandez najavio je odlazak s klupe Barcelone. Bio je nezadovoljan i svojim doprinosom rezultatima, koji su bili na skromnom nivou za klub takve tradicije, ali i stavom igrača, odnosno partijama kakve momčad pruža.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE