GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dinamo bi kroz dvije sezone mogao izravno ući u Ligu prvaka

Dinamo bi kroz dvije sezone mogao izravno ući u Ligu prvaka
PRILIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2022 / 13:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dinamo je odigrao četiri utakmice grupne faze Lige prvaka. Trenutno je zadnja momčad tablice s četiri boda, ali i dalje ima vrlo realne šanse za prezimljavanje u jednom od dva najkvalitetnija međunarodna europska nogometna natjecanja. Za to će mu trebati pobjeda u barem jednom od preostala dva dvoboja, protiv Milana i Chelseaja.

Plavi su već godinama jedini klub koji značajnije doprinosi hrvatskom nacionalnom koeficijentu, a nekoliko sjajnih europskih sezona dovelo ih je do toga da je trenutno 29. klub Starog kontinenta kada je u pitanju koeficijent ostvaren kroz rezultate u Ligi prvaka i Europa ligi. Sad su stigle sjajne vijesti. Dinamu bi za dvije sezone put do Lige prvaka mogao biti mnogo lakši nego dosad, piše Index.

Naime, od sezone 2024./25. bi trebalo doći do nove podjele kvalifikacijskih uloga. U slučaju da osvajač Lige prvaka osigura ulazak u Ligu prvaka preko domaćeg prvenstva (što je gotovo uvijek slučaj), prazno mjesto neće, kao dosad, ići prvaku 11. države prema koeficijentu.

Umjesto toga, direktni plasman u Ligu prvaka ostvarit će klub s najvećim koeficijentom u takozvanom "champions pathu" kvalifikacija, u kojem se inače natječu prvaci slabije rangiranih liga koje nemaju direktno mjesto u Ligi prvaka. Dinamo baš tamo godinama igra za ulazak u elitu, a dobra vijest je da će sad dobiti šansu preskočiti kvalifikacije.

Dinamo je godinama među klubovima s najvećim koeficijentom te je time vrlo blizu statusa najboljeg kluba u champions pathu koji bi mu donio direktan plasman u Ligu prvaka. Prema trenutnoj ljestvici, ispred njega su samo jedan klub, ukrajinski Šahtar.

S obzirom na fenomenalnu dionicu u Ligi prvaka ove sezone u kojoj još uvijek nema poraz, izvjesno je da će Dinamo preskočiti i Club Brugge. Od ostalih klubova koji su Dinamovi rivali u tom pogledu mogu se istaknuti Kopenhagen, Slavia Prag i Basel.

Loša vijest za Dinamo je da će mu se, pri gledanju koeficijenata za sezonu 2024./25. "obrisati" jedna od najplodonosnijih sezona, ona 2018./19. Dinamo je tada 14.000 bodova, a bolji je bio samo dvije godine kasnije kad je igrao četvrtfinale Europa lige.

Od ostalih promjena, može se izdvojiti još jedna koja će imati utjecaj na hrvatske klubove, a odnosi se također na sezonu 2024./25. Osvajač hrvatskog kupa će tad kretati od prvog pretkola Europa lige, umjesto od trećeg pretkola Konferencijske lige kao dosad.

To je sjajna vijest jer će navedeni osvajač Rabuzinovog suca, u slučaju ispadanja iz Europa lige, imati rezervnu šansu u Konferencijskoj ligi. Podsjetimo, ove sezone je Hajduk kao osvajač kupa ispao u zadnjem kvalifikacijskom kolu Konferencijske lige od Villarreala.

Tagovi: Dinamo, Liga prvaka, Šahtar, Kopenhagen, Slavia Prag
PROČITAJ I OVO
Italija ima sigurnih pet klubova u Ligi prvaka
KOEFICIJENTI
Italija ima sigurnih pet klubova u Ligi prvaka
ZAGREB - Nakon odigranih uzvratnih četvrtfinalnih utakmica nogometne Europske lige i Konferencijske lige postalo je i definitivno poznato da će iduće sezone u Ligi prvaka talijanski nogomet imati pet svojih predstavnika.
Vujošević: Vučič želi da uništi Partizan
SASVIM OTVORENO
Vujošević: Vučič želi da uništi Partizan
BEOGRAD - Proslavljeni trener Duško Vujošević u "360 stepeni" na N1 govorio je o navijačima, Partizanu i "ratu" sa Aleksandrom Vučićem.
Livaković obranio dva penala, ali...
DRAMA
Livaković obranio dva penala, ali...
ISTANBUL - Dominik Livaković je heroj Fenerbahčea iako je njegov klub dramatično ispao od Olmypiacosa u četvrtfinalu Konferencijske lige.
Aco Petrović ponovo izbornik Brazila
KOŠARKA
Aco Petrović ponovo izbornik Brazila
RIO DE JANEIRO - Aleksandar Petrović, 65-godišnji nekadašnji izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije, ponovno je preuzeo Brazil, službeno je objavio tamošnji košarkaši savez na svojim internetskim stranicama.
Budimir će biti spreman za EURO
DOBRE VIJESTI
Budimir će biti spreman za EURO
PAMPLONA - Hrvatski nogometni reprezentativac Ante Budimir napustio je u srijedu bolnicu u Pamploni, gdje je proveo dvije noći nakon što mu je u ponedjeljak navečer slomljeno nekoliko rebara tijekom utakmice s Valencijom, izvijestio je u četvrtak njegov klub Osasuna, dodavši da bi trebao biti spreman za EURO u lipnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE