GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dražena ne možemo i nećemo zaboraviti

Dražena ne možemo i nećemo zaboraviti
NEZABORAVAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2021 / 10:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Danas je tužna 28. godišnjica smrti jednog od najvećih europskih košarkaša svih vremena Dražena Petrovića.

Predanost radu, pobjednički mentalitet - to je bilo ono što je Dražena izdvojilo od ostalih. Da, bilo je i talentiranijih, ali takvog kao Dražen nije bilo. Barem u Europi.

Danas kad se sjećamo onog tužnog dana iz 1993. godine moramo se prisjetiti i činjenice da je toga dana za dio hrvatskih ljubitelja košarke - taj sport doslovce umro.

Srećom, sjećanja nam nitko ne može oduzeti.

Svoju posljednju utakmicu Dražen je odigrao protiv Slovenije u kvalifikacijama za EP u Wroclavu. Bilo je to petog lipnja 1993. Hrvatska reprezentacija iz Poljske se vraćala zrakoplovom, no Dražen je na put krenuo automobilom s djevojkom, njemačkom manekenkom Klarom Szalantzy koja je bila za upravljačem. Nažalost, bila je to njegova posljednja vožnja.

Draženovim odlaskom otišla je i najljepša epizoda hrvatske košarke koja se do današnjih dana nije oporavila. Dražen je bio jedan od onih koji se rađaju jednom u stotinu godina. Oduševljavao je svojim igrama, ali i odnosom prema sportu.Živio je za košarku i za sport.

Karijeru je počeo s 15 godina u Šibenki s kojom je Petrović dosegao neslućene visine, igrao je finale Kupa Radivoja Koraća 1982. i 1983., a te je godine sa šibenskim klubom osvojio i naslov prvaka Jugoslavije, naslov koji je za zelenim stolom pripao Bosni. Odmah zatim otišao je u Cibonu s kojom je dvije sezone zaredom pokorio Europu.

Dražen je 1988. prešao u Real Madrid, a s Jugoslavijom je godinu kasnije postao prvak Europe i najbolji igrač prvenstva. Toga ljeta prelazi u NBA, u Portland Blazerse, a s reprezentacijom je uzeo i svjetsko zlato u Buenos Airesu. Nije impresionirao u prvoj sezoni na američkom kontinentu, no ipak je ostvario transfer u New Jersey Netse u čijem je dresu stekao status legende.

Na kraju druge NBA sezone s reprezentacijom Hrvatske osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Barceloni izgubivši u finalu od Dream Teama predvođenog Michaelom Jordanom, Magicom Johnsonom i Larryjem Birdom.

Posljednja sezona karijere bila mu je i najbolja. Izabran je u treću petorku NBA lige, bio je najbolji bek lige po postotku šuta (51,8 posto), prvi strijelac Netsa s 22,3 koša, a sa sjajnih 87 posto bio je i najbolji izvođač slobodnih bacanja. S 44 koša Houstonu postavio je osobni rekord u NBA ligi.

Tagovi: Dražen Petrović, Cibona, New Jersey Nets, Real Madrid, Šibenka, Michael Jordan, Mirko Novosel
PROČITAJ I OVO
Murray sa zvukom sirene nokautirao Lakerse
NBA PLAYOFF
Murray sa zvukom sirene nokautirao Lakerse
DENVER - Denver Nuggetsi nadoknadili su 20 koševa manjka iz treće četvrtine i pobijedili sa 101:99 Los Angeles Lakerse ubačajem Jamala Murrayja sa zvukom sirene za prednost od 2:0 u prvom krugu doigravanja Zapadne konferencije NBA lige.
Fabio Cannavaro novi je trener Udinesea
TRENERI
Fabio Cannavaro novi je trener Udinesea
UDINE - Talijanski nogometni klub Udinese će nakon Gabriela Cioffija voditi bivši svjetski prvak i osvajač Zlatne lopte Fabio Cannavaro, objavio je klub na svojoj web stranici.
Veselin Vujović više nije trener Nexea
NEOČEKIVANO
Veselin Vujović više nije trener Nexea
NAŠICE - Uprava RK NEXE-A i trener Veselin Vujović danas su donijeli odluku o prekidu suradnje.
Zagreb pronašao pojačanje u Srbiji
RUKOMET
Zagreb pronašao pojačanje u Srbiji
ZAGREB - Povremeni srpski 29-godišnji rukometni reprezentativac Mihajlo Radojković u sljedećoj će sezoni nositi dres Zagreba, priopćili su iz hrvatskog prvaka.
Joao Cancelo na meti kritika zbog predstave protiv Reala
KRITIKE
Joao Cancelo na meti kritika zbog predstave protiv Reala
BARCELONA - Iako je većina navijača Barcelone kivna na sudiju Cesara Sotoa Grada za poraz od Real Madrida u sinoć odigranom El Clasicu, legendarni nizozemski nogometaši Marco van Basten i Ronald de Boer obrušili su se na drugog "stvarnog" krivca.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE