GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dužnosnici FIFA-e primali milijune za dodjelu domaćinstava SP 2018. i 2022.

Dužnosnici FIFA-e primali milijune za dodjelu domaćinstava SP 2018. i 2022.
KORUPCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2020 / 10:44
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Dužnosnici FIFA-e su primili više milijuna mita za glasove koji su presudili u dodjeljivanju domaćinstava za svjetska nogometna prvenstva 2018. u Rusiji i 2022. u Kataru, otkriva dokument javnog tužitelja u Brooklynu.

I iako se već godinama nagađa o sumnjivim okolnostima dojeljivanja domaćinstava za ta dva SP-a, ovo je prvi put da pravosuđe jedne zemlje tvrdi da su glasovi kojima su dodijeljena domaćinstva Kataru i Rusiji popraćena nepravilnostima.

Nekoliko medija je već objavilo, pozivajući se na svjedočanstva navedena u dokumentima, da su dužnosnici FIFA-e bili plaćeni za to da da izaberu Katar kao domaćina za SP 2022.

Prema optužnici objavljenoj u ponedjeljak, koja tereti trojicu dužnosnika FIFA-e i jednu tvrtku, Jack Warner, bivši predsjednik CONCACAF-a, nogometnog saveza Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba, primio je pet milijuna dolara da glasa u korist Rusije.

Domaćinstvo za SP 2018. Rusiji je službeno dodijeljeno 2. prosinca 2010.

Osim Jacka Warnera, koji je tada bio potpredsjednik FIFA-e, dokument spominje i Rafaela Salguera, bivšeg predsjednika Nogometnog saveza Gvatemale i bivšeg člana izvršnog odbora FIFA-e. Njega optužnica tereti da je primio milijun dolara za glas za Rusiju.

Kod dodjeljivanja domaćinstva SP-a 2022. optužnica navodi da je više dužnosnika FIFA-e primilo omotnice u zamjenu za glas.

Tu se spominju imena predsjednika Brazilskog nogometnog saveza (CBF) Ricarda Teixeire i bivšeg predsjednika Južnoameričke nogometne federacije (CONMEBOL) Nicolasa Leoza, koji je preminuo u kolovozu 2019.

Istrage vezane za korupciju u procesu dodjeljivanja domaćinstava svjetskih nogometnih prvenstava 2018. i 2022. otvorene su u više zemalja.

Američko pravosuđe je do danas optužilo 45 osoba u sklopu afere Fifagate koja je otkrila širok sustav korupcije koji je obuhvaćao uglavnom nogometne federacije na američkom kontinentu. Do danas je 26 osoba osuđeno.

Jack Warner (77), kojeg traži američko pravosuđe, trenutačno boravi na Trinidadu i Tobagu. On je već bio optužen i da je dao svoj glas za dodjeljivanje domaćinstva SP-a 2010. Južnoafričkoj Republici. Osuđen je u odsutnosti 2019. i morao je isplatiti 79 milijuna dolara odštete i kamata CONCACAF-u.

I Rafael Salguero je osuđen u prosincu 2018. na kaznu kućnog pritvora od tri godine. Njegova je kazna smanjena zbog suradnje s američkim pravosuđem.

Što se tiče Ricarda Teixeire on se još uvijek nalazi u Brazilu i uspješno bježi pred američkim vlastima.

Tagovi: FIFA, korupcija, SP u Rusiji, Ricardo Teixeira, Jack Warner, Rafael Salguero
PROČITAJ I OVO
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?
POST FESTUM
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?

ISTANBUL - Puno se priča o odlasku hrvatskog golmana Dominika Livakovića iz Fenerbahčea nakon navijačkih nereda u utakmici protiv Trabzonspora.

Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
RANGIRANJA
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
ZAGREB - Budući da je ožujak većini najjačih svjetskih reprezentacija poslužio za odigravanje prijateljskih utakmica, koje ne donose puno bodova, velikih promjena na FIFA ljestvici nakon odrađenog reprezentativnog termina nije bilo.
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
RIJEČ AUTORITETA
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
BEOGRAD - Bivši izbornik Davis kup reprezentacije Jugoslavije Radmilo Armenulić prokomentirao je prekid suradnje Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića.
Modrić napušta Real na kraju sezona
ODLAZAK
Modrić napušta Real na kraju sezona
MADRID - Toni Kroos dogovorio je nastavak suradnje s Real Madridom za još jednu sezonu i samo se čeka potpis novog ugovora, a njegovim stopama će u sljedećeg tjedna krenuti veterani Nacho Fernandez i Lucas Vazquez. Luke Modrića nema u tim planovima 'kraljeva'.
Đoković iznenadio odlukom o novom treneru
IZNENAĐENJE
Đoković iznenadio odlukom o novom treneru
BEOGRAD - Nakon razlaza Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića glavno pitanje je bilo tko će biti novi trener u stožeru srpskog igrača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE