GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo koje će sve beneficije u MOO-u imati Kolinda Grabar-Kitarović

Evo koje će sve beneficije u MOO-u imati Kolinda Grabar-Kitarović
SINEKURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2020 / 10:10
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Pazite, radi se o organizaciji koja je brojnija i od samih Ujedinjenih naroda, što samo po sebi dokazuje njezinu iznimnu važnost, pa i uzvišenost - upozorava na početku priče o ulasku Kolinde Grabar-Kitarović u članstvo Međunarodnog olimpijskog odbora njegov počasni član Antun Vrdoljak, koji je u strukturama MOO-a još od 1995. godine.

Kao što znate, Izvršni odbor MOO-a predložio je kandidate o kojima će se glasovati na skorašnjoj skupštini, na tzv. sesiji MOO-a 17. srpnja ove godine, a predloženi su sljedeći kandidati:

- Kolinda Grabar-Kitarović (Hrvatska), bivša predsjednica Republike Hrvatske

- Maria de la Caridad Colon Ruenes (Kuba), nekadašnja bacačica koplja, olimpijska pobjednica na OI u Moskvi 1980.

- princeza Reema Bandar Al-Saud (Saudijska Arabija), saudijska veleposlanica u SAD-u i pri UNESCO-u, članica MOO-ova odbora Žene u sportu

- Battushig Batbold (Mongolija), dopredsjednik Mongolskog olimpijskog odbora, član Marketinškog odbora MOO-a i član Vijeća Međunarodnog badmintonskog saveza

- Sir Sebastian Coe (Velika Britanija), srednjoprugaš s dva olimpijska zlata i dva srebra, bio je predsjednik Organizacijskog odbora OI u Londonu 2012., a danas je predsjednik Međunarodnog atletskog saveza.

I po svemu sudeći, s obzirom na to da ju je predložio predsjednika MOO-a Thomas Bach, bivša predsjednica sigurno će biti izabrana u to elitno društvo. No što to konkretno znači?

- Prvenstveno, radi se o ljudima za koje se smatra da karijerom, ugledom, znanjem i vezama mogu pridonijeti ugledu MOO-a u svijetu. U to ekskluzivno članstvo ne ulaze samo sportaši, tamo, primjerice, sjede i jordanska princeza, britanska princeza, princ od Monaca, bio je tamo i budući kralj Belgije, pa, konačno, i Henry Kissinger. Svi su oni izabrani kako bi promicali vrijednosti sporta. I u tu grupu sada spada i Kolinda Grabar-Kitarović. Upravo je zato velika stvar što je u Izvršni odbor, koji broji 50 ljudi, ušao i netko iz Hrvatske, a uz g. Vrdoljaka sada bismo tamo trebali imati dvoje ljudi, što je izvrsna stvar - pojašnjava predsjednik HOO-a Zlatko Mateša za Jutarnji list.

Odgovor na pitanje kako se Grabar-Kitarović uopće našla na tom popisu, tvrde naši sugovornici, dolazi sam po sebi.

- Ne radi se samo o ljubavi prema sportu ili izraženom navijačkom zanosu. Takvih je mnogo. Stvar je u činjenici da je ona radila u UN-u, da je bila članica Trilaterale i da su njezina biografija i veze u svijetu silno relevantni. Konačno, njen govor u UN-u, kada je govorila o prepoznatljivosti sporta u svijetu, bio je pun pogodak. Tada se srela s Bachom i taj je susret po mnogočemu bio krucijalan - tvrdi Mateša.

Sport u ovom konkrentnom slučaju nije cijepljen od politike, što, recimo, dokazuje i kandidatura dopredsjednika Mongolskog olimpijskog odbora.

- U pravu ste, postoji strateška agenda uključivanja i uvjetno manjih saveza, ali važnih na geostrateškoj sportskoj i političkoj liniji. Kao, konačno, i Bachovo zastupanje “gender equality”, čime je povećao broj žena u toj organizaciji, smatrajući to neobično važnim.

Pa ipak, dodaje Vrdoljak, ima još žena u svijetu osim Grabar-Kitarović jer je, dodaje, ovdje ključan međunarodni ugled.

Što, međutim, Grabar-Kitarović očekuje ulaskom u MOO? Znamo da se radi o tijelu koje obilazi kandidate za domaćinstva Ljetnih i Zimskih olimpijskih igara, te da temeljem toga donosi odluku, ali što još čeka bivšu predsjednicu.

- MOO raspravlja o svemu što se tiče međunarodnog olimpijskog sporta, no ujedno se komunicira, raspravlja i donose odluke o svemu vezanom uz sport, od kulture nadalje. Ja sam, među ostalim, bio predsjednik Odbora za kulturu, pa smo, primjerice, imali festival olimpijskog filma na kojem je jednom prilikom izvan konkurencije nastupao i Bruno Kovačević s filmom o Kostelićima. Dakle, pokušava se približiti sve aspekte života MOO-u, stoga očekujem da i Bach, s obzirom na to da ju je predložio, ima planove kako najbolje upotrijebiti kvalifikacije gđe Kolinde. Kada sam ja izabran, i to na inicijativu tadašnjeg, velikog predsjednika MOO-a Juana Antonija Samarancha, prvenstveno jer sam onomad spasio održavanje Atletskog prvenstva Europe, nazvao sam ga i pitao što me čeka, a on mi je, među ostalim, kazao da pripremim dva kofera jer ih neću ispuštati iz ruku.

Tako je i bilo; naime, članstvo u MOO-u iziskuje brojna putovanja jer član MOO-a kao izaslanik mora biti na svakom iole relevantnom sportskom natjecanju u svijetu... Uz to, jasno, radno se posjećuju i kandidati za domaćinstva OI i ZOI, ali i cijeli niz drugih sastanaka u svrhu unaprjeđenja sporta u cjelini - kaže Vrdoljak.

Posao, dakle, nije profesionalan, niti honoraran, no MOO svakom članu najvišeg tijela omogućuje plaćene troškove prijevoza i smješataja, te dnevnice od 900 američkih dolara (“obični” članovi imaju 450 dolara) plus 7000 dolara godišnje za administrativne troškove. U prijevodu, ako na putu provedete barem pola godine, na račun dnevnica dobijete više od 160 tisuća dolara, odnosno više od milijun kuna godišnje. Što je u usporedbi s ostalim najvišim sportskim tijelima - uobičajeno.

Ujedno, Grabar-Kitarović će kao članica MOO-a moći putovati zajedno sa suprugom, odnosno jednim članom pratnje, jer to je uobičajena praksa unutar MOO-a. Konačno, kada jednom postanete član MOO-a, onda ste dio te strukture sve do svoje smrti. Aktivni član možete biti do dobi od 70 godina, a nakon toga, baš poput Vrdoljaka, postajete počasni član MOO-a, uz daljnje aktivnosti.

Iako, premda na vrhu organizacije danas sjede ljudi čija su bogastva tolika da se samim po sebi čini da su mito i korupcija nemogući, pogotovo kao oni u nogometnoj Fifi, MOO se nekoliko puta našao na udaru potencijalnog skandala zbog vijesti da su, recimo, OI u Riju prije četiri, odnosno OI u Tokiju koji se iznimno zbog koronavirusa održavaju sljedeće godine - kupljene.

- Reći ću ovako: pravila su strašno rigorozna i MOO inzistira na purizmu i čistoći kandidata i organizacije. Teško se ulazi u tu organizaciju, po pravilu se ostaje do kraja, no postoje trenuci kada se članove i izbacuje. Dva sam puta tome svjedočio: prvi je put jedna supruga člana MOO-a, ostrašćena ljubiteljica pasa, stigla sa suprugom u SAD u vezi potencijalnog dobivanja domaćinstva Igara, i domaćini su joj, znajući za njenu pasiju, poklonili pudlicu. Kada se to doznalo, taj je, inače vrlo ugledni, čovjek promptno izbačen iz MOO-a. Drugi je put sin proslavljenog afričkog atletičara dobio stipendiju SAD-a, ali na osnovi svojih znanja, no MOO je to ocijenio diskutabilnim. On je imao vrlo iskren i strastven govor, kazao je da ionako očito ne pripada u to društvo, glasao sam protiv njegova izbacivanja, no to nije promijenilo njihovu odluku... Želim vam reći da MOO, uz sve druge kvalitete, traži vrlo etički i moralno izbrušene ljude - zaključuje Vrdoljak.

Tagovi: Kolinda Grabar-Kitarović, Sebastian Coe, Antun Vrdoljak, Zlatko Mateša, Reema Bandar Al-Saud, Međunarodni olimpijski odbor
PROČITAJ I OVO
Kawhi Leonard i dalje upitan za start doigravanja
NBA
Kawhi Leonard i dalje upitan za start doigravanja
LOS ANGELES - Los Angeles Clippers službeno su objavili kako i dalje nije poznato hoće li najbolji igrač ovog NBA sastava Kawhi Leonard biti spreman za start doigravanja.
Mundo Deportivo: Zidane je novi trener Bayerna
MEDIJI
Mundo Deportivo: Zidane je novi trener Bayerna
MADRID - Nakon što je napravio fenomenalan posao s Realom u kratkom razdoblju kao trener, Zinedine Zidane okreće novi list i trebao bi postati novi trener Bayerna, tvrdi španjolski Mundo Deportivo.
Italija ima sigurnih pet klubova u Ligi prvaka
KOEFICIJENTI
Italija ima sigurnih pet klubova u Ligi prvaka
ZAGREB - Nakon odigranih uzvratnih četvrtfinalnih utakmica nogometne Europske lige i Konferencijske lige postalo je i definitivno poznato da će iduće sezone u Ligi prvaka talijanski nogomet imati pet svojih predstavnika.
Vujošević: Vučič želi da uništi Partizan
SASVIM OTVORENO
Vujošević: Vučič želi da uništi Partizan
BEOGRAD - Proslavljeni trener Duško Vujošević u "360 stepeni" na N1 govorio je o navijačima, Partizanu i "ratu" sa Aleksandrom Vučićem.
Livaković obranio dva penala, ali...
DRAMA
Livaković obranio dva penala, ali...
ISTANBUL - Dominik Livaković je heroj Fenerbahčea iako je njegov klub dramatično ispao od Olmypiacosa u četvrtfinalu Konferencijske lige.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE