GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo tko čeka Hrvatsku na Final Fouru

Evo tko čeka Hrvatsku na Final Fouru
LIGA NACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.09.2022 / 08:22
Autor: SEEbiz / index.hr
ZAGREB - Pobjedom u Beču protiv Austrije (3:1) Hrvatska je osvojila skupinu Lige nacija i izborila plasman na Final Four. Dosad su odigrane dvije pune sezone Lige nacija, a prvaci su, barem kada je riječ o elitnoj skupini, bili Portugal i Francuska. Na završnicu putuje pobjednik svake od četiriju skupina iz A kategorije Lige nacija.

Portugal je vodeća momčad skupine 2, a u zadnjem kolu pred svojim navijačima mora osvojiti barem bod za plasman na Final Four. Mađarska senzacionalno vodi u skupini 3, a prvo mjesto branit će u izravnom okršaju s Talijanima. I Mađarima je dovoljan bod u Budimpešti. Iz skupine 4 prošla je Nizozemska.

Hrvatska će suparnika na Final Fouru doznati putem ždrijeba. Završnica će se igrati između 14. i 18. lipnja, a format je takav da se igraju dvije polufinalne, jedna finalna utakmica te susret za treće mjesto, sve po nokaut-sustavu.

Ždrijeb je u potpunosti otvoren. Uvjet je da zemlja domaćin posjeduje barem dva stadiona iz četvrte kategorije stadiona, s kapacitetom od barem 30 tisuća gledatelja. Idealno, stadioni bi se trebali nalaziti u istom gradu ili biti udaljeni maksimalno 150 kilometara. Zasad je interes za domaćinstvom iskazala Nizozemska.

Hrvatska je osiguranim ostankom u Ligi nacija osvojila nešto manje od dva i pol milijuna eura. Osvajanjem turnira dobila bi 14 milijuna eura. Samo za usporedbu, za srebro u Rusiji HNS je dobio oko 29 milijuna eura.

Osim bogate novčane nagrade i prestiža, osvajanje Lige nacija povlači i veliki sportski motiv. Naime, takav uspjeh bi reprezentaciji uvelike olakšao plasman na sljedeće Europsko prvenstvo, koje će se 2024. godine održati u Njemačkoj.

Osim domaćina, na Euru će se naći još 23 reprezentacije. Dvadeset će ih plasman osigurati tako da osvoje jedno od prva dva mjesta u kvalifikacijskoj grupi, dok će se preostale tri reprezentacije dobiti putem doigravanja.

Reprezentacije koje će sudjelovati na završnom turniru Lige nacije bit će ždrijebane u one skupine koje budu imale po pet ekipa (u drugima će ih biti šest) kako bi u svoj kalendar mogle uvrstiti i završnicu Lige nacija.

U slučaju da Hrvatska osvoji Ligu nacija, a u kvalifikacijama ne uspije biti prva ili druga u skupini, imat će još jednu šansu za plasman jer će joj time automatski biti osigurano mjesto u doigravanju.

U doigravanju će sudjelovati ukupno 12 momčadi, koje će igrati tri miniturnira, a prvak svakog turnira ići će na Euro. Čak i ako ne osvoji Ligu nacija, Hrvatska bi mogla osigurati svoje mjesto u doigravanju za Euro.

Naime, ako Ligu nacija osvoji reprezentacija koja je Euro izborila preko kvalifikacija, njeno garantirano mjesto u doigravanju ide momčadi sa sljedećim najboljim renkingom u Ligi nacija. Hrvatska tu stoji izvrsno jer je trenutno druga momčad u poretku, odmah iza Nizozemske.

Tagovi: hrvatska nogometna reprezentacija, Liga nacija, Zlatko Dalić
PROČITAJ I OVO
Italija ima sigurnih pet klubova u Ligi prvaka
KOEFICIJENTI
Italija ima sigurnih pet klubova u Ligi prvaka
ZAGREB - Nakon odigranih uzvratnih četvrtfinalnih utakmica nogometne Europske lige i Konferencijske lige postalo je i definitivno poznato da će iduće sezone u Ligi prvaka talijanski nogomet imati pet svojih predstavnika.
Vujošević: Vučič želi da uništi Partizan
SASVIM OTVORENO
Vujošević: Vučič želi da uništi Partizan
BEOGRAD - Proslavljeni trener Duško Vujošević u "360 stepeni" na N1 govorio je o navijačima, Partizanu i "ratu" sa Aleksandrom Vučićem.
Livaković obranio dva penala, ali...
DRAMA
Livaković obranio dva penala, ali...
ISTANBUL - Dominik Livaković je heroj Fenerbahčea iako je njegov klub dramatično ispao od Olmypiacosa u četvrtfinalu Konferencijske lige.
Aco Petrović ponovo izbornik Brazila
KOŠARKA
Aco Petrović ponovo izbornik Brazila
RIO DE JANEIRO - Aleksandar Petrović, 65-godišnji nekadašnji izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije, ponovno je preuzeo Brazil, službeno je objavio tamošnji košarkaši savez na svojim internetskim stranicama.
Budimir će biti spreman za EURO
DOBRE VIJESTI
Budimir će biti spreman za EURO
PAMPLONA - Hrvatski nogometni reprezentativac Ante Budimir napustio je u srijedu bolnicu u Pamploni, gdje je proveo dvije noći nakon što mu je u ponedjeljak navečer slomljeno nekoliko rebara tijekom utakmice s Valencijom, izvijestio je u četvrtak njegov klub Osasuna, dodavši da bi trebao biti spreman za EURO u lipnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE