GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

FIFA mijenja format natjecanja na SP 2026

FIFA mijenja format natjecanja na SP 2026
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2022 / 16:57
Autor: SEEbiz / H

DOHA - Nakon što je mundijal u Katru pružio najuzbudljiviju grupnu fazu ikad viđenu na Svjetskom prvenstvu, s isprobanim i testiranim formatom koji drži stotine milijuna obožavatelja očaranima, FIFA se sada suočava s mogućnošću da sve promijeni dok pokušavaju uklopiti 48 reprezentacija na izdanju 2026. u Sjevernoj Americi. .


To znači da vladajuće tijelo svjetskog nogometa ponovno razmišlja o promjeni formatu za sljedeće Svjetsko prvenstvo budući da njihovi izvorni planovi da imaju 16 skupina od po tri momčadi u prvoj fazi, s po dvije iz svake prolaze u sljedeću fazu, sada također izgledaju opasno dosadno i potencijalno s plodnim tlom za kalkulacije i nesportsko ponašanje.

Kako sada stvari stoje za 2026., kada Kanada, Meksiko i SAD zajedno budu domaćini Svjetskog prvenstva, postoji rizik od mnogih "mrtvih utakmica", primjerice ako bi posljednja utakmica u skupini bila između dvije momčadi koje već imaju po jednu pobjedu i stoga su se već plasirali.

FIFA je ranije ove godine priznala da je zabrinuta zbog mogućnosti namještanja rezultata u kojima bi dvije momčadi mogle odigrati s pozitivnim rezultat za obje, što bi eliminiralo treću momčad iz skupine.

"To je pitanje koje je pokrenuto", rekao je potpredsjednik FIFA-e Victor Montagliani u ožujku.

U formatu 2026. od 48 momčadi, nakon grupne faze ostaju 32 i tada turnir odlazi u nokaut fazu.Alternativni formati sada su na stolu, a Vijeće FIFA-e, svemoćni kabinet organizacije, treba odlučiti sljedeće godine.

Oni su, prema FIFA-inom voditelju globalnog nogometnog razvoja Arseneu Wengeru, 12 skupina od po četiri momčadi, s najboljim trećeplasiranim momčadima koje prolaze dalje zajedno s prve dvije, ili druga opcija da se Svjetsko prvenstvo podijeli u dva odvojena natjecanja od po 24 momčadi, od kojih svako uključuje šest skupina po četiri ekipe. Pobjednik svakog od tih odvojenih natjecanja sastao bi se u finalu.

S obzirom na to koliko su dramatične i uzbudljive bile neke od skupina od četiri momčadi na mundijalu u Katru, to se čini održivijim prijedlogom.

Ali to će značiti značajno povećanje broja utakmica. Svjetsko prvenstvo u Katru s 32 momčadi ima ukupno 64 utakmice, a bit će završeno u 29 dana, a za sada će finale 2026. biti s 80 utakmica tijekom 32 dana. S četiri momčadi u svakoj skupini, bilo bi čak 104 utakmice, što zahtijeva trajanje od najmanje tjedan dana više.


Međutim, više utakmica značilo bi više novca od televizijskih prava, a kako Svjetsko prvenstvo donosi oko 90 posto prihoda FIFA-e, njezini će čelnici biti u iskušenju.

Svjetsko prvenstvo u Katru zaradilo je 7.5 milijardi dolara od prava i sponzorskih prihoda, jednu milijardu više nego ono 2018. u Rusiji, objavila je FIFA prošli mjesec.

Tagovi: FIFA, SP u Kataru, Gianni Infantino, Victor Montagliani
PROČITAJ I OVO
Carlos Tevez završio u bolnici
PROBLEMI
Carlos Tevez završio u bolnici
BUENOS AIRES - Bivši argentinski nogometaš i sadašnji trener argentinskog kluba Independiente Carlos Tevez primljen je u utorak u bolnicu zbog jakih bolova u prsima.
Marca: Modrić želi ostati u Realu
MEDIJI
Marca: Modrić želi ostati u Realu
MADRID - Luka Modrić ugovor s madridskim Realom ima do srpnja i još se ne zna u kojem klubu će 38-godišnji veznjak igrati sljedeće sezone. Marca, madridski list blizak Realu, tvrdi da Modrić ne želi promijeniti klub.
Dončić briljirao, Mavsi pobijedili Clipperse
NBA PLAYOFF
Dončić briljirao, Mavsi pobijedili Clipperse
LOS ANGELES - Dallas Mavericksi pobijedili su Clipperse 96-93 u drugoj utakmici doigravanja NBA lige u Los Angelesu, izjednačivši u seriji prvog kola na 1-1.
Penava o pregovorima s Mostom: Nema zle krvi
PREGOVORI
Penava o pregovorima s Mostom: Nema zle krvi
ZAGREB - Komentirajući pregovore sa SDP-om, predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava kazao je kako su bili konstruktivni.
Rangnick u fokusu kao potencijalni trener Bayerna
TRENERI
Rangnick u fokusu kao potencijalni trener Bayerna
MUNCHEN - Izbornik Austrije Ralf Rangnick glavni je kandidat da preuzme vodstvo Bayern Münchena od ljeta nadalje umjesto Thomasa Tuchela, prema njemačkim medijskim izvješćima u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE