GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

FIFA testira pet novih pravila koja će sasvim promijeniti nogomet

FIFA testira pet novih pravila koja će sasvim promijeniti nogomet
PRAVILA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2021 / 15:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ovog vikenda će se na jakom nogometnom turniru na kojem sudjeluju PSV, AZ Alkmaar, Club Brugge i Red Bull Leipzig testirati nova pravila koja u sljedećih nekoliko godina FIFA želi uvesti kako bi nogometnu igru učinila još atraktivnijom i zanimljivijom.

Vrijeme je velikih promjena, a sada se čini kako bi za nekoliko godina nogomet kakvog danas poznajemo mogao otići u povijest... Istina je da su se tijekom proteklih stotnjak godina pravila nogometne igre nekoliko puta mijenjala i osuvremenjavala, no sada FIFA priprema pet revolucionarnih promjena koje će doslovno izobličiti nogomet te se svi s pravom pitaju ima li potrebe za takvim radikalnim potezima, piše tportal.

Naime, temeljna pravila nogometa (broj igrača na terenu, dimenzije igrališta, vremensko trajanje utakmice...) nikad se nisu mijenjala. Sve su dosadašnje promjene dolazile postepeno, a ticale su se mahom sudačkih kriterija, preciznijih definicija spornih situacija (zaleđa, prekršaja, igranja rukom...), nedavno je uveden VAR (video assistant referee) koji se još uhodava, dozvoljeno je pet izmjena igrača tijekom utakmice, a neke su - poput Zlatnog gola - s vremenom i ukinute.

I svaki su put te promjene najavljivane kao revolucionarne iako ih je jako malo zadiralo u samu nogometnu igru (poput one da golman ne smije rukama hvatati namjerno vraćenu loptu svojih suigrača!). No, sada se - ako je vjerovati najavama iz Fife - sprema prava pravcata nogometna revolucija!

Ovog vikenda će se na jakom nogometnom turniru, na kojem sudjeluju PSV, AZ Alkmaar, Club Brugge i Red Bull Leipzig, testirati nova pravila koja u sljedećih nekoliko godina FIFA želi uvesti kako bi nogometnu igru učinila još atraktivnijom i zanimljivijom. Spomenimo i to kako su među najglasnijim zagovarateljima ovih promjena bivši trener Arsenala Arsene Wenger te predsjednik Real Madrida Florentino Perez, pa i to daje dodatnu težinu pokušajima Fife da 'osuvremeni' nogomet.

Na, neka od ovih pet novih pravila doslovno mijenjaju temelje nogometne igre i mnogi se s pravom pitaju kako nazvati ovaj novi sport.

Najveća i doslovno temeljna promjena je ta da će se utakmice igrati 60 minuta, dva poluvremena po 30 minuta 'čiste' igre. Na tu se promjenu nadovezuje pet noviteta koji bi trebali 'oplemeniti' nogomet...

Prva je promjena ta da suci zaustavljaju vrijeme svaki put kad dođe do prekida bilo koje vrste. Ideja je da se skrati dosadašnje vrijeme odigravanja utakmice (90 minuta plus sudački dodatak ako je potrebno). Ovom bi se promjenom igralo 'čistih' 30 minuta po poluvremenu nogometne utakmice

Druga promjena koja će se testirati na ovom turniru je to da će treneri moći napraviti neograničen broj izmjena i to bez zaustavljanja igre! ideju 'letećih izmjena' FIFA je 'prepisala' iz rukometa i hokeja, a to bi značilo da nema odugovlačenja i usporavanja ritma igre stalnim izmjenama u završnici susreta. Igrači će moći ulaziti i izlaziti konstantno, a sudac neće morati zaustavljati igru. Tko zna, da je ovo pravilo bilo aktualno na Euru možda bi Hrvatska svladala Španjolce u osmini finala. Ili barem ne bi primila dva glupa gola jer Rebić bi mogao u miru zamijeniti kopačke, pe ne bi imali igrača manje na terenu, a i Gvardiol bi bez nervoze mogao ispiti svoju flašicu vode da ne mora gledati gdje mu je Morata...

Treća promjena je pravilo kažnjavanja igrača. Tko dobije žuti karton, mora na 'hlađenje' u trajanju od pet minuta! Tako će na se ovom turniru svaki žuti karton kažnjavati izlaskom iz igre na pet minuta te će igrači morati dodatno paziti da nepotrebnim prekršajima ne oslabe svoju momčad koja bi pet minuta morala igrati s desetoricom...

Četvrto pravilo je to da će se lopta iz auta u igru vraćati - nogom! Nešto slično kao u futsalu i ostalim verzijama malog nogometa...

Peto pravilo je možda i najkontroverznije te je izazvalo najviše reakcija. Naime, nogometaš koji će izvoditi prekid (slobodan udarac ili korner) ne mora loptu dodavati svojim suigračima već sam može krenuti s loptom u dribling! Svi se s pravom pitaju kakva je onda svrha prekida igre?

Tagovi: FIFA, nova pravila, PSV Eindhoven, AZ Alkmaar, Club Brugge, RB Leipzig
PROČITAJ I OVO
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
DOBRODOŠLICA
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
BEOGRAD - Košarkaši Partizana sastaju se sa Olimpijakosom u meču 32. kola Evrolige, a uz teren je i hrvatska NBA legenda.
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?
POST FESTUM
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?

ISTANBUL - Puno se priča o odlasku hrvatskog golmana Dominika Livakovića iz Fenerbahčea nakon navijačkih nereda u utakmici protiv Trabzonspora.

Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
RANGIRANJA
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
ZAGREB - Budući da je ožujak većini najjačih svjetskih reprezentacija poslužio za odigravanje prijateljskih utakmica, koje ne donose puno bodova, velikih promjena na FIFA ljestvici nakon odrađenog reprezentativnog termina nije bilo.
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
RIJEČ AUTORITETA
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
BEOGRAD - Bivši izbornik Davis kup reprezentacije Jugoslavije Radmilo Armenulić prokomentirao je prekid suradnje Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića.
Modrić napušta Real na kraju sezona
ODLAZAK
Modrić napušta Real na kraju sezona
MADRID - Toni Kroos dogovorio je nastavak suradnje s Real Madridom za još jednu sezonu i samo se čeka potpis novog ugovora, a njegovim stopama će u sljedećeg tjedna krenuti veterani Nacho Fernandez i Lucas Vazquez. Luke Modrića nema u tim planovima 'kraljeva'.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE