GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hajduk zasad neće rezati plaće

Hajduk zasad neće rezati plaće
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2020 / 14:32
Autor: SEEbiz / Sportske novosti
SPLIT - U Hajduku tvrde kako zasad neće rezati plaće ni igračima ni zaposlenicima kluba.

"Posljednjih dana učestali su upiti medija i pojačan je interes javnosti oko mjera koje Uprava HNK Hajduk Split namjerava poduzeti po pitanju funkcioniranja u okolnostima pandemije virusa Covid 19. Problem pandemije koronavirusa je bez ikakve dvojbe, pored svih segmenata društva, pogodio i sport, prvenstveno udarajući na njegovu suštinu u vidu sportskog nadmetanja, a posljedično i na poslovanje sportskih klubova.

Koliko god problemi u poslovanju sportskih klubova bili vidljivi, a za neke od njih moguće i dramatični, HNK Hajduk Split smatra da u ovom trenutku i dalje primarna briga svih klubova mora biti usmjerena na zdravlje sviju, na prvom mjestu djelatnika javnih službi na prvoj crti obrane od pandemije, pa do svih naših građana, uključujući nogometaše, zaposlenike i navijače svakog kluba.

Razmjere financijske štete uzrokovane koronavirusom, koje će nedvojbeno biti, moći ćemo utvrditi u trenutku kada ćemo imati jasniju sliku o tijeku i učinku pandemije, uključujući i tijek nogometnih natjecanja u Hrvatskoj. Sukladno tome moći ćemo i donositi mjere koje su utemeljene na činjenicama i samim time biti što pravednije za sve obuhvaćene tim mjerama.

Što se tiče aktivnosti koje poduzimaju razni klubovi u Hrvatskoj i diljem Europe, imamo na umu da se poslovne politike klubova prema igračima i zaposlenicima značajno razlikuju od kluba do kluba, te ih je nemoguće sve obuhvatiti u jedno univerzalno rješenje. Uprava HNK Hajduk Split prati razvoj situacije imajući na umu temeljnu zadaću očuvanja funkcionalnosti i financijske stabilnosti Kluba te će svakako pravovremeno poduzimati mjere u tom cilju, istovremeno vodeći računa da te odluke budu uravnotežene i što pravednije prema svima, uključujući igrače i zaposlenike Kluba. O tim odlukama javnost će na vrijeme biti informirana".

Koliko će dugo Hajduk moći izdržati na ovoj financijskoj troškovnoj razini? Delikatno je pitanje, ali za utjehu Bijelima, svi klubovi ovog svijeta bore se s istom enigmom. Kako preživjeti dane, tjedne i mjesece bez natjecanja i prihoda? Jasno, rezanjem troškova, primarno ugovora igrača. Hajduk je prema financijskom izvješću za 2019., koje je svjetlo dana ugledalo prošlog tjedna, trošio u protekloj godini 6 milijuna kuna mjesečno za plaće zaposlenika i igrača. Od toga je na igrački pogon išlo čak 4 milijuna kuna mjesečno, što je povećanje od 900.000 kuna u odnosu na 2018. godinu na mjesečnoj razini.

Velika svota, skup hladni pogon u doba kada nema natjecanja. Klubovi širom svijeta već su posegnuli za smanjenjem plaća i to prvenstveno igrača. Iz Njemačke su krenuli prvi rezovi, a kada su igrači Bayerna, čiji se prihod bilježi u milijunskim iznosima, pristali na smanjenje, jasno je da isti proces čeka i manje klubove, manje lige...

Koliko će Hajduk imati novca za isplatu plaća na ovoj razini ne može se predvidjeti bez konkretnog odgovora s Poljuda. Nagađati da će to biti mjesec-dva ili tri, nema smisla. Iz Hajduka zasad nema odgovora na ovu delikatnu temu, svi zaposlenici su do najmanje do 19. travnja na kolektivnom godišnjem, ali nitko ne sumnja da će plaća za ožujak biti isplaćena početkom travnja.

Ne treba se dugo podsjećati na Hajdukov prošlogodišnji kratki europski put, samo dva susreta u kvalifikacijama Europske lige odigrali su Bijeli, a shodno tome je i malo prihod. Prema financijskom izvješću za 2019. od UEFA-e se prošle godine dobilo 3,47 milijuna kuna, a uz to se pridodaje i prihod od ulaznica na UEFA-inoj utakmici koji iznosi 684.000 kuna. Ukupno se od Europe na Poljudu utržilo 4,15 milijuna kuna (oko 560.000 eura).

No, svima je jasno da se na dosadašnjem nivou neće moći dugo nastaviti bez dotoka svježeg novca. Nećemo pritom suditi po izvješću za prošlu godinu, jer 4,5 milijuna kuna, koliko je Hajduk bio u plusu, nije jamac za sigurne isplate plaća. Već smo naglasili, prošle je sezone trebalo 6 milijuna kuna mjesečno, a na sličnoj razini, ako ne i višoj, Hajduk je i početkom 2020. godine.

Otišli su Svatok i posuđeni Bradarić, došla dva nova stopera (Dimitrov i posuđeni Mujakić), ali troškove za plaće podigao je Hajduk angažmanima niza igrača prošle jeseni. Mladi Čolina i Dolček, pa iskusni Simić i Eduok, zatim otkup i potpis Posavca. Skupilo se dolazaka, investicije su se gomilale, a time i troškovi plaća. Što bi bilo da se nije dogodila pandemija, ne treba više ni raspravljati. Treba se okrenuti budućnosti i rješavanju problema.

Tagovi: Hajduk, Igor Tudor, Mario Stanić, Marin Brbić,
PROČITAJ I OVO
Marca: Modrić želi ostati u Realu
MEDIJI
Marca: Modrić želi ostati u Realu
MADRID - Luka Modrić ugovor s madridskim Realom ima do srpnja i još se ne zna u kojem klubu će 38-godišnji veznjak igrati sljedeće sezone. Marca, madridski list blizak Realu, tvrdi da Modrić ne želi promijeniti klub.
Dončić briljirao, Mavsi pobijedili Clipperse
NBA PLAYOFF
Dončić briljirao, Mavsi pobijedili Clipperse
LOS ANGELES - Dallas Mavericksi pobijedili su Clipperse 96-93 u drugoj utakmici doigravanja NBA lige u Los Angelesu, izjednačivši u seriji prvog kola na 1-1.
Penava o pregovorima s Mostom: Nema zle krvi
PREGOVORI
Penava o pregovorima s Mostom: Nema zle krvi
ZAGREB - Komentirajući pregovore sa SDP-om, predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava kazao je kako su bili konstruktivni.
Rangnick u fokusu kao potencijalni trener Bayerna
TRENERI
Rangnick u fokusu kao potencijalni trener Bayerna
MUNCHEN - Izbornik Austrije Ralf Rangnick glavni je kandidat da preuzme vodstvo Bayern Münchena od ljeta nadalje umjesto Thomasa Tuchela, prema njemačkim medijskim izvješćima u utorak.
Hajduk pronašao novog predsjednika Uprave?
KADROVI
Hajduk pronašao novog predsjednika Uprave?
SPLIT - Petnaestak dana nakon odlaska Lukše Jakobušića iz Hajduka, navodno je poznat i njegov nasljednik.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE