GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hoće li Jaleen Smith biti pravo pojačanje za hrvatsku košarkašku reprezentaciju?

Hoće li Jaleen Smith biti pravo pojačanje za hrvatsku košarkašku reprezentaciju?
KOŠARKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2022 / 15:27
Autor: SEEbiz / Sportske novosti
ZAGREB - Košarkaško ljeto počelo je s kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u kojima je Hrvatska završila svoj put nakon teškog poraza u Sloveniji i šokantnog od Finske na domaćem terenu u Rijeci.

Time je naša reprezentacija zaključila lov na SP te “izborila” pretkvalifikacije za Eurobasket koji će se odigrati 2025. godine te osigurala utakmice s Poljskom i Švicarskom prije pak ovogodišnjeg Eurobasketa, koji u Milanu otvaramo protiv Grka 2. rujna. Za te dvije akcije je izbornik Damir Mulaomerović okupio reprezentaciju u Opatiji, gdje su se proteklih desetak dana priključivali naturalizirani američki play Jaleen Smith te NBA igrači Bojan Bogdanović, Dario Šarić i Ivica Zubac koji su po pravilima NBA lige mogli početi trenirati tek od ovog tjedna, pišu Sportske novosti.

U međuvremenu je 15 od 16 igrača - doma ostao Kruno Simon koji radi po individualnom programu - koje je Mulaomerović uvrstio na uži popis, otputovalo u Češku gdje naša reprezentacija danas počinje “put do iskupljenja”, traži način kako isprati gorak okus s početka ljeta. U Pardubicama igramo na turniru s Bugarskom, našim današnjim (17.30) protivnikom te domaćinom Češkom (nedjelja, 17.30), što u ovoj fazi priprema izgleda kao test po mjeri jer se radi - poput nas - o sudionicima Eurobasketa pa naš izbornik može dobiti neke odgovore o tome kome u konačnici podijeliti 12 dresova.

Za Hrvatsku bi u Pardubicama trebao debitirati Jaleen Smith, naturalizirani američki playmaker koji još uvijek čeka papire, ali s obzirom na to da ovo nisu službene utakmice, ne postoji prepreka za njegov nastup. Smith je u proteklih tjedan dana pobrano sve simpatije, Mulaomerović je oduševljen njegovim pristupom na treninzima, Dario Šarić pričao je o klasi koju nam donosi MVP finala Bundeslige koju je ove godine osvojio s ALBA-om, dok kapetan Bojan Bogdanović naglašava kako s njim, Šarićem i Simonom slika izgleda potpuno drukčije.

Međutim, kako Simona nema u Češkoj, dok bi Šarić trebao zaigrati prvi put nakon 13 mjeseci, a Smith se tek mora upoznati s igračima, ovaj turnir teško može pokazati tu sliku od kojoj Bogdanović priča. Isto tako, Bugarska i Češka su tek prve dvije od šest utakmica - uključujući pretkvalifikacije - koje će Hrvatska odigrati do Eurobasketa na kojem se ta “poboljšana slika” tek treba vidjeti.

Iz te perspektive današnji protivnik u Pardubicama nije nimalo bezazlen jer Bugarska u svojim redovima ima dvojicu igrača s bogatim europskim iskustvom, i to onim na euroligaškoj razini. Vođa Bugara je, naravno, Saša Vezenkov (27), krilni centar koji je s Olympiacosom ove godine bio na Final Fouru te je izabran u najbolju petorku Eurolige. Velika uzdanica izbornika Rosena Barčovskog je i američki playmaker Dee Bost (32) koji sad već nekoliko godina nastupa za reprezentaciju i potpuno se “asimilirao” u Bugarskoj, premda tamo nikad nije igrao tijekom svoje klupske karijere.

Još ozbiljniji test čeka nas u nedjelju jer Češku i dalje predvode Tomaš Satoransky i Jan Vesely, tandem koji nas je prije sedam godina “poderao” u osmini finala Eurobasketa na kojem smo bili domaćini uvodne skupine. Česi su, podsjetimo, 2019. bili šesti na Svjetskom prvenstvu te prošle godine na kvalifikacijskom turniru u Kanadi preko domaćina i Grka izborili nastup na OI u Tokiju...

Fotografija: Hrvatski košarkaški savez

Tagovi: Jaleen Smith, Dario Šarić, Bojan Bogdanović, Kruno Simon, Ivica Zubac
PROČITAJ I OVO
Italija ima sigurnih pet klubova u Ligi prvaka
KOEFICIJENTI
Italija ima sigurnih pet klubova u Ligi prvaka
ZAGREB - Nakon odigranih uzvratnih četvrtfinalnih utakmica nogometne Europske lige i Konferencijske lige postalo je i definitivno poznato da će iduće sezone u Ligi prvaka talijanski nogomet imati pet svojih predstavnika.
Vujošević: Vučič želi da uništi Partizan
SASVIM OTVORENO
Vujošević: Vučič želi da uništi Partizan
BEOGRAD - Proslavljeni trener Duško Vujošević u "360 stepeni" na N1 govorio je o navijačima, Partizanu i "ratu" sa Aleksandrom Vučićem.
Livaković obranio dva penala, ali...
DRAMA
Livaković obranio dva penala, ali...
ISTANBUL - Dominik Livaković je heroj Fenerbahčea iako je njegov klub dramatično ispao od Olmypiacosa u četvrtfinalu Konferencijske lige.
Aco Petrović ponovo izbornik Brazila
KOŠARKA
Aco Petrović ponovo izbornik Brazila
RIO DE JANEIRO - Aleksandar Petrović, 65-godišnji nekadašnji izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije, ponovno je preuzeo Brazil, službeno je objavio tamošnji košarkaši savez na svojim internetskim stranicama.
Budimir će biti spreman za EURO
DOBRE VIJESTI
Budimir će biti spreman za EURO
PAMPLONA - Hrvatski nogometni reprezentativac Ante Budimir napustio je u srijedu bolnicu u Pamploni, gdje je proveo dvije noći nakon što mu je u ponedjeljak navečer slomljeno nekoliko rebara tijekom utakmice s Valencijom, izvijestio je u četvrtak njegov klub Osasuna, dodavši da bi trebao biti spreman za EURO u lipnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE