GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska i Maroko pišu povijest

Hrvatska i Maroko pišu povijest
ZA BRONCU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2022 / 09:49
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nakon što je otvorila Svjetsko prvenstvo u Katru utakmicom protiv Maroka, hrvatska nogometna reprezentacija će i zatvoriti World Cup protiv istog suparnika.

Hrvatska i Maroko su otvorili natjecanje u skupini F odigravši na stadionu Al Bayt u Al Khoru bez pogodaka.

Hrvatska je imala posjed lopte 65 posto, ali samo pet udaraca prema golu, od kojih tek dva u okvir. Bez pravih rješenja u napadu i uz nekoliko dobrih intervencija Dominika Livakovića, Hrvatska je osvojila bod.

Maroko se pokazao kao vrlo tvrda ekipa koja ne prima i ne daje puno golova. Na putu do susreta za broncu nisu primili gol od Hrvatske (0-0), Belgije (2-0), Španjolske (0-0), Portugala (1-0), a Španjolci im nisu uspjeli zabiti niti u raspucavanju gdje su promašili tri jedanaesterca. Probili su ih tek Francuzi u polufinalu s dva gola.

Novi hrvatsko - marokanski ogled očekuje nas u subotu 17. prosinca na stadionu Khalifa International. Bit će to tek četvrti put u povijesti svjetskih prvenstava da se dvije reprezentacije dva puta susreću na jednom SP-u.

Prvi put se to dogodilo 1954. na SP-u u Švicarskoj, kada su dva puta igrali Mađarska i Zapadnja Njemačka. Mađarska "laka konjica" je u skupini deklasirala "Elf" 8-3, no u finalu poznatom kao "Čudo u Bernu", Njemačka je pobijedila sa 3-2.

Mađarska je tada bila strah i trepet. Za ilustraciju njihove snage dovoljan je podatak kako su Ferenc Puskas, Sandor Kocsis, Zoltan Czibor, Nándor Hidegkuti i društvo prije SP-a pobijedili Englesku na Wembleyu sa 6-3, a potom i sa 7-1. Mađarska je do finala imala niz od 32 utakmice bez poraza, a u finalu je nakon svega osam minuta povela 2-0 golovima Puskasa i Czibora. No, Elf je ubrzo smanjio zahvaljujući pogotku Maximiliana Morlocka, potom i izjednačio preko Helmut Rahna, da bi šest minuta prije kraja isti igrač pogodio za veliko slavlje.

Tako je jedna velika generacija porazom otišla u povijest. SSSR je dvije godine kasnije okupirao Mađarsku, a Puskas i ostali asovi su prebjegli u inozemstvo i nikada više nisu zaigrali zajedno.

Osam godina kasnije na SP-u u Čileu dva puta su igrali Brazil i Čehoslovačka. U skupini je završilo 0-0 i obje ekipe su ispred Meksika i Španjolske prošle dalje, te potom dogurale do finala.

U finalu je Josef Masopust doveo ČSSR u vodstvo u 15. minuti, no Brazil je dvije minute kasnije nakon pogreške do tada sjajnog vratara Viliama Šrojfa, izjednačio preko Amarilda. U nastavku susreta pobjedu "Selecaou" donijeli su Zito (69) i Vava (78).

Posljednji put smo "dvostruki okršaj" reprezentacija na jednom SP-u vidjeli prije četiri godine u Rusiji, kada su dva puta snage odmjerili Belgija i Engleska i oba puta su "Crveni vragovi" bili uspješniji.

Belgija je u skupini pobijedila Englesku sa 1-0 golom Adnana Januzaja u 51. minuti. Novi ogled bio je u borbi za broncu, a Belgija je slavila sa 2-0. Golove su zabili Thomas Meunier (4) i Eden Hazard (82).

Tagovi: hrvatska nogometna reprezentacija, Maroko, Dominik Livaković
PROČITAJ I OVO
Knicksi i Pacersi u polufinalu Istoka
NBA PLAYOFF
Knicksi i Pacersi u polufinalu Istoka
NEW YORK - Popunjena su tri od četiri mjesta u polufinalu Istočne konferencije doigravanja u NBA ligi. Nakon što su svoju poziciju ondje osigurali Boston Celticsi protiv Miami Heata, među posljednja četiri na Istoku plasirali su se New York Knicksi i Indiana Pacersi.
Rangnick neće voditi Bayern
TRENERI
Rangnick neće voditi Bayern
BERLIN - Njemački nogometni izbornik Ralf Rangnick odbacio je mogućnost da sljedeće sezone vodi momčad Bayerna iz Münchena, javlja njemačka tiskovna agencija dpa.
Jurić najavio odlazak iz Torina
TRENERI
Jurić najavio odlazak iz Torina
TORINO - Ivan Jurić preuzeo je talijanski Torino na početku sezone 2021./22., a talijanski mediji sve češće pišu da je njegov odlazak na kraju ove sezone već gotova stvar.
Karabatić spomenuo trojicu Hrvata među najboljim rukometašima u povijesti
RUKOMET
Karabatić spomenuo trojicu Hrvata među najboljim rukometašima u povijesti
PARIZ - Nikola Karabatić je dao intervju za španjolski Mundo Deportivo povodom uzvratne utakmice PSG-a i Barcelone u Ligi prvaka.
Boston izbacio Miami i postao prva momčad u polufinalu Istoka
USPJESI
Boston izbacio Miami i postao prva momčad u polufinalu Istoka
BOSTON - Boston Celticsi četvrta su momčad koja je izborila drugi krug ovogodišnjeg doigravanja NBA lige, a prva koja je to učinila u Istočnoj konferenciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE