GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska prvi put u povijesti u polufinalu Europskog prvenstva

Hrvatska prvi put u povijesti u polufinalu Europskog prvenstva
ZA POVIJEST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2020 / 20:03
Autor: SEEbiz / Index.hr
KOPENHAGEN - Hrvatska ženska rukometna reprezentacija je u polufinalu Eura. Hrvatska je pobijedila Njemačku 23:20 i plasirala se među najbolje četiri ekipe Starog kontinenta.

Polufinale Eura je najveći uspjeh hrvatskog ženskog reprezentativnog rukometa u povijesti.

Plasmanom među četiri, Hrvatska je osigurala nastup na SP, prvi put nakon 2011.

Bila je ovo najbolja utakmica Hrvatske na turniru u Danskoj. Njemačka nije imala ni grama šanse. Jednostavno, bila je ovo rukometna rapsodija igračica Nenada Šoštarića.

U isto vrijeme kad i Hrvatska svoju su utakmicu u drugoj skupini odigrale Francuska i Švedska. Francuska je slavila rezultatom 31:25 i ostvarila plasman u polufinale, ali još nije poznato s koje pozicije. U 20:30 počinje utakmica Danske i Rusije koja će odlučivati o drugom putniku iz te skupine u polufinale.

Ako Danska pobijedi, onda će ona kao drugoplasirana proći dalje, dok će Francuska izboriti prvo mjesto i igrati protiv Hrvatske. Ako Danska i Rusija remiziraju, Rusija ide dalje, ali kao drugoplasirana te će Hrvatska i dalje igrati protiv prvih Francuskinja.
U slučaju pobjede Rusije, Francuska će pasti na drugo mjesto u skupini, dok će Rusija s istim brojem bodova i boljom gol-razlikom biti prva i igrati protiv Hrvatske u polufinalu.

Osim što su po prvi put u povijesti ušle u borbu za odličja, hrvatske rukometašice su ulaskom u polufinale izborile direktan plasman na Svjetsko prvenstvo 2021. kojem će domaćin biti Španjolska. Hrvatske rukometašice na svjetskoj smotri nisu sudjelovale od 2011.

Nakon što je u prvom današnjem dvoboju Nizozemska dobila Rumunjsku, bilo je jasno kako Hrvatsku u polufinale vodi i poraz s jednim golom razlike. Međutim, odabranice Nenada Šoštarića su fantastičnom predstavom, posebice u drugom poluvremenu, izborile pobjedu, već petu na prvenstvu.

Njemačka je bolje otvorila utakmicu, povela je 2:0, pa 4:2, a u prvom poluvremenu još je dva puta imala po dva gola prednosti. Hrvatska se uporno vraćala, a u 28. minuti stigla do prvog vodstva (11:10), a potom i do 12:11, no na odmor se otišlo rezultatom 12:12. Zanimljivo, njemačke rukometašice su posljednjih šest golova u prvom dijelu zabile iz sedmeraca, Maidhofje bila nepogrešiva Ana Debelić je u prvom poluvremenu zabila tri gola, dok je Tea Pijević imala sedam obrana.

No, bilo je to sve od Njemačke. Hrvatska je ušla u nastavak goropadno. Obrana, obrana je bila ključ pobjede. Gotovo deset minuta Njemačka nije mogla do gola, obrana je igrala spektakularno, a tea Pijević je na golu radila čuda.

Golovima Dore Krsnik, Ćamile Mičijević (3) i Larisse Kalaus naše su djevojke napravile seriju 5:0 za 17:12, a Njemice su prvi gol zabile tek nakon 10 minuta igre. U 45. minuti Hrvatska je stigla do velikih šest golova prednosti, a u posljednjih 10 minuta ušlo se rezultatom 20-15. Njemačka se minutu i pol približila na 22:20, no Debelić je svojim šestim golom na utakmici vratila na +3. Bio je to kraj nada za Njemačku.

Hrvatsku su do fantastične pobjede predvodile Debelić sa šest i Mičijević s četiri gola, dok je Pijević imala čak 16 obrana.

U suparničkim redovima najefikasnija je bila Julia Maidhof s devet golova, dok je njihova najbolja igračica Emily Bolk zabila samo dva gola.

Najbolji plasman na europskim prvenstvima Hrvatice su ostvarile na prvom izdanju tog natjecanja 1994. u Njemačkoj, kad su osvojile peto mjesto, a još su dvaput bile šeste (1996. i 2008.). Na svjetskim prvenstvima su dvaput bile zaustavljene u četvrtfinalu (1997. i 2011.), baš kao i u jedinom nastupu na olimpijskom turniru, 2012. u Londonu.

Foto: Stanko Gruden / kolektiff

Tagovi: Hrvatske rukometašice, Tea Pijević, Nenad Šoštarić, Larissa Kalaus, Ćamila Mičijević
PROČITAJ I OVO
Aco Petrović ponovo izbornik Brazila
KOŠARKA
Aco Petrović ponovo izbornik Brazila
RIO DE JANEIRO - Aleksandar Petrović, 65-godišnji nekadašnji izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije, ponovno je preuzeo Brazil, službeno je objavio tamošnji košarkaši savez na svojim internetskim stranicama.
Budimir će biti spreman za EURO
DOBRE VIJESTI
Budimir će biti spreman za EURO
PAMPLONA - Hrvatski nogometni reprezentativac Ante Budimir napustio je u srijedu bolnicu u Pamploni, gdje je proveo dvije noći nakon što mu je u ponedjeljak navečer slomljeno nekoliko rebara tijekom utakmice s Valencijom, izvijestio je u četvrtak njegov klub Osasuna, dodavši da bi trebao biti spreman za EURO u lipnju.
De Rossi ostaje trener Rome i sljedeće sezone
TRENERI
De Rossi ostaje trener Rome i sljedeće sezone
RIM - Roma je i službeno potvrdila da će dosadašnji trener Vučice Daniele De Rossi voditi ekipu Rome i u narednoj sezoni.
Ancelotti: Pep je džentlmen
POŠTOVANJE
Ancelotti: Pep je džentlmen
MANCHESTER - Svi su nas otpisali, rekao je trener Real Madrida Carlo Ancelotti, ali Real nikad ne umire, poručio je talijanski stručnjak nakon izbacivanja Manchester Cityja.
Real nakon drame jedanaesteraca izbacio City
LIGA PRVAKA
Real nakon drame jedanaesteraca izbacio City
MADRID - Nogometaši Real Madrida u fantastičnom četvrtfinalu Lige prvaka izbacili su Manchester City s ukupnih 5:4, a raspletu su prethodili produžeci i penali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE