GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska samo jednom izgubila od afričkih reprezentacija

Hrvatska samo jednom izgubila od afričkih reprezentacija
POVIJEST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2022 / 12:52
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska nogometna reprezentacija je upisala samo jedan poraz u sedam odigranih susreta protiv afričkih reprezentacija, međutim bila je to prijateljska utakmica.

"Vatreni" su igrali protiv Nigerije, Kameruna, Senegala, Malija, Maroka, Egipta i Tunisa i u sedam odigranih susreta ostvarili su četiri pobjede, dva neodlučena ishoda i jedan poraz, uz pozitivnu razliku pogodaka 15-8. Pritom su dobili obje dosadašnje utakmice igrane na svjetskim prvenstvima.

Jedine dvije službene utakmice protiv neke od afričkih vrsta, Hratska je igrala na zadnja dva SP-a. U Brazilu 2014. protiv Kameruna, te u Rusiji prije četiri godine protiv Nigerije.

U nemogućim uvjetima 'prašume' Manausa Hrvatska je pobijedila Kamerun sa 4-0 što je najuvjerljivija hrvatska pobjeda na velikim natjecanjima. Dva puta je bio strijelac Mario Mandžukić, a po jednom su zabili Ivan Perišić I Ivica Olić.

Prije četiri godine Hrvatska je otvorila turnir u Kalinjingradu pobjedom protiv Nigerije sa 2-0. "Vatreni" su čak 20 godina čekali na pobjedu na otvaranju SP-a, a zadnju prije toga ostvarili su 1998. u Francuskoj protiv Jamajke. Prvi pogodak za hrvatsku vrstu bio je autogol Oghenekara Eteba u 32. minuti, dok je pobjedu potvrdio Luka Modrić iz kaznenog udarca u 71. minuti.

Prvu utakmicu s nekom afričkom zemljom Hrvatska je odigrala još davne 1996. godine. U polufinalu Kupa kralja Hassana II u Maroku smo igrali protiv domaćina turnira. Poveli smo 2-0 golovima Gorana Vlaovića (14, 15), no Maroko je uspio izjednačiti preko Salahedinea Bassira u 21. minuti i Ahmeda Bahije u 72. minuti. U toj utakmici pocrvenili su Asanović i Prosinečki kod Hrvatske, dok je kod Maroka isključen Bouyboud. Utakmica je razriješena izvođenjem jedanaesteraca, a Hrvatska je pobijedila 7-6.

Upravo će Maroko biti naš prvi suparnik u Katru, utakmica je na rasporedu 23. studenog na Al Bayt stadionu u Al Khoru.

Tri godine nakon Maroka, Hrvatska je igrala protiv Egipta na Korejskim kupu, a završilo je ponovo 2-2. Ovoga puta Egipat s poveo preko Hossama Hassana (10, 35), da bi izjednačenje Hrvatskoj donijeli Igor Cvitanović u 45. minuti iz kaznenog udarca i Davor Vugrinec u 78. minuti.

Iudući ‘hrvatsko-afrički’ ogled uslijedio je u svibnju 2014. Hrvatska je u sklopu priprema za SP u Brazilu u Osijeku igrala protiv Malija i pobijedila 2-1. Bila je to posljednja provjeru uoči puta u Brazil koji je tada ‘glumio’ Kamerun. U pobjedi 2-1 oba gola je postigao Ivan Perišić (15, 64), dok je gol za goste zabio Kalifa Traore (79).

Identičnim rezultatom završio je i susret protiv Senegala u lipnju 2018. koji je također, igran u Osijeku. Gosti su poveli preko Ismaila Sarra u 48. minuti, a rezultat su preokrenuli Ivan Perišić (63) i Andrej Kramarić (78).

Posljednju utakmicu hrvatska reprezentacija je protiv neke od afričkih selekcija odigrala 11. lipnja 2019. u Varaždinu protiv Tunisa. U prijateljskoj utakmici igranoj pred 8.100 gledatelja, Tunis je slavio sa 2-1.

Tunis je poveo u 16. minuti golom Anicea Badrija, izjednačio je Bruno Petković u 47. minuti, a pobjedu gostima donio je Naim Sliti iz jedanaesterca u 70. minuti.

Bila je to posljednja utakmica svjetskih doprvaka te sezone nakon koje je većina reprezentativaca otišla na odmor, dok je s druge strane Tunisu slijedio vrhunac sezone, afrički Kup nacija.

Tagovi: hrvatska nogometna reprezentacija, Mario Mandžukić, Maroko, Zlatko Dalić
PROČITAJ I OVO
Murray sa zvukom sirene nokautirao Lakerse
NBA PLAYOFF
Murray sa zvukom sirene nokautirao Lakerse
DENVER - Denver Nuggetsi nadoknadili su 20 koševa manjka iz treće četvrtine i pobijedili sa 101:99 Los Angeles Lakerse ubačajem Jamala Murrayja sa zvukom sirene za prednost od 2:0 u prvom krugu doigravanja Zapadne konferencije NBA lige.
Fabio Cannavaro novi je trener Udinesea
TRENERI
Fabio Cannavaro novi je trener Udinesea
UDINE - Talijanski nogometni klub Udinese će nakon Gabriela Cioffija voditi bivši svjetski prvak i osvajač Zlatne lopte Fabio Cannavaro, objavio je klub na svojoj web stranici.
Veselin Vujović više nije trener Nexea
NEOČEKIVANO
Veselin Vujović više nije trener Nexea
NAŠICE - Uprava RK NEXE-A i trener Veselin Vujović danas su donijeli odluku o prekidu suradnje.
Zagreb pronašao pojačanje u Srbiji
RUKOMET
Zagreb pronašao pojačanje u Srbiji
ZAGREB - Povremeni srpski 29-godišnji rukometni reprezentativac Mihajlo Radojković u sljedećoj će sezoni nositi dres Zagreba, priopćili su iz hrvatskog prvaka.
Joao Cancelo na meti kritika zbog predstave protiv Reala
KRITIKE
Joao Cancelo na meti kritika zbog predstave protiv Reala
BARCELONA - Iako je većina navijača Barcelone kivna na sudiju Cesara Sotoa Grada za poraz od Real Madrida u sinoć odigranom El Clasicu, legendarni nizozemski nogometaši Marco van Basten i Ronald de Boer obrušili su se na drugog "stvarnog" krivca.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE