GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska u finalu Europskog prvenstva u rukometu

 Hrvatska u finalu Europskog prvenstva u rukometu
EP U RUKOMETU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2020 / 22:32
Autor: SEEbiz
STOCKHOLM - Hrvatska rukometna reprezentacija po treći put u svojoj bogatoj povijesti borit će se za naslov europskog prvaka, nakon što je u šokantnom polufinalu u Stockholmu, odlučenom tek u drugom produžetku, svladala Norvešku sa 29-28 (26-26, 23-23, 12-10) te će se u nedjelju (16.30 sati) za jedino zlato koje joj nedostaje boriti protiv pobjednika dvoboja Španjolske i Slovenije.

Pogodak vrijedan finala četiri sekunde prije isteka drugog produžetka postigao je Željko Musa, kojemu je to bio jedini pogodak na utakmici.

Hrvatsku je do pobjede predvodio kapetan Domagoj Duvnjak sa osam pogodaka i realiziranim kaznenim udarcem za izjednačenje na kraju prvog produžetka. Šest golova postigao je Marino Marić, koji je izborio spomenuti sedmerac. Marin Šego je sakupio 11 obrana, u zadnjih pet minuta drugog produžetka obranio sve pokušaje Norvežana, a njegov kolega Matej Ašanin je u završnici osnovnog dijela utakmice obranio dva sedmerca.

Norvežanima ni 10 pogodaka Sandera Sagosena, ni 14 obrana Torbjoerna Bergeruda nije bilo dovoljno za pobjedu pa će dvostruki svjetski doprvaci već u subotu (18.30 sati) igrati utakmicu za broncu na Europskom prvenstvu kojem su bili sudomaćini s Austrijom i Švedskom.

U početnih deset minuta utakmice nijedna momčad nije uspjela stvoriti osjetnu prednost. Igralo se "gol za gol", dok Marin Šego nije zaključao svoja vrata. U razdoblju od 11. do 20. minute hrvatski je vratar zaustavio sve pokušaje Norvežana.

Napadački je najbolje funkcionirala veza između vanjskih igrača i Marina Marića pa je naš kružni napadač već u prvih 17 minuta postigao četiri pogotka, a do polufinala ih je u sedam utakmica imao deset.

Hrvatska je u 19. minuti preko Zlatka Horvata prvi put na utakmici stigla do tri pogotka prednosti (9-6). Norvežani su, osim Sandera Sagosena, u drugoj polovici prvog poluvremena uspjeli uključiti još nekoliko strijelaca pa je hrvatska prednost svedena na jedan gol da bi na isteku vremena Marić svojim petim pogotkom donio dva gola viška za drugo poluvrijeme (12-10).

Na pogon obrane i probuđenog Igora Karačića, koji je u prvom poluvremenu promašio sva četiri šuta, Hrvatska je u 35. minuti došla do vodstva 15-12 te imala otvoreni kontranapad za četiri pogotka viška. No, Bergerud je obranio Karačićev pokušaj, nakon čega su se Norvežani vratili u utakmicu i s tri uzastopna gola došli do izjednačenja na 15-15, a u 43. minuti i do prvog vodstva (17-16) nakon 9. minute.

Hrvatski rukometaši su odgovorili serijom 3-0 koju je zaključio Domagoj Duvnjak realiziranim sedmercom za vodstvo 19-17 u 45. minuti. Bez opcije s kružnim napadačem, koju su Norvežani zaustavili u drugom poluvremenu, hrvatski napad je postao sterilan pa je Norveška zaostatak od dva gola u 54. minuti pretvorila u prednost od jednog pogotka (22-21). Još kad je Sagosen dobio priliku sa sedam metara odvesti Norvežane na %2B2, činilo se da će novo finale ostati san za Červarove izabranike.

No, ukazao se Matej Ašanin i obranio kazneni udarac najefikasnijem igraču ovog Eura. Ponovio je to i protiv Joendala u 58. minuti i istaknuo kandidaturu za junaka. Do tada je to bio Domagoj Duvnjak.

Hrvatski odgovor na norvešku obranu "6-0" bila je igra bez vratara u kojoj je kapetan Duvnjak dvaput "probio" Bergeruda i ponovno donio prednost našoj reprezentaciji (23-22). Joendal je 27 sekundi prije kraja s krila pogodio za izjednačenje. Hrvatska je imala napad za finale, ali ni minuta odmora nije bila dovoljna da se osmisli akcija koja bi donijela željeni pogodak pa je odluka ostavljena za produžetak.

U prvih pet minuta prvog produžetka Duvnjak je donio prednost Hrvatskoj, a Sagosen izjednačio. Stepančić je u 7. minuti pogodio za 25-24, da bi Sagosen postigao svoj deseti pogodak nakon samo nekoliko sekundi norveškog napada.

Hrvatska bezidjenost u napadu nije izliječena. Redali su se promašaji, uz ponešto dvojbenih odluka španjolskih sudaca. Norvežani su iz kontranapada preko Bjornesena došli do vodstva 26-25 i imali finale u rukama do posljednje sekunde, kad je Marino Marić izborio sedmerac.

Sjećanje na polufinale SP-a 2017. u Francuskoj i promašeni sedmerac Zlatka Horvata za finale bilo je neizbježno. No, loptu je uzeo Domagoj Duvnjak, još jednom prevario Bergeruda, i donio novi produžetak.

Joendal je u donio prednost Norveškoj, ali su snalažljivi Marino Marić i vižljasti Zlatko Horvat vratili prednost na hrvatsku stranu. Imali su naši rukometaši i napad za 2, ali na Duvnjaku nije suđen prekršaj, a u kontranapadu je Bjornsen izjednačio na 28-28.

Na novi pogodak trebalo je čekati do četiri sekunde prije isteka drugog produžetka, nakon što je Sagosen uzdrmao vratnicu, a Johannessenov udarac u posljednjem napadu Norvežana obranio Marin Šego. Za deset sekundi lopta je završila pred norveškim vratima, u rukama Željka Muse, koji je smireno pogodio mrežu i odveo Hrvatsku u prvo finale na velikim natjecanjima nakon deset godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.

TAGOVI:

RUKOMETEUROPSKO PRVENSTVO

POVEZANE VIJESTI

Červar o tome zašto je Norveška favorit protiv Hrvatske: Sve ide na njihov mlin22.01.2020.

Hrvatska saznala protivnika u polufinalu Eura22.01.2020.

Duvnjak: Sada se moramo baciti na glavu22.01.2020.

VIŠE S WEBA

Kako izbjeći srčani udar? Učini ovo dvaput na dan po 7 sekundi

Umro Terry Jones, član slavnog Letećeg cirkusa Monty Pythona

Olakšava bol iz svakog mjesta u tijelu

FOTO Đir po gradu, četvrtak 23.siječnja

'Prve impresije' Denisa Jakovljevića

Galerija Juraj Dalmatinac časti popustom na predivnu vizuru Šibenika Vjekoslava Stipice

Radovi na Palacinu

Tuckove barakude preko Grka lako do polufinala na Europskom prvenstvu

KOMENTARI (0)

OSTAVITE KOMENTAR

NAJČITANIJE

Ovo je jedini horoskopski znak kojem uvijek možete vjerovati

20.01.2020.

Tagovi: hrvatska rukometna reprezentacija, Željko Musa, Domagoj Duvnjak, Igor Karačić, Lino Červar
PROČITAJ I OVO
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
DOBRODOŠLICA
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
BEOGRAD - Košarkaši Partizana sastaju se sa Olimpijakosom u meču 32. kola Evrolige, a uz teren je i hrvatska NBA legenda.
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?
POST FESTUM
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?

ISTANBUL - Puno se priča o odlasku hrvatskog golmana Dominika Livakovića iz Fenerbahčea nakon navijačkih nereda u utakmici protiv Trabzonspora.

Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
RANGIRANJA
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
ZAGREB - Budući da je ožujak većini najjačih svjetskih reprezentacija poslužio za odigravanje prijateljskih utakmica, koje ne donose puno bodova, velikih promjena na FIFA ljestvici nakon odrađenog reprezentativnog termina nije bilo.
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
RIJEČ AUTORITETA
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
BEOGRAD - Bivši izbornik Davis kup reprezentacije Jugoslavije Radmilo Armenulić prokomentirao je prekid suradnje Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića.
Modrić napušta Real na kraju sezona
ODLAZAK
Modrić napušta Real na kraju sezona
MADRID - Toni Kroos dogovorio je nastavak suradnje s Real Madridom za još jednu sezonu i samo se čeka potpis novog ugovora, a njegovim stopama će u sljedećeg tjedna krenuti veterani Nacho Fernandez i Lucas Vazquez. Luke Modrića nema u tim planovima 'kraljeva'.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE