GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

La Liga osudila Superligu, no Barcelona ju i dalje želi

La Liga osudila Superligu, no Barcelona ju i dalje želi
SUPERLIGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2021 / 17:07
Autor: SEEbiz / H
MADRID - Organizator španjolskog nogometnog prvenstva La Liga održala je u četvrtak sastanak 17 klubova prve lige na koji nisu bili pozvani Real Madrid, Barcelona i Atletico zbog pokušaja osnivanja Superlige, koje se boji La Ligin predsjednik Javier Tebas. Istovremeno se putem medija oglasio Barcelonin predsjednik poručivši da nastavljaju s projektom.

"Klubovi su na sastanku jednoglasno i energično odbacili planove o stvaranju tog natjecanja. Svi klubovi čvrsto vjeruju u sportske zasluge kao jedini kriterij za ulazak u međunarodna klupska natjecanja putem nacionalnih liga," navedeno je u priopćenju La Lige nakon sastanka na kojem su sudjelovala i 22 kluba druge španjolske lige.

"Globalno protivljenje iskazano proteklih dana potvrdilo je da je jedna europska elitistička liga neodrživa i nepoželjna," dodali su u priopćenju.

U nedjelju kasno navečer je 12 bogatih klubova predvođenih Realovim predsjednikom Florentinom Pérezom objavilo priopćenje o pokretanju Superlige koja bi im donijela dodatni novac u trenutku opadajućih prihoda uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Ti klubovi su "što je ranije moguće" namjeravali istupiti iz UEFA-ine Lige prvaka te se tijekom tjedna natjecati u svojoj Superligi u kojoj bi bilo ukupno 20 klubova. Vikendom bi igrali u domaćim prvenstvima.

Predsjednik La Lige, Javier Tebas, žestoko se obrušio proteklih dana na Pereza, a igrači nekih španjolskih klubova izašli su na teren s majicama na kojima su bile ispisane poruke protiv Superlige.

"Superliga ne poštuje male klubove," rekao je Cadizov igrač Ivan Alejo.

"Florentino Perez je jučer rekao da ljudi ne žele gledati Elche - Valladolid ili Elche - Huesca. On to ne želi gledati, ja uživam gledajući ekipu iz rodnog mjesta. Sugurno da svatko uživa gledati svoj klub kako igra protiv Real Madrida ili Barcelone", dodao je Alejo rođen prije 26 godina u Valladolidu.

Pod pritiskom vlada, UEFA-e i FIFA-e, medija i dijela navijača povukli su se javno svi osnivači osim Real Madrida, Barcelone i Juventusa.

"Projekt je sada na "stand-byu". Superliga postoji, kompanija za upravljanje njome je i dalje tu, ali nam je otišla polovica članova umornih zbog onoga što su proživjeli u početna 24 sata," izjavio je Perez sinoć tijekom gostovanja na španjolskoj radijskoj postaji Cadena SER.

"Svi nastavljamo i dalje. Barcelona također promišlja što možemo napraviti. Postoji ideja da među 20 klubova Superlige budu recimo po četiri iz Španjolske, Italije...Tražimo obrazac. Ključno je da pronađemo format koji bi bio atraktivan i napose privukao mlade jer oni sve manje gledaju nogomet provodeći vrijeme na Playstationu i drugim platformama", dodao je.

U četvrtak se po prvi put javno obratio Barcelonin predsjednik Joan Laporta poručivši kako je "apsolutno neophodno da veliki klubovi iznesu svoje mišljenje vezano za podjelu novca".

"Mi zagovaramo održavanje nacionalnih prvenstava, te ćemo razgovarati s UEFA-om", izjavio je za katalonsku televiziju TVE3. "Mi veliki klubovi puno pridonosimo pa trebamo sudjelovati u raspodjeli tog novca", dodao je.

Barcelona se trenutačno nalazi u lošoj financijskoj situaciji, a u svojim redovima ima Lionela Messija i Antoinea Griezmanna, dvojicu od petorice najplaćenijih nogometaša svijeta. Laporta, koji je prošli mjesec izabran za predsjednika kluba, rekao je kako ne odustaje od Superlige.

"Bilo je pritisaka prema nekim klubovima no naš prijedlog i dalje postoji. Investicije su jako važne, plaće izuzetno visoke, pa je sve to potrebno uzeti u obzir na isti način kao i sportske zasluge", izjavio je.

La Liga smatra da bi taj projekt bio štetan jer se prema njenom mišljenju radi o zatvorenom natjecanju u koje ne bi imali pristup manji klubovi.

"Danas, nogometni navijači u čitavoj Europi mogu sanjati da se njihov klub, bez obzira na njegovu veličinu, može istaknuti u natjecanju, doći što je moguće dalje te biti u vrhu europskog nogometa", navela je u priopćenju. "Ta europska tradicija mora biti najvažnija te ne smije biti ugrožena niti modificirana".

Tagovi: La Liga, Superliga, Barcelona, Javier Tebas, Joan Laporta
PROČITAJ I OVO
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?
POST FESTUM
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?

ISTANBUL - Puno se priča o odlasku hrvatskog golmana Dominika Livakovića iz Fenerbahčea nakon navijačkih nereda u utakmici protiv Trabzonspora.

Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
RANGIRANJA
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
ZAGREB - Budući da je ožujak većini najjačih svjetskih reprezentacija poslužio za odigravanje prijateljskih utakmica, koje ne donose puno bodova, velikih promjena na FIFA ljestvici nakon odrađenog reprezentativnog termina nije bilo.
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
RIJEČ AUTORITETA
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
BEOGRAD - Bivši izbornik Davis kup reprezentacije Jugoslavije Radmilo Armenulić prokomentirao je prekid suradnje Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića.
Modrić napušta Real na kraju sezona
ODLAZAK
Modrić napušta Real na kraju sezona
MADRID - Toni Kroos dogovorio je nastavak suradnje s Real Madridom za još jednu sezonu i samo se čeka potpis novog ugovora, a njegovim stopama će u sljedećeg tjedna krenuti veterani Nacho Fernandez i Lucas Vazquez. Luke Modrića nema u tim planovima 'kraljeva'.
Đoković iznenadio odlukom o novom treneru
IZNENAĐENJE
Đoković iznenadio odlukom o novom treneru
BEOGRAD - Nakon razlaza Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića glavno pitanje je bilo tko će biti novi trener u stožeru srpskog igrača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE