GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Leko dobio bogatu ponudu iz Kine

Leko dobio bogatu ponudu iz Kine
TRENERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.12.2020 / 21:18
Autor: SEEbiz / Sportske novosti
ANTWERPEN - Ivan Leko (42) u nedjelju protiv Charleroija vjerojatno posljednji put s klupe vodi momčad belgijskog prvoligaša Royal Antwerpa.

Belgijski mediji tvrde da će hrvatski trener već u ponedjeljak preuzeti kineskog prvoligaša Guangzhou City (donedavno Guangzhou R&F). Tamo bi Leko trebao naslijediti nizozemskog trenera Giovannija van Bronckhorsta, koji je u prošloj sezoni - okončanoj koncem studenogwa - odveo momčad do 11. mjesta na ljestvici. U Kini se zbog koronavirusa igrala skraćena sezona u poprilično izvanrednim okolnostima, pišu Sportske novosti.

Ivan Leko je Antwerp preuzeo u lipnju ove godine, vodio ga je u 25 utakmica u kojima je upisao 13 pobjeda, četiri remija i osam poraza, uz 40:31 gol-razliku. Leko je u tih pola godine ugradio osvajanje Kupa u finalu protiv Club Bruggea, zatim je Antwerpom izborio i šesnaestinu finala Europske lige - u skupini je između ostalih pobijedio i Mourinhov Tottenham - a u prvenstvu je nakon 18 odigranih utakmica na sedmom mjestu, ali samo bod od četvrtog Leuvena.

Kompletan transfer očito se dogodio iznenada, a hrvatski trener navodno je dobio financijsku ponudu koju bi malo trenera moglo odbiti. Kineski klubovi, doduše, još uvijek imaju financijska ograničenja po pitanju trošenja novca, što im je nametnula njihova Vlada. Međutim, to se prije svega odnosi na plaćanje transfera igrača.

- Zaista postoji interes iz Kine - potvrdio je je 42-godišnji hrvatski trener belgijskim medijima uoči današnje utakmice s Charleroijem.

Guangzhou City je klub koji pod sadašnjim imenom djeluje od 2011. godine, kada ga je preuzela tvrtka R&F Properties, koja se bavi nekretninama, a inače je osnovan 1986. godine u gradu Shenyangu. Najveći uspjeh ostvarili su 2014. godine kada su osvojili treće mjesto i kineskom prvenstvu, te se plasirali u azijsku Ligu prvaka. Giovanni van Bronckhorst za trenera je doveden u siječnju 2020., a otkaz je dobio početkom prosinca zbog lošeg učinka u prvenstvu. Inače, kao treneri su u ovom klubu radili i Sven-Göran Eriksson i Cosmin Contra, a najduže se zadržao Dragan Stojković, od kolovoza 2015. do siječnja 2020. godine.

Klub želi napraviti rezultatski iskorak, a hrvatski stručnjak nije odabran slučajno, jer je u kratkoj trenerskoj karijeri potpisao tri trofeja. S Club Bruggeom osvojio je naslov prvaka Belgije, te belgijski Superkup, a već smo napisali da je Antwerp odveo do naslova pobjednika Kupa. Leko je, doduše, u ovo vrijeme prošle godine potpisao i za Al-Ain, ali se izlet u Emirate nije pokazao uspješnim, s obzirom na to da je do raskida ugovora došlo već nakon 10 utakmica. Leko je u nekoliko intervjua objasnio da bogati poslodavci nisu imali dovoljno strpljenja da se igrači naviknu na daleko žešći ritam rada od onog na koji su bili naviknuti.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se Ivan Leko po tom pitanju provesti u Kini, koja ima neke svoje specifičnosti. No, jasno je da tamo dolazi s idejom “totalnog” nogometa u kojem su žestoki treninzi temelj za sve rezultate.

Čelnici Antwerpa nisu hrvatskom treneru htjeli praviti nikakve probleme, jer riječ o novcu s kojim Leko rješava životnu egzistenciju. Belgijski mediji kalkuliraju da bi njegov nasljednik u Antwerpu mogao biti Marc Wilmots, bivši belgijski izbornik.

Tagovi: Ivan Leko, Guangzhou City, Giovanni van Bronckhorst, Royal Antwerp, Belgija
PROČITAJ I OVO
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?
POST FESTUM
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?

ISTANBUL - Puno se priča o odlasku hrvatskog golmana Dominika Livakovića iz Fenerbahčea nakon navijačkih nereda u utakmici protiv Trabzonspora.

Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
RANGIRANJA
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
ZAGREB - Budući da je ožujak većini najjačih svjetskih reprezentacija poslužio za odigravanje prijateljskih utakmica, koje ne donose puno bodova, velikih promjena na FIFA ljestvici nakon odrađenog reprezentativnog termina nije bilo.
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
RIJEČ AUTORITETA
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
BEOGRAD - Bivši izbornik Davis kup reprezentacije Jugoslavije Radmilo Armenulić prokomentirao je prekid suradnje Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića.
Modrić napušta Real na kraju sezona
ODLAZAK
Modrić napušta Real na kraju sezona
MADRID - Toni Kroos dogovorio je nastavak suradnje s Real Madridom za još jednu sezonu i samo se čeka potpis novog ugovora, a njegovim stopama će u sljedećeg tjedna krenuti veterani Nacho Fernandez i Lucas Vazquez. Luke Modrića nema u tim planovima 'kraljeva'.
Đoković iznenadio odlukom o novom treneru
IZNENAĐENJE
Đoković iznenadio odlukom o novom treneru
BEOGRAD - Nakon razlaza Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića glavno pitanje je bilo tko će biti novi trener u stožeru srpskog igrača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE