GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mamić priznao da je kamatario Dinamo

Mamić priznao da je kamatario Dinamo
KRIMINAL I NOGOMET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2021 / 09:44
Autor: SEEbiz / Index.hr
ZAGREB - Zdravko Mamić, bjegunac iz Hrvatske u kojoj je pravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora jer je iz Dinama izvukao 116 milijuna kuna, tvrdi na Facebooku da je spasio klub od propasti tako da je mrtvacu, kako naziva Dinamo početkom milenija, posudio svojih 82 milijuna kuna.

Mamić je objavio 16 ugovora kojima je od travnja 2004. do listopada 2006. Dinamu posudio ukupno 22.15 milijuna kuna. Svaka posudba bila je uz rok otplate od godinu dana i uz kamate od četiri do šest posto. Važno je naglasiti da je Mamić ove novce posuđivao Dinamu dok je bio izvršni dopredsjednik kluba, dakle njegov najviši dužnosnik.

Ugovore o pozajmici su u ime kluba potpisivali Mario Božina i Damir Vrbanović, čovjek od najvećeg povjerenja Mamićevih. Consigliere obitelji prije nego što je to postao Kum osobno, piše Index.hr.

Osim toga, Mamić je novac klubu kojim je faktički vladao posuđivao milijune uz kamatu u vrijeme kada je Dinamo bio u teškoj financijskoj situaciji. Mamić je dakle Dinamu ili samom sebi posuđivao novac koji je onda od kluba dobivao uvećan za pripadajuću kamatu. Ako uzmemo da je srednja vrijednost kamate na spomenutih 22.15 milijuna kuna koje je posudio Dinamu bila 5 posto, onda je samo na spomenutih 16 posudbi u dvije i pol godine na ime kamata od Dinama zaradio 1.1 milijun kuna. Toliko je Mamić dobio od teško financijski stradalog Dinama, kluba u koji je sve svoje bogatstvo uložio kako kaže "iz ljubavi".

Još je nešto vrijedno istaknuti. S klubom koji toliko voli Mamić je šest od 16 ugovora o posudbi sklopio tijekom sezone 2004/05., jedne od najgorih sezona u povijesti kluba i definitivno najgore od osamostaljenja Hrvatske. Dinamo je regularni dio te sezone, tijekom koje je promijenio čak pet trenera, završio na sedmom mjestu, nakon čega je igrao Ligu za opstanak ili Ligu za bedaka. Nakon što je ovako posuđivao Dinamu i zarađivao na njemu tijekom najteže sezone za klub, isto je napravio i neposredno kasnije, u sezoni "stabilizacije". Iz nje datira još šest pozajmica koje je pokazao javnosti.

Napominjemo, ovo što je Mamić pokazao samo je dio ugovora o pozajmicama Dinamu. Do spomenutog punog iznosa njegovih pozajmica Dinamu nedostaje još 60 milijuna kuna. Ako je na 22.15 milijuna kuna posudbi Dinamu od njega zaradio oko 1.1 milijun kuna, onda je, pod pretpostavkom da su i ostale posudbe bile uz spomenute kamatne stope, samo ovim načinom iskazivanja ljubavi prema Dinamu od njega zaradio oko 3 milijuna kuna. Ponovimo, u vrijeme dok je bio najviši dužnosnik tog kluba i dok je Dinamo bio u teškoj financijskoj situaciji.

Mamić je i ovom objavom zapalio svjetinu koja ga prati i koju beskrajno lako impresionira kao veliki pravednik, reformator hrvatskog pravosuđa, spasitelj Dinama i hrvatskog nogometa. Međutim, samo je malo potrebno da se shvati kako je ovaj Mamićev "dokaz" spašavanja Dinama proziran i šupalj kao i svi njegovi bombastični performansi.

Po tko zna koji put Mamić je samohvalom sam sebe pokopao, jer želeći se prikazati kao spasitelj Dinama, otkrio je da je klub u najtežim trenucima zapravo kamatario. Nadalje, ugovori koje je predočio, osim što "svjedoče" da je klubu posuđivao novac, krajnje su suspektni kada ih se samo ovlaš pogleda. Kao prvo, Mamić je objavio neovjerene kopije, a ne originale ugovora. To što on daje na uvid kao "dokaz" da je "spasio Dinamo" su tek papiri koji mogu poslužiti samo kao dokaz da je klubu posuđivao novac uz kamatu. 

Tagovi: Zdravko Mamić, Dinamo, Davor Mitrović, Mario Mamić, Nikky Vuksan, Mario Vrabac, Damir Vrbanović, Zoran mamić, Veljko Miljević
PROČITAJ I OVO
Pjaca: Neću imati milosti za Dinamo
PORUKE
Pjaca: Neću imati milosti za Dinamo
RIJEKA - "Kao uvijek, idemo na pobjedu. Optimističan sam, mislim da će s gležnjom za tjedan dana biti sve u redu."
Murray sa zvukom sirene nokautirao Lakerse
NBA PLAYOFF
Murray sa zvukom sirene nokautirao Lakerse
DENVER - Denver Nuggetsi nadoknadili su 20 koševa manjka iz treće četvrtine i pobijedili sa 101:99 Los Angeles Lakerse ubačajem Jamala Murrayja sa zvukom sirene za prednost od 2:0 u prvom krugu doigravanja Zapadne konferencije NBA lige.
Fabio Cannavaro novi je trener Udinesea
TRENERI
Fabio Cannavaro novi je trener Udinesea
UDINE - Talijanski nogometni klub Udinese će nakon Gabriela Cioffija voditi bivši svjetski prvak i osvajač Zlatne lopte Fabio Cannavaro, objavio je klub na svojoj web stranici.
Veselin Vujović više nije trener Nexea
NEOČEKIVANO
Veselin Vujović više nije trener Nexea
NAŠICE - Uprava RK NEXE-A i trener Veselin Vujović danas su donijeli odluku o prekidu suradnje.
Zagreb pronašao pojačanje u Srbiji
RUKOMET
Zagreb pronašao pojačanje u Srbiji
ZAGREB - Povremeni srpski 29-godišnji rukometni reprezentativac Mihajlo Radojković u sljedećoj će sezoni nositi dres Zagreba, priopćili su iz hrvatskog prvaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE