GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Matea Jelić zlatnom medaljom naplatila veliku životnu muku

Matea Jelić zlatnom medaljom naplatila veliku životnu muku
TEŽAK PUT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.07.2021 / 19:15
Autor: SEEbiz / tportal
SPLIT - Matea Jelić težak sportski put je naplatila osvojivši zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju u taekwondou, a iza nje je i velika drama kada je prije osam godina doživjela tešku ozljedu.

Jelić je do najvećeg uspjeha u povijesti hrvatskog taekwondoa stigla pobjedivši u kategoriji do 67 kg Britanku Lauren Williams sa 25-21 premda je 15 sekundi prije kraja gubila sa 15-21. Ovo je peta medalja za Hrvatsku u taekwondou i prvo zlato nakon bronci Sandre Šarić i Martine Zubčić u Pekingu (2008), Lucije Zaninović u Londonu (2012), te Tonija Kanaeta u Tokiju.

Članica splitskog TK Marjana je na putu do zlata pobijedila Haićanku Lauren Lee sa 22:2, u četvrtfinalu Brazilku Milenu Titoneli sa 30:9, dok je u polufinalu bila bolja od Amerikanke Paige McPherson sa rezultatom 15:4.

Kako je priznala iza nje su bile najteže pripreme u karijeri. Trenirala je četiri puta dnevno. Čak je promijenila telefonski broj (imali su ga samo obitelj i trener) kako bi se izolirala i maksimalno koncentrirala za Tokio, piše tportal.

Mlada Kninjanka je ovim rezultatom naplatila sve poraze u posljednjim sekundama u karijeri, te niz ozljeda koje su je pratile. Naime, na europskom prvenstvu u Kazanju (2018), te svjetskim prvenstvima u korejskom Mujuu (2017) i Manchesteru (2019) gubila je borbe za odličja u zadnjim sekundama.

Iza nje je i drama s hrvatskog juniorskog prvenstva 2013. u Rijeci kada je doživjela tešku ozljedu. Naime, završila je u bolnici gdje su joj ustanovili unutarnje krvarenje zbog čega je završila na dvije operacije. Nakon toga je uslijedio višemjesečni oporavak u kojem je skoro izgubila nadu za sportom.

Sama se Matea prisjetila tih trenutaka za službenu stranicu Olimpijskih igara u Tokiju.

'Liječnici su mi rekli da mi je stanje bilo kritično. Majka se zabrinula, posjećivala me u bolnici, te je jednom dok je izlazila, srela na ulazu u bolnicu Janicu Kostelić. Majka joj je prišla, objasnila situaciju, da ima kćer koja ovdje leži, a kojoj je ona, Janica veliki uzor', pričala je tada Jelić i dodala:

'Zamolila ju je ako može doći do moje sobe, zagrliti me i dati mi potporu da ne odustanem od sporta jer u tom trenutku sam i na to pomišljala. Janica je upravo to učinila. Pričala je sa mnom, a ja sam zaplakala od sreće. To je bio trenutak koji mi je promijenio sve u životu. Uvjerena sam da to uopće nije bila slučajnost da se Janica pojavila točno u najtežem mojem trenutku.'

Već iduće godine je postala svjetska juniorska prvakinja najavivši blistavu karijeru koju je potvrdila olimpijskim zlatom u Tokiju. Sljedeće godine bile su pune odricanja, teških treninga, pobjeda, ali i poraza. Bilo je veselja i tuge, ali sada je stigla najveća moguća nagrada za mukotrpan put – zlato na Olimpijskim igrama. Nema ničega većega od toga!

Foto: EPA

Tagovi: Matea Jelić, Olimpijske igre u Tokiju, Janica Kostelić
PROČITAJ I OVO
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
RIJEČ AUTORITETA
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
TORINO - Legendarni hrvatski nogometaš Alen Bokšić rijetko se pojavljuje u medijima pa stoga svaka njegova riječ ima težinu jer ipak je ostavio dubok trag kao igrač.
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
HAJDUK
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
SPLIT - "Treba dovesti trenera koji će pratiti strategiju kluba, istovremeno napadati trofeje i razvijati mlade. Tu ćemo tražiti balans između rezultata i razvoja igrača."
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
DINAMO
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
ZAGREB - Sportski direktor Dinama, odnosno aktualni vršitelj te dužnosti, Marko Marić, na današnjoj je konferenciji za medije objasnio sportsku politiku kluba koju je dan ranije prezentirao na sjednici Izvršnog odbora.
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
KARIJERE
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
SPLIT - Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka, objavio je splitski klub. Danas će i službeno biti predstavljen na Poljudu u 12 sati.
Xavi ostaje u Barceloni
TRENERI
Xavi ostaje u Barceloni
BARCELONA - Još krajem siječnja Xavi Hernandez najavio je odlazak s klupe Barcelone. Bio je nezadovoljan i svojim doprinosom rezultatima, koji su bili na skromnom nivou za klub takve tradicije, ali i stavom igrača, odnosno partijama kakve momčad pruža.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE