GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Matea Jelić zlatnom medaljom naplatila veliku životnu muku

Matea Jelić zlatnom medaljom naplatila veliku životnu muku
TEŽAK PUT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.07.2021 / 19:15
Autor: SEEbiz / tportal
SPLIT - Matea Jelić težak sportski put je naplatila osvojivši zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju u taekwondou, a iza nje je i velika drama kada je prije osam godina doživjela tešku ozljedu.

Jelić je do najvećeg uspjeha u povijesti hrvatskog taekwondoa stigla pobjedivši u kategoriji do 67 kg Britanku Lauren Williams sa 25-21 premda je 15 sekundi prije kraja gubila sa 15-21. Ovo je peta medalja za Hrvatsku u taekwondou i prvo zlato nakon bronci Sandre Šarić i Martine Zubčić u Pekingu (2008), Lucije Zaninović u Londonu (2012), te Tonija Kanaeta u Tokiju.

Članica splitskog TK Marjana je na putu do zlata pobijedila Haićanku Lauren Lee sa 22:2, u četvrtfinalu Brazilku Milenu Titoneli sa 30:9, dok je u polufinalu bila bolja od Amerikanke Paige McPherson sa rezultatom 15:4.

Kako je priznala iza nje su bile najteže pripreme u karijeri. Trenirala je četiri puta dnevno. Čak je promijenila telefonski broj (imali su ga samo obitelj i trener) kako bi se izolirala i maksimalno koncentrirala za Tokio, piše tportal.

Mlada Kninjanka je ovim rezultatom naplatila sve poraze u posljednjim sekundama u karijeri, te niz ozljeda koje su je pratile. Naime, na europskom prvenstvu u Kazanju (2018), te svjetskim prvenstvima u korejskom Mujuu (2017) i Manchesteru (2019) gubila je borbe za odličja u zadnjim sekundama.

Iza nje je i drama s hrvatskog juniorskog prvenstva 2013. u Rijeci kada je doživjela tešku ozljedu. Naime, završila je u bolnici gdje su joj ustanovili unutarnje krvarenje zbog čega je završila na dvije operacije. Nakon toga je uslijedio višemjesečni oporavak u kojem je skoro izgubila nadu za sportom.

Sama se Matea prisjetila tih trenutaka za službenu stranicu Olimpijskih igara u Tokiju.

'Liječnici su mi rekli da mi je stanje bilo kritično. Majka se zabrinula, posjećivala me u bolnici, te je jednom dok je izlazila, srela na ulazu u bolnicu Janicu Kostelić. Majka joj je prišla, objasnila situaciju, da ima kćer koja ovdje leži, a kojoj je ona, Janica veliki uzor', pričala je tada Jelić i dodala:

'Zamolila ju je ako može doći do moje sobe, zagrliti me i dati mi potporu da ne odustanem od sporta jer u tom trenutku sam i na to pomišljala. Janica je upravo to učinila. Pričala je sa mnom, a ja sam zaplakala od sreće. To je bio trenutak koji mi je promijenio sve u životu. Uvjerena sam da to uopće nije bila slučajnost da se Janica pojavila točno u najtežem mojem trenutku.'

Već iduće godine je postala svjetska juniorska prvakinja najavivši blistavu karijeru koju je potvrdila olimpijskim zlatom u Tokiju. Sljedeće godine bile su pune odricanja, teških treninga, pobjeda, ali i poraza. Bilo je veselja i tuge, ali sada je stigla najveća moguća nagrada za mukotrpan put – zlato na Olimpijskim igrama. Nema ničega većega od toga!

Foto: EPA

Tagovi: Matea Jelić, Olimpijske igre u Tokiju, Janica Kostelić
PROČITAJ I OVO
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
KARIJERE
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
SPLIT - Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka, objavio je splitski klub. Danas će i službeno biti predstavljen na Poljudu u 12 sati.
Xavi ostaje u Barceloni
TRENERI
Xavi ostaje u Barceloni
BARCELONA - Još krajem siječnja Xavi Hernandez najavio je odlazak s klupe Barcelone. Bio je nezadovoljan i svojim doprinosom rezultatima, koji su bili na skromnom nivou za klub takve tradicije, ali i stavom igrača, odnosno partijama kakve momčad pruža.
Hajduk želi trenera iz Serie A
ŽELJE
Hajduk želi trenera iz Serie A
SPLIT - Priča o novom Hajdukovom treneru bit će aktualna sve dok s Poljuda ne puste 'bijeli dim'. Do tada će se nagađati tko će biti nasljednik Jure Ivankovića.
Hanžel se ispisao iz Dinama
IZVRŠNI ODBOR
Hanžel se ispisao iz Dinama
ZAGREB - Na četvrtoj sjednici Izvršnog odbora, održanoj 24. travnja 2024. godine, v. d. sportskog direktora Marko Marić predstavio je članovima IO sportski segmet kluba i širu strategiju tog sektora u idućem razdoblju.
Goran Tomić ostaje u Emiratima
TRENERI
Goran Tomić ostaje u Emiratima
ZAGREB - Hrvatski trener Goran Tomić (47) potpisao je novi, dvogodišnji ugovor s Al Bataehom, objavio je arapski klub. Tomić je u siječnju ove godine preuzeo momčad.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE