GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mektić, Pavić i Čilić vratili se s medaljama u Hrvatsku

Mektić, Pavić i Čilić vratili se s medaljama u Hrvatsku
POVRATAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.08.2021 / 08:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U subotu kasno navečer u Zagreb su se vratili i trojica hrvatskih tenisača, osvajači olimpijskih odličja na Igrama u Tokiju - pobjednici Nikola Mektić i Mate Pavić te Marin Čilić koji je s Ivanom Dodigom osvojio srebro u povijesnom finalu dva hrvatska para.

I treći put u samo dva dana, VIP salon zagrebačke zračne luke "Franjo Tuđman", bio je pun. Nakon svečanog dočeka taekwondo reprezentacije sa zlatnom Mateom Jelić i brončanim Tonijem Kanaetom, zatim zlatnih veslača - braće Martina i Valenta Sinkovića te brončanog Damira Martina, na isti su način iskazani zahvalnost i poštovanje nevjerojatnom teniskom dvojcu, Mati Paviću i Nikoli Mektiću, i Marinu Čiliću.

Nedostajao je tek Ivan Dodig, koji je zbog ranije planiranih obveza i nastupa, produžio put Sjedinjenih Američkih Država.

Olimpijsko zlato koje su osvojili Nikola Mektić i Mate Pavić, još je jedan dokaz veličine najboljeg svjetskog muškog teniskog para koji je wimbledonskom naslovu pridružio još jedan.

Na putu do naslova olimpijskih pobjednika Pavić i Mektić su pobijedili Brazilce Marcela Mela i Marcela Demolinera (7-6, 6-4) prvom, a Talijane Lorenza Sonega i Lorenza Musettija (7-5, 6-7, 10-7) u drugom kolu. U četvrtfinalu su nadigrali Japance Bena Mclachlana i Keija Nishikorija (6-3, 6-3), a za plasman u hrvatsko finale bili su bolji od Amerikanaca Austina Krajiceka i Tennysa Sandgrena (6-4, 6-4). Svoj aktivan pobjednički niz započet u Eastbourneu, a nastavljen u Wimbledonu dogurali su do broja 15 svladavši u borbi za zlato Marina Čilića i Ivana Dodiga sa 6-4, 3-6, 10-6.

"Osvojili smo devet titula ove sezone, dobro igramo i toplo se nadamo da možemo ovako još dugo. Od početka nam se medalja motala po glavi i drago nam je da smo ostvarili želje i očekivanja svih. U finalu smo svi pobijedili, ovo je nevjerojatan uspjeh, to ponavljamo zadnja dva dana. Tako da stvarno fenomenalan uspjeh", izjavili su osvajači prvog hrvatskog olimpijskog zlata u tenisu.

Marin Čilić i Ivan Dodig su za ostvarenje svoje misije, osvajanje olimpijskog odličja, u prvom kolu nadigrali Japance Tara Daniela i Yoshihita Nishioku (6-2, 6-4), a preko Amerikanaca Rajeeva Rama i Francesa Tiafoea (6-3, 7-5) došli su do četvrtfinala u kojem su bili bolji od Britanaca Andyja Murrayja i Joea Salisburyja (6-4, 7-6). Bili su prvi od dva hrvatska para koji je izborio mjesto u finalu i tako osigurao osvajanje odličja pobjedom nad kasnije brončanim Novozelanđanima Marcusom Daniellom i Michaelom Venusom (6-2, 6-2) odigravši sjajan meč.

”Ovo je ispunjenje sna, pogotovo kad to dijelim s Ivanom, zajedno smo krenuli u Međugorju, i pogotovo kad dijelimo to s Matom i Mektom. Dan, dva prije početka turnira, odigrali smo jedan međusoban set, tako da smo tu dobili dosta veliko samopouzdanje, a i tijekom turnira je bilo dosta teških mečeva. Jednostavno je neopisiv osjećaj ući u finale. Uživali smo predstavljajući Hrvatsku i preponosni smo što smo uspjeli ostvariti naš cilj", izjavio je Marin Čilić.

Među uzvanicima na prijemu tenisača bila je i predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić, koja je svoj mandat započela osvajanjem Davis Cupa 2018. u Francuskoj, a sada je dočekala i povijesni olimpijski trijumf hrvatskih parova.

"Ovo je stvarno povijesni uspjeh svjetske razine i tenisa, pitanje je hoće li ovo ikad itko ponoviti, hrvatsko finale koje smo mi imali u Tokiju na Olimpijskim igrama. Presretni smo i preponosni na naše igrače i na takve rezultate. Oni svi imaju u svojim kolekcijama sva odličja, jedino nisu imali olimpijske medalje. I evo, taj san im se ostvario, to je san svakog sportaša", izjavila je Babić.

Hrvatski tenis do sada nam je s olimpijskih natjecanja donio pet medalja. Uz ove dvije iz Tokija, tu su još i tri bronce: pojedinačana Gorana Ivaniševića i u paru s Goranom Prpićem iz Barcelone 1992. te ona koju su u Ateni 2004. u parovima osvojili Mario Ančić i Ivan Ljubičić pobijedivši u nezaboravnom meču za broncu Indijce Mahesha Bhupatija i Leandera Paesa.

Foto: Luka Stanzl, Pixsell

Tagovi: Nikola Mektić, Mate Pavić, Marin Čilić, Goran Ivanišević, Goran Prpić, Ivan Dodig
PROČITAJ I OVO
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
RANGIRANJA
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
ZAGREB - Budući da je ožujak većini najjačih svjetskih reprezentacija poslužio za odigravanje prijateljskih utakmica, koje ne donose puno bodova, velikih promjena na FIFA ljestvici nakon odrađenog reprezentativnog termina nije bilo.
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
RIJEČ AUTORITETA
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
BEOGRAD - Bivši izbornik Davis kup reprezentacije Jugoslavije Radmilo Armenulić prokomentirao je prekid suradnje Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića.
Modrić napušta Real na kraju sezona
ODLAZAK
Modrić napušta Real na kraju sezona
MADRID - Toni Kroos dogovorio je nastavak suradnje s Real Madridom za još jednu sezonu i samo se čeka potpis novog ugovora, a njegovim stopama će u sljedećeg tjedna krenuti veterani Nacho Fernandez i Lucas Vazquez. Luke Modrića nema u tim planovima 'kraljeva'.
Đoković iznenadio odlukom o novom treneru
IZNENAĐENJE
Đoković iznenadio odlukom o novom treneru
BEOGRAD - Nakon razlaza Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića glavno pitanje je bilo tko će biti novi trener u stožeru srpskog igrača.
Engleska na Euru bez vratara Johnstonea
HENDIKEP
Engleska na Euru bez vratara Johnstonea
LONDON - Engleska nogometna reprezentacija mogla bi imati dosta problema s vratarskom pozicijom na skorašnjem Europskom prvenstvu nakon što je postalo poznato da u Njemačkoj neće moći braniti Samuel Johnstone.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE