GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Miletić: Neke izjave s prosvjeda su gnjusne i nije im mjesto ni na ulici

Miletić: Neke izjave s prosvjeda su gnjusne i nije im mjesto ni na ulici
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2021 / 17:34
Autor: SEEbiz / H
PULA - Istarski župan Boris Miletić reagirao je u nedjelju na izjave pojedinih govornika s današnjeg prosvjeda u Puli na kojem je iskazano negodovanje radom županijskog Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, ocijenivši da su neke izjave i parole 'gnjusne i nije im mjesto ni na ulici'.

Nekoliko stotina građana Medulina, Pule, i drugih istarskih gradova, okupilo se ranije danas na prosvjednom skupu na pulskom Trgu Portarata kako bi negodovali zbog smrada koji se svakodnevno širi iz županijskog Centra za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Kaštijun te tražili njegovo zatvaranje. Svojim dolaskom prosvjed je podržao i pulski gradonačelnik Filip Zoričić (SDP).

Ustvrdivši da stanovnici u okolici Kaštijuna gube strpljenje zbog svakodnevnog smrada, član građanske inicijative "Čist zrak-duga ljubav" Ivo Lorencin kazao je kako je ljudima prekipjelo i imaju pravo javno iskazati svoje nezadovoljstvo. Prozvavši vrh IDS-a zbog probleme s Kaštijunom, jedan od govornika Željko Ilić, kazao je kako se sam uvjerio da usred noći na Kaštijun dolaze šleperi talijanskih registarskih oznaka, a, dodao je, "što odlažu na Kaštijun usred noći, može se samo nagađati."

Osvrnuvši se na navode s prosvjeda župan Miletić (IDS) naveo je da je 'pravo na javni prosvjed jedno od temeljnih prava građana u demokratskom društvu, no da su neke od izjava i parola gnjusne i neumjesne'.

"Takav rječnik i optužbe ne želim komentirati, ali osvrnut ću se na do sada neviđenu pojavu, a to je da nova gradska uprava Grada Pule prosvjeduje sama protiv sebe. Izabrani su da vode Grad Pulu i umjesto da preuzmu odgovornost oni sudjeluju na prosvjedima, što dovoljno govori samo po sebi" naveo je Miletić u priopćenju.

Podsjetio je kako su prije dva mjeseca započeli pregovore oko izmjene društvenog ugovora, ali je, kaže, "odgovor čelnika grada bio jednostrana promjena uprave i imenovanje novog direktora ŽCGO Kaštjun bez provedenog javnog natječaja".

"Prošli sam tjedan sazvao koordinaciju gradonačelnika upravo na temu Kaštijuna i promjene vlasničke strukture", naveo je Miletić, dodavši: "Ono što nova pulska gradska vlast priča nije ništa drugo nego ono što smo mi već pokrenuli i započeli rješavati s komunalnim poduzećima, a za što će njima trebati puno više vremena jer nisu upućeni u stanje".

Župan Miletić ustvrdio je da ŽCGO Kaštijun i danas radi po propisima, da to ukazuju silni inspekcijski nadzori, a da će se problem smrada riješiti smanjenjem količina organskog otpada u komunalnom otpadu, za što treba još malo vremena i strpljenja.

Kaže da upravo zato županija inzistira na uključivanje svih istarskih gradova i općina u vlasničku strukturu ŽCGO-a kako bi se 'neizbježni dogovori lakše postigli'.

Miletić ističe kako je svjestan da ŽCGO Kaštijun, kao iznimno kompleksan i novi sustav gospodarenja otpadom, još uvijek ima određene poteškoće u radu, prvenstveno u jeku turističke sezone i da razumije građane koji žive o blizini.

Napominje da Istarska županija ne bježi od civilnog nadzora i već je davno jedno od svoja dva mjesta u Nadzornom odboru ustupila predstavniku građana koji žive u okruženju Kaštijuna. To je, ocjenjuje Miletić, 'puno više od politikantskog prijedloga kojeg je nudila Zelena Istra što se kasnije, na zadnjim lokalnim izborima i potpuno razgolilo i potvrdilo kao politička ambicija Dušice Radojčić'.

"Kaštijun je jedan od onih složenih, skupih, nezahvalnih i politički delikatnih projekata. Od početka je iziskivao hrabru borbu. Kaštijun i Marišćina susreću se s istim problemima jer su prvi u Hrvatskoj krenuli s novim, naprednim sustavom gospodarenja otpadom. Trpjeli smo napade, ali ćemo kroz nekoliko mjeseci imati najmoderniji centar za zbrinjavanje otpada u Hrvatskoj", priopćio je župan Miletić.

Napominje da su uvijek radili u korist građana i gospodarstva Istre. "Dok smo mi radili neki su podmuklo populistički skupljali političke poene, a sada umjesto da surađuju i doprinesu rješenju, nastavljaju s apsurdnom populističkom retorikom", zaključio je župan Miletić.

Tagovi: Boris Miletić, Centar za gospodarenje otpadom Kaštijun, Istarska županija, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Ancelotti: Pep je džentlmen
POŠTOVANJE
Ancelotti: Pep je džentlmen
MANCHESTER - Svi su nas otpisali, rekao je trener Real Madrida Carlo Ancelotti, ali Real nikad ne umire, poručio je talijanski stručnjak nakon izbacivanja Manchester Cityja.
Real nakon drame jedanaesteraca izbacio City
LIGA PRVAKA
Real nakon drame jedanaesteraca izbacio City
MADRID - Nogometaši Real Madrida u fantastičnom četvrtfinalu Lige prvaka izbacili su Manchester City s ukupnih 5:4, a raspletu su prethodili produžeci i penali.
Dinamo došao na samo dva boda od Rijeke
HNL
Dinamo došao na samo dva boda od Rijeke
ZAGREB - Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola SuperSport HNL-a pobijedio Varaždin 2:1.
Slavnić se naljutio na Acu Petrovića
LJUTNJA
Slavnić se naljutio na Acu Petrovića
ZAGREB - U čast Draženu Petroviću 5. rujna u Zagrebu bit će spektakl. U Areni će igrati reprezentacija Hrvatske i selekcija Eurolige.
Gundogan oštro kritizirao suigrače nakon ispadanja
KRITIKE
Gundogan oštro kritizirao suigrače nakon ispadanja
BARCELONA - Paris Saint-Germain zaustavio je Barcelonu u četvrtfinalu Lige prvaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE