GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOO želi povratak ruskih i bjeloruskih sportaša na međunarodna natjecanja

MOO želi povratak ruskih i bjeloruskih sportaša na međunarodna natjecanja
ŽELJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2022 / 19:23
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Međunarodni olimpijski odbor (MOO) traži način za ponovno uključivanje ruskih i bjeloruskih sportaša na međunarodna natjecanja, a u konačnici i na Olimpijske igre u Parizu 2024., dok sankcije protiv obje države i dalje ostaju na snazi.

Predsjednik MOO-a Thomas Bach u srijedu je na konferenciji za medije rekao da se o toj temi opširno raspravljalo tijekom trodnevnog zasjedanja Izvršnog odbora najviše svjetske sportske institucije.

Savjetovanje u koje su uključeni MOO, predstavnici sportaša, međunarodne sportske federacije i nacionalni olimpijski odbori bit će nastavljeni na olimpijskom zasjedanju, čiji je početak zakazan za petak.

Nakon što je 24. veljače ove godine započeka ruska invazija na ukrajinski teritorij, koju je podržala Bjelorusija, MOO je kaznio države i vlade agresora te preporučio međunarodnim federacijama da zabrane nastup ruskim sportašicama i sportašima ili ga dopuste bez isticanja nacionalnih simbola. MOO je to nazvao zaštitnim mjerama, iako se to protivi sloganu ove organizacije o ujedinjavanju.

Bach je izjavio da su ruskim i bjeloruskim predstavnicima bili dopušteni nastupi u sportovima poput tenisa, ali im je bio zabranjen nastup na turnirima u Velikoj Britaniji, uključujući i Wimbledon, zbog odluka britanske vlade.

"Olimpijski pokret mora biti snaga ujedinjenja, a ne ona koja će razdvajati", rekao je Bach.

"Moramo pronaći načine kako prevladati ovu situaciju i ostati vjerni svojoj misiji. Sankcije će ostati na snazi, ali moramo zaštiti integritet međunarodnih natjecanja. Ovo je situacija koju moramo nadvladati. U međunarodnim natjecanjima mora vrijediti načelo prava i pravednosti za sve", dodao je predsjednik MOO-a.

Bach je citirao i predsjednika Glavne skupštine Ujedinjenih naroda Csabu Korosija, koji je prošli tjedan izjavio da "više obećava kad se nacije natječu na sportskom polju nego kad se nalaze na bojištu".

Predsjednik MOO-a je rekao da sportaši dviju država pod sankcijama "ne smiju biti kažnjeni zbog poteza svojih vlada, dok god ne podržavaju ratni sukob ili u njemu ne sudjeluju", ali pritom nije dao rok za njihov povratak na međunarodna natjecanja, iako je u nekim sportovima već započeo proces kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu

Tagovi: Međunarodni olimpijski odbor, Thomas Rogge
PROČITAJ I OVO
Italija ima sigurnih pet klubova u Ligi prvaka
KOEFICIJENTI
Italija ima sigurnih pet klubova u Ligi prvaka
ZAGREB - Nakon odigranih uzvratnih četvrtfinalnih utakmica nogometne Europske lige i Konferencijske lige postalo je i definitivno poznato da će iduće sezone u Ligi prvaka talijanski nogomet imati pet svojih predstavnika.
Vujošević: Vučič želi da uništi Partizan
SASVIM OTVORENO
Vujošević: Vučič želi da uništi Partizan
BEOGRAD - Proslavljeni trener Duško Vujošević u "360 stepeni" na N1 govorio je o navijačima, Partizanu i "ratu" sa Aleksandrom Vučićem.
Livaković obranio dva penala, ali...
DRAMA
Livaković obranio dva penala, ali...
ISTANBUL - Dominik Livaković je heroj Fenerbahčea iako je njegov klub dramatično ispao od Olmypiacosa u četvrtfinalu Konferencijske lige.
Aco Petrović ponovo izbornik Brazila
KOŠARKA
Aco Petrović ponovo izbornik Brazila
RIO DE JANEIRO - Aleksandar Petrović, 65-godišnji nekadašnji izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije, ponovno je preuzeo Brazil, službeno je objavio tamošnji košarkaši savez na svojim internetskim stranicama.
Budimir će biti spreman za EURO
DOBRE VIJESTI
Budimir će biti spreman za EURO
PAMPLONA - Hrvatski nogometni reprezentativac Ante Budimir napustio je u srijedu bolnicu u Pamploni, gdje je proveo dvije noći nakon što mu je u ponedjeljak navečer slomljeno nekoliko rebara tijekom utakmice s Valencijom, izvijestio je u četvrtak njegov klub Osasuna, dodavši da bi trebao biti spreman za EURO u lipnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE