GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački savez je pogriješio, Sosa će teško zaigrati za njih

Njemački savez je pogriješio, Sosa će teško zaigrati za njih
GREŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2021 / 07:59
Autor: SEEbiz / Index.hr
ZAGREB - Borna Sosa, mladi reprezentativac Hrvatske koji je nakon poziva njemačkog nogometnog saveza odlučio da više neće igrati pod grbom HNS-a svjesno je ušao u rizik postupka dobivanja FIFA-inog državljanstva koje mu je potrebno da stekne pravo nastupa za reprezentaciju Njemačke.

Kako smo već ranije pisali, u statut krovne svjetske nogometne organizacije u rujnu 2020. godine dodana je odredba koja Sosi predstavlja zapreku da zaigra za Njemačku. Riječ je o članku 9. (stavak 2) koji glasi:

Zahtjev za promjenu saveza može biti odobren samo u sljedećim okolnostima:

a) igrač je bio uveden u igru na utakmici službenog natjecanja bilo koje razine (osim A međunarodne razine) bilo koje vrste nogometa svog sadašnjeg saveza
b) u vrijeme kad je bio uveden u igru na svojoj prvoj utakmici službenog natjecanja bilo koje vrste nogometa svog sadašnjeg saveza već je imao državljanstvo saveza koji želi predstavljati.

Jednostavnije rečeno, Sosa je morao imati njemačko državljanstvo u trenutku kad je prvi put nastupio za hrvatsku U-17 reprezentaciju, najmlađu selekciju nacionalnog saveza u kojoj se igraju službene utakmice. No igrač je tek ove godine zatražio državljanstvo Njemačke, na koje ima pravo po majci Vesni, koja je rođena u Berlinu gdje je jedno vrijeme i živjela. .

Zvučalo je neuvjerljivo da bi se ugledni njemački savez doveo u ovu poziciju pa smo tijekom dana tražili rupe u pravilima i izvanredne okolnosti na koje bi se mogli pozvati. Naime, stjecanje prava na državljanstvo i administrativni postupak dobivanja državljanstva su pravno potpuno različiti pojmovi te je bilo potrebno provjeriti odredbe njemačkog prava, odnosno podatak stječe li igrač kojem je jedan od roditelja rođen u Njemačkoj automatizmom državljanstvo te zemlje ili je potrebno pokrenuti postupak njegovog stjecanja.

Nijemci još nisu podnijeli zahtjev, cijeli dan traže rupu u pravilima ili način da izbjegnu sramotu
Razgovarali smo s nekoliko pravnika i svi su nam kazali da dostupne činjenice upućuju na to da će Sosa jako teško ishoditi promjenu FIFA-inog državljanstva, odnosno da će njegov nastup u reprezentaciji Njemačke biti teško ostvariv.

Kolege iz Njemačke su nam pojasnili da prema njihovom pravu Sosa mora pokrenuti postupak za dobivanje njemačkog državljanstva, a on je to napravio nedavno. Prema Statutu FIFA-e i odredbama članka 9. morao je to napraviti do listopada 2013. godine, kada je odigrao prvu službenu utakmicu za mlade selekcije Hrvatske.

Izmjena pravilnika FIFA-e Sosi stvara veliki problem, a toga su sada svjesni u njemačkom savezu koji, kako doznajemo, još uvijek nije podnio zahtjev za promjenom FIFA-inog državljanstva za igrača koji ima 19 nastupa za mladu reprezentaciju Hrvatske.

Od izvora bliskih savezu njemačke doznajemo kako rade na Sosinom slučaju, pokušavajući naći rupu u pravilima ili barem ublažiti sramotu zbog velikog propusta. Kolege iz Bilda također su nam prenijeli slične informacije - u tijeku je gašenje požara u DFB-u.

Hoće li Nijemci uspjeti zaobići pravila, za Index je danas odgovorio Davor Radić, splitski odvjetnik i najbolji poznavatelj sportskog prava kojeg imamo u Hrvatskoj.

"Ključna stvar je što igrač Borna Sosa nije u konkretnom slučaju ishodovao državljanstvo odmah kada je rođen, nego tek sada, 2021. godine. Zato smatram da se Njemački savez zaletio u ovom predmetu jer nije sve odlučne činjenice uzeo u obzir u pogledu svih propisanih obligatornih uvjeta iz Statuta FIFA-e.

Moje je mišljenje zato da će FIFA-ina Komisija za status igrača vrlo vjerojatno odbiti zahtjev Njemačkog nogometnog saveza u ovom slučaju. Osobno sam kontaktirao nekoliko pravnika u FIFA-i koji su mi potvrdili da se čude Njemačkom nogometnom savezu u ovom slučaju", Indexu je kazao Radić, ugledni pravnik i jedan od vodećih stručnjaka sportskog prava koji je s uspjehom zastupao gotovo sve hrvatske klubove te mnogobrojne hrvatske nogometaše, kako pred hrvatskim sudovima, tako i u postupcima pred tijelima FIFA-e

Glavni pravnik HNS-a Vlado Iveta za Index je također komentirao slučaj i čudio se situaciji u koju se doveo njemački savez.

"Ne mogu vjerovati da bi DFB u ovu priču ušao ako ne zna što radi. Cijenim njemački savez i ne mogu odgovoriti hoće li Sosa zaigrati za Njemačku, ali prema onome što piše u Statutu FIFA-e, Sosa na to nema pravo. Da je kao dijete imao njemačko državljanstvo, prije nastupa za mlade reprezentacije Hrvatske, to bi bilo moguće. Nije važno je li Sosa imao uvjete za dobivanje državljanstva kao dijete, već je važno kada je to službeno napravio. Ne vidim drugi način da zaigra za Njemačku", kazao je za Index Iveta.

Tagovi: Borna Sosa, Njemačka, FIFA, Daror Radić, Vlado Iveta, Hrvatski nogometni savez, Joachim Low, Oliver Bierhoff
PROČITAJ I OVO
Italija ima sigurnih pet klubova u Ligi prvaka
KOEFICIJENTI
Italija ima sigurnih pet klubova u Ligi prvaka
ZAGREB - Nakon odigranih uzvratnih četvrtfinalnih utakmica nogometne Europske lige i Konferencijske lige postalo je i definitivno poznato da će iduće sezone u Ligi prvaka talijanski nogomet imati pet svojih predstavnika.
Vujošević: Vučič želi da uništi Partizan
SASVIM OTVORENO
Vujošević: Vučič želi da uništi Partizan
BEOGRAD - Proslavljeni trener Duško Vujošević u "360 stepeni" na N1 govorio je o navijačima, Partizanu i "ratu" sa Aleksandrom Vučićem.
Livaković obranio dva penala, ali...
DRAMA
Livaković obranio dva penala, ali...
ISTANBUL - Dominik Livaković je heroj Fenerbahčea iako je njegov klub dramatično ispao od Olmypiacosa u četvrtfinalu Konferencijske lige.
Aco Petrović ponovo izbornik Brazila
KOŠARKA
Aco Petrović ponovo izbornik Brazila
RIO DE JANEIRO - Aleksandar Petrović, 65-godišnji nekadašnji izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije, ponovno je preuzeo Brazil, službeno je objavio tamošnji košarkaši savez na svojim internetskim stranicama.
Budimir će biti spreman za EURO
DOBRE VIJESTI
Budimir će biti spreman za EURO
PAMPLONA - Hrvatski nogometni reprezentativac Ante Budimir napustio je u srijedu bolnicu u Pamploni, gdje je proveo dvije noći nakon što mu je u ponedjeljak navečer slomljeno nekoliko rebara tijekom utakmice s Valencijom, izvijestio je u četvrtak njegov klub Osasuna, dodavši da bi trebao biti spreman za EURO u lipnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE