GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OI u Tokiju stajale 20 posto više od predviđenog

OI u Tokiju stajale 20 posto više od predviđenog
TROŠKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2022 / 10:39
Autor: SEEbiz / H
TOKYO - Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju, organizirane 2021. s godinu dana zakašnjenja zbog pandemije, koštale su 20 posto više od konačne brojke koju su objavili organizatori, pokazalo je izvješće japanskog Revizorskog suda (VRI).

Kako se navodi u izvješću ovog tijela objavljenom u srijedu, Ljetne igre u Tokiju 2020. stajale su 1,699 milijardi jena (12,1 milijardi eura po trenutnom tečaju), umjesto 1,424 milijarde jena koliko su organizatori najavili prošlog lipnja.

Revizorski sud rekao je da su organizatori pogrešno propustili uključiti određene državne troškove vezane uz Olimpijske igre, uključujući mjere protiv dopinga, treninge sportaša, japansku hranu u Olimpijskom selu i novi olimpijski stadion.

U svom je izvješću pozvala vladu da "pravodobno objavi (u budućnosti) pune troškove kada su značajno uključeni u veliki događaj".

U kandidaturi Tokija za 2013. proračun za ove Olimpijske igre procijenjen je na 734 milijarde jena, odnosno upola manje.

No troškovi su naglo porasli, uključujući odgodu događaja zbog pandemije koronavirusa. Olimpijske igre su također održane gotovo iza zatvorenih vrata zbog Covid-19.

Vladin glasnogovornik Hirokazu Matsuno rekao je novinarima u četvrtak da vlada shvaća izvješće VRI "ozbiljno" i da će na njega odgovoriti "na odgovarajući način".

Osim toga, Japan je već nekoliko mjeseci zahvaćen skandalom oko podmićivanja vezano za sponzorske ugovore za Olimpijske igre u Tokiju.

Prvo suđenje u tom slučaju počelo je u četvrtak. Trojica optuženika, bivši direktori Aoki Holdingsa, japanskog lanca odjeće koji je bio jedan od sponzora Olimpijskih igara 2020., priznali su krivnju.

Ovaj skandal nadvio se nad kandidaturu grada Sappora (sjeverni Japan) za Zimske olimpijske igre 2030. godine.

Gradska vijećnica Sappora obustavila je promotivne događaje za kandidaturu i planira provesti nacionalnu anketu kako bi procijenila podršku javnosti.

Tagovi: Olimpijske igre u Tokiju, paraolimpijske igre u Tokiju
PROČITAJ I OVO
Željezničar traži strateškog partnera
PARTNERSTVO
Željezničar traži strateškog partnera
SARAJEVO - FK Željezničar objavljuje javni poziv za uspostavljanje strateškog partnerstva s potencijalnim investitorima.
Hajduk oborio negativni rekord
KATASTROFA
Hajduk oborio negativni rekord
SPLIT - Hajduk je protiv Osijeka prošlog vikenda upisao peti uzastopni poraz (1:2) u svim službenim natjecanjima što je niz kakav ne pamti od proljeća 1980. godine.
Amerikanci za Pariz izabrali supermoćnu košarkašku selekciju
KOŠARKA
Amerikanci za Pariz izabrali supermoćnu košarkašku selekciju
NEW YORK - Košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država na Olimpijske igre dolazi s najvećim zvijezdama. Poznato je 11 imena koja će imati za cilj donijeti novo zlato.
Ante Budimir slomio tri rebra
OZLJEDA
Ante Budimir slomio tri rebra
PAMPLONA - Ante Budimir (32) je u najboljoj sezoni karijere doživio partiju iz noćne more, i to u najgorem trenutku. Napadač Osasune i drugi najbolji strijelac La Lige sa 16 golova je u sudačkoj nadoknadi utakmice 31. kola protiv Valencije, pri vodstvu suparnika 1:0, izborio penal.
Hrgović će uskoro imati meč karijere
BOKS
Hrgović će uskoro imati meč karijere
ZAGREB - Najbolji hrvatski boksač Filip Hrgović će 1. lipnja u Rijadu na Matchroom vs. Queensberry: 5v5 priredbi odraditi dosad najveću borbu u karijeri. Protivnik će mu biti britanski boksač Daniel Dubois.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE