GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo Bora Stanković

Preminuo Bora Stanković
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2020 / 09:48
Autor: SEEbiz / B92
BEOGRAD - U Beogradu je u 95. godini preminuo Borislav Bora Stanković, legendarni srpski košarkaški radnik, saznaje Telegraf.

Stanković nastupao za Crvenu zvezdu, Železničar i Partizan tokom igračke karijere 1946-1953, s tim što je u crno-belima paralelno obavljao i funkciju trenera.

Trenerskim poslom se bacio sve do 1970, a predvodio je još OKK Beograd i Kantu. Po tri puta je bio šampion Jugoslavije kao igrač i trener, uz dva Kupa Jugoslavije i jednu titulu šampiona Italije.

Međutim, zauvek će biti upisan u istorijske knjige kao funkcioner, i to na poziciji generalnog sekretara FIBA od 1976. do 2002. godine, a bio je član i Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Tokom njegove ere košarka se transformisala u jedan od najpopularnijih sportova na svetu, a posebno se istakao ohrabrivanjem stranih kšarkaša da se okušaju u NBA ligi, te omogućavanju NBA profesionalaca da igraju za svoje reprezentadije na Olimpijskim igrama od 1992, a posle i na svetskim prvenstvima.

Stanković je jedan od najzaslužnijih za ogromnu ekspanziju košarke u drugoj polovni 20. veka, a u njegovoj eri dobili smo liniju za šut za tri poena, nove dimenzije terena, umesto dva poluvremena utakmice u organizaciji FIBA su promenile sistem na četiri četvrtine kako bi se igra približila NBA košarci.

Rođen je u Bihaću, danas Bosni i Hercegovini 1925. godine, kao mlad se doselio u Novi Sad, a posle Drugog svetskog rata je prešao u Beograd.

Doplomirao je na fakultetu za veterinarsku medicinu, ali se nakon deset godina rada kao veterinarski inspektor 1966. godine potpuno posvetio košarci.

Tečno je govorio šest stranih jezika, 1991. je primljen u košarkašku Kuću slavnih, 2007. u FIBA Kuću slavnih, a 2000. u žensku košarkašku Kuću slavnih.

Ukupno je učestvovao na 28 evropskih prvenstvava, po 14 svetskih i Olimpijskih igara, te na 12 kongresa FIBA.

Imao je jednu ćerku, dvoje unučadi i dvoje praunučadi.


Fotografija: Jelena Đukić Pejić

Tagovi: Bora Stanković, FIBA, Crvena zvezda, Međunarodni olimpijski komitet
PROČITAJ I OVO
Mbappe objavio da odlazi iz PSG-a
ODLAZAK
Mbappe objavio da odlazi iz PSG-a
PARIZ - Kylian Mbappe (25) napušta Paris Saint-Germain na kraju sezone.
Italija i Njemačka zaradile dodatno mjesto u Ligi prvaka
USPJESI
Italija i Njemačka zaradile dodatno mjesto u Ligi prvaka
ZAGREB - Italija i Njemačka zaradile su dodatno mjesto u Ligi prvaka sljedeće sezone nakon što su njihovi klubovi ove sezone ostvarili dobre rezultate u europskim natjecanjima, objavila je u petak krovna europska nogometna organizacija UEFA.
Zekić: Idemo na noge budućem prvaku
USUSRET DERBIJU
Zekić: Idemo na noge budućem prvaku
OSIJEK - Osijek u 34. kolu SuperSport HNL-a gostuje na Maksimiru kod Dinama. Trener Osijeka Zoran Zekić derbi dočekuje u dobrom raspoloženju.
Dinamo dovodi Čavlinu, vraća se Bočkaj
TRANSFERI
Dinamo dovodi Čavlinu, vraća se Bočkaj
ZAGREB - Dinamo u subotu u 19:30 na gotovo rasprodanom Maksimiru u 34. kolu SuperSport HNL-a dočekuje Osijek. Momčad Sergeja Jakirovića pobjedom može osvojiti titulu prvaka ako Rijeka ranije (17:00) ne pobijedi u Varaždinu.
Charles Lee novi trener Charlotte Hornetsa
NBA
Charles Lee novi trener Charlotte Hornetsa
NEW YORK - Košarkaše Charlotte Hornetsa od sada će voditi trener Charles Lee koji je zamijenio Stevea Clifforda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE