GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo Janez Kocijančič, političar, menadžer i sportski dužnosnik

Preminuo Janez Kocijančič, političar, menadžer i sportski dužnosnik
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2020 / 19:48
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - U Ljubljani je u ponedjeljak u 78. godini života umro Janez Kocijančič, pravnik i nekad istaknuti političar starije generacije koji je dugo djelovao kao sportski funkcioner, a ostavio je trag i u gospodarstvu.

Kocijančič je od 1991. do 2014. godine vodio slovenski Olimpijski odbor, a 2017. godine bio je izabran i za potpredsjednika Europskog olimpijskog odbora.

Rođen u Ljubljani 1941. godine u obitelji Borisa Kocijančiča, člana poslijeratne republičke komunističke vlade, Janez Kocijančič je diplomirao i doktorirao pravo. Rano se posvetio politici, a djelovao je i kao gospodarstvenik u više poduzeća, među ostalim i kao direktor zrakoplovne tvrtke Adria Airways u 80-im godinama prošlog stoljeća.

U jednu od republičkih vlada koju je vodio liberalni komunist Stane Kavčič ušao je 70-ih godina, između ostaloga bio je u prijašnjem sustavu predsjednik slovenskog Saveza socijalističke omladine.

U 80-im godinama prošlog stoljeća, ali i nakon demokratskih procesa u 90-im godinama Kocijančič je tijesno surađivao i s kasnije dva puta izabranim predsjednikom države Milanom Kučanom s kojim su ga povezivale slične ideje i životni put i s kojim je bio vršnjak.

Nakon prvih višestranačkih izbora održanih 1990. godine Kocijančič je kao predstavnik reformiranog slovenskog saveza komunista spominjao i kao kandidat za predsjednika nove vlade, ali je vladu tada ipak formirao Alojz Peterle, kandidat nekomunističkog bloka Demos koji je na izborima imao većinu u tadašnjem društveno-političkom vijeću nove skupštine.

Od 1992. do 1996. godine Janez Kocijančič je vodio Udruženu listu Socijalnih demokrata (SD), kao pravnu slijednicu nekadašnje komunističke stranke, ali je onda mjesto predsjednika zbog lošeg rezultata na parlamentanrim izborima prepustio mnogo mlađem Borutu Pahoru, sadašnjem predsjedniku države koji je stranku preimenovao u stranku Socijalnih demokrata (SD).

Tagovi: Janez Kocijančič, Slovenski olimpijski odbor, Boris kocijančič, Stane Kavčič, Milan Kučan, Alojz Peterle
PROČITAJ I OVO
Aco Petrović ponovo izbornik Brazila
KOŠARKA
Aco Petrović ponovo izbornik Brazila
RIO DE JANEIRO - Aleksandar Petrović, 65-godišnji nekadašnji izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije, ponovno je preuzeo Brazil, službeno je objavio tamošnji košarkaši savez na svojim internetskim stranicama.
Budimir će biti spreman za EURO
DOBRE VIJESTI
Budimir će biti spreman za EURO
PAMPLONA - Hrvatski nogometni reprezentativac Ante Budimir napustio je u srijedu bolnicu u Pamploni, gdje je proveo dvije noći nakon što mu je u ponedjeljak navečer slomljeno nekoliko rebara tijekom utakmice s Valencijom, izvijestio je u četvrtak njegov klub Osasuna, dodavši da bi trebao biti spreman za EURO u lipnju.
De Rossi ostaje trener Rome i sljedeće sezone
TRENERI
De Rossi ostaje trener Rome i sljedeće sezone
RIM - Roma je i službeno potvrdila da će dosadašnji trener Vučice Daniele De Rossi voditi ekipu Rome i u narednoj sezoni.
Ancelotti: Pep je džentlmen
POŠTOVANJE
Ancelotti: Pep je džentlmen
MANCHESTER - Svi su nas otpisali, rekao je trener Real Madrida Carlo Ancelotti, ali Real nikad ne umire, poručio je talijanski stručnjak nakon izbacivanja Manchester Cityja.
Real nakon drame jedanaesteraca izbacio City
LIGA PRVAKA
Real nakon drame jedanaesteraca izbacio City
MADRID - Nogometaši Real Madrida u fantastičnom četvrtfinalu Lige prvaka izbacili su Manchester City s ukupnih 5:4, a raspletu su prethodili produžeci i penali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE