GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosinečki: Hrvatska je 1998. bila zrela za zlato

Prosinečki: Hrvatska je 1998. bila zrela za zlato
SJEĆANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2020 / 09:50
Autor: SEEbiz / Index.hr
ZAGREB - Robert Prosinečki dao je intervju za španjolski AS u kojem je govorio o svojoj igračkoj karijeri u Španjolskoj gdje je proveo šest sezona. Veliki Žuti igrao je za Real Madrid, Oviedo, Barcelonu i Sevillu, a danas je trener turskog Kayserispora.

Za početak je objasnio Španjolcima da se nakon osam godina vratio u Kayserispor kako bi pomogao klubu izboriti ostanak, zatim su se teme prebacile na njegove igračke dane.

S Jugoslavijom je 1987. osvojio Svjetsko prvenstvo do 20 godina, a četiri godine kasnije postao je europski prvak s Crvenom zvezdom u koju je otišao iz Dinama.

"Ta se momčad Zvezde trenirala i usavršavala četiri godine. Ta jugoslavenska liga bila je vrlo jaka jer nismo mogli otići igrati u drugu državu do 25. godine. Nije bilo stranaca i to je bila sigurno najbolja generacija u bivšoj Jugoslaviji. Dostigli smo toliki nivo, ne samo zbog toga što smo osvojili Ligu prvaka nego i zato što su neki od tih igrača kasnije imali uspjehe u velikim europskim momčadima."

Španjolce je zanimalo što bi bilo s reprezentacijom Jugoslavije da nije došlo do rata.

"Teško je znati, ali reprezentacija Jugoslavije, da je ostala okupu, borila bi se za europske i svjetske titule."

Prosinečki je u 21. godini otišao u Real Madrid kao prvak Europe nakon raspada Jugoslavije. Imao je ugovor od šest milijuna eura.

"Možda mi je to bio pritisak, ali već sam igrao za sjajan klub kao što je Crvena zvezda. Uvijek je to bilo s punim stadionom, u Ligi prvaka i moćnoj jugoslavenskoj ligi. Madrid je druga priča. Počeci su bili dobri, ali kasnije s ozljedama je došao pritisak pa je u medijima rečeno da sam napravljen od stakla. To je utjecalo na mene. Bio sam mlad. Mislim da bi sve bilo drugačije kada bi se moglo ponoviti", rekao je pa je dodao kako ne žali što je otišao u Real:

"Nikada. Uvijek se mogu pohvaliti da sam igrao za tri vrhunska kluba - Zvezdu, Real i Barcelonu."

Spomenuo je i 1998. godinu kada je Hrvatska na debitantskom Mundijalu u Francuskoj osvojila broncu.

"Mislim da je ta generacija igrača u Hrvatskoj bila zrela za zlato. Bili smo treći u Francuskoj, to je veliki uspjeh, ali uvijek ćemo imati na umu da smo mogli biti prvaci."

Španjolci su ga pitali što bi kao nogometaš popravio na sebi da se može vratiti u prošlost.

"Ne znam, možda bih ispravio neke stvari, ali generalno sam zadovoljan životom nogometaša igrajući za tri velika kluba i dvije reprezentacije. Zadovoljan sam i osobnim životom, s dvije kćeri i obitelji koju volim, a sada i ovom fazom trenerskog života."

Tagovi: Robert Prosinečki, hrvatska nogometna reprezentacija, Crvena zvezda, Real Madrid, Dinamo, Barcelona, Kayserispor
PROČITAJ I OVO
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
RIJEČ AUTORITETA
Bokšić biranim riječima o Mandžukiću i Modriću
TORINO - Legendarni hrvatski nogometaš Alen Bokšić rijetko se pojavljuje u medijima pa stoga svaka njegova riječ ima težinu jer ipak je ostavio dubok trag kao igrač.
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
HAJDUK
Bilić: Prioritet je pitanje trenera
SPLIT - "Treba dovesti trenera koji će pratiti strategiju kluba, istovremeno napadati trofeje i razvijati mlade. Tu ćemo tražiti balans između rezultata i razvoja igrača."
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
DINAMO
Marko Marić: Dinamov najbolji kadet ostaje, odbio je Juventus
ZAGREB - Sportski direktor Dinama, odnosno aktualni vršitelj te dužnosti, Marko Marić, na današnjoj je konferenciji za medije objasnio sportsku politiku kluba koju je dan ranije prezentirao na sjednici Izvršnog odbora.
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
KARIJERE
Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka
SPLIT - Ivan Bilić je novi predsjednik Hajduka, objavio je splitski klub. Danas će i službeno biti predstavljen na Poljudu u 12 sati.
Xavi ostaje u Barceloni
TRENERI
Xavi ostaje u Barceloni
BARCELONA - Još krajem siječnja Xavi Hernandez najavio je odlazak s klupe Barcelone. Bio je nezadovoljan i svojim doprinosom rezultatima, koji su bili na skromnom nivou za klub takve tradicije, ali i stavom igrača, odnosno partijama kakve momčad pruža.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE