GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

"Pukovnik Ptica" u režiji Vinka Brešana premijerno 2. veljače u Kerempuhu

TEATAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2020 / 07:38
Autor: u režiji Vinka Brešana premijerno 2. veljače u Kerempuhu
ZAGREB - Nova premijera zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh bit će, u nedjelju 2. veljače, crna komedija "Pukovnik Ptica" Hriste Bojčeva u režiji Vinka Brešana, koja uz obilje eksplicitnog humora problematizira procese europskih integracija iz pozicije tzv. malih naroda.

"Ovaj komad, aktualan danas kao i onda kada je nastao, kritički se bavi problemom odnosa Europe i Balkana ili, preciznije, balkanskim snovima o Europi i europskim mitovima o Balkanu", stoji u najavi.

U svojem odnosu prema svjetskoj politici krajnje je apsurdan, te plete finu mrežu ironije i oštrog portretiranja stvarnosti, smještajući radnju u za satiru i te kako podatan dramaturški okvir mentalne institucije.

Koliko lako, pojedinačno, ali još više na razini društva, prepuštamo kormilo svojeg života slijepcima koji bauljaju mrakom, dok se kunu u poznavanje divljih staza te nas vode od psihijatrije pa do samog srca Europe?

"Likovi ove drame impotentni su ljudi, fizički i duhovno te u psihijatrijskoj ustanovi (samostanu našeg vremena) izolirani broje dane i zaboravljeni čekaju pomoć vanjskog svijeta. Svima nam treba doktor, a doktorima najviše, svojevoljni post mnogo bolje zvuči nego gladovanje, a ništa na svijetu tako dobro ne strukturira identitet poput uniforme i vanjskog neprijatelja. Riječima autora, svaki je san ipak samo jedna velika paranoja, ali srećom, luđacima je i bog na pomoći", dodaje se u najavi.

Višestruko nagrađivana crna komedija svjetski poznatoga bugarskoga pisca na sceni Kerempuha započet će svoj život u režiji Vinka Brešana. Dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić Pleština, scenografiju osmišljava Dragutin Broz, kostime Marita Ćopo, a glazbu Mate Matišić. Oblikovatelj svjetla je Aleksandar Mondecar.

U predstavi igraju Borko Perić (Doktor), Dražen Čuček (Fetisov), Nikša Butijer (Hačo), Vedran Mlikota ( Matej), Marko Makovičić (Kiro), Vilim Matula (Daud) i Branka Trlin (Pepa).

Među mnogim prestižnim nagradama koje je tekst osvojio ističe se ona na Međunarodnom natjecanju dramskih pisaca British Councila 1997., gdje je pobijedio u konkurenciji od 400 drama iz svih krajeva svijeta.

"Bolno prožet humanizmom, tekst Hriste Bojčeva u prvi plan postavlja ne san o slobodi i individualnost, već temeljnu čovjekovu potrebu za smislom. Uz obilje humora i gorkog apsurda sedam likova traži smisao u napetoj dramaturgiji izvrnutog realiteta, podsjećajući nas na Scorseseov 'Otok Shutter' ili Amenábarove 'Uljeze", u kojima baš ništa nije onako kako na prvi pogled djeluje", poručuju iz Kerempuha.

Tagovi: Pukovnik Ptica, Vinko Brešan, Kerempuh
PROČITAJ I OVO
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
DOBRODOŠLICA
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
BEOGRAD - Košarkaši Partizana sastaju se sa Olimpijakosom u meču 32. kola Evrolige, a uz teren je i hrvatska NBA legenda.
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?
POST FESTUM
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?

ISTANBUL - Puno se priča o odlasku hrvatskog golmana Dominika Livakovića iz Fenerbahčea nakon navijačkih nereda u utakmici protiv Trabzonspora.

Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
RANGIRANJA
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
ZAGREB - Budući da je ožujak većini najjačih svjetskih reprezentacija poslužio za odigravanje prijateljskih utakmica, koje ne donose puno bodova, velikih promjena na FIFA ljestvici nakon odrađenog reprezentativnog termina nije bilo.
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
RIJEČ AUTORITETA
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
BEOGRAD - Bivši izbornik Davis kup reprezentacije Jugoslavije Radmilo Armenulić prokomentirao je prekid suradnje Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića.
Modrić napušta Real na kraju sezona
ODLAZAK
Modrić napušta Real na kraju sezona
MADRID - Toni Kroos dogovorio je nastavak suradnje s Real Madridom za još jednu sezonu i samo se čeka potpis novog ugovora, a njegovim stopama će u sljedećeg tjedna krenuti veterani Nacho Fernandez i Lucas Vazquez. Luke Modrića nema u tim planovima 'kraljeva'.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE