GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šeik Mansour kupio deveti klub, Ballmer najbogatiji

Šeik Mansour kupio deveti klub, Ballmer najbogatiji
VLASNICI KLUBOVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2020 / 14:59
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Zamjenik premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata, ministar predsjedničkih poslova i član kraljevske obitelji u Abu Dhabiju u ponedjeljak je kupio belgijskog nogometnog drugoligaša Lommel, svoj već deveti nogometni klub.

Prije 11 godina kupio je Manchester City od tajlandskog tajkuna Thaksina Shinawatre za 220 milijuna eura, uloživši od tada u 'Građane' oko 900 milijuna eura. Prije sedam godina osnovao je New York City, a potom kupio australski Melbourne City, španjolsku Gironu, japanski klub Yokohama F. Marinos, urugvajski Montevideo City Torque, kineski Sichuan Jiuniu, te indijski Mumbai City.

Šeik Mansour je bez ikakve sumnje najbogatiji čovjek u svijetu nogometa, njegovo bogatstvo se procjenjuje na više od 30 milijardi dolara. Međutim, nije najbogatiji i u svijetu sporta.

Najbogatiji vlasnik nekog sportskog kluba je Amerikanac Steve Ballmer (64). Vlasnik NBA momčadi Los Angeles Clippers "težak" je 52.7 milijardi dolara. Prema magazinu Forbes on je sedmi najbogatiji čovjek na svijetu. Ballmer je od siječnja 2000. do veljače 2014. bio izvršni direktor Microsofta. Clipperse je kupio 2014. za dvije milijarde dolara, a nedavno je za 400 milijuna dolara kupio staru dvoranu gradskih rivala Lakersa Forum kako bi u susjedstvu mogao izgraditi novi dom za svoj klub.

Na drugom mjestu je Indijac Mukesh Dhirubhai Ambani (63) čija se osobna vrijednost procjenjuje na 44,5 milijardi dolara. Ambani je najbogatiji čovjek u Aziji i 17. najbogatija osoba na svijetu od ožujka 2020. Izvršni je direktor i najveći dioničar Reliance Industries Ltd., a u njegovom vlasništvu je kriket klub Mumbai Indians. Osnivač je i nogometne Indian Super League.

Treću poziciju drži najbogatiji Kanađanin i 26. na svijetu, David Thomson (62), vlasnik NHL momčadi Winnipeg Jets. Thomson je postao predsjednik informacijskog giganta Thomson Reutersa 2006. godine nakon smrti svog oca, a njegovo bogatstvo iznosi oko 35 milijardi dolara.

Šeik Mansour je četvrti sa nešto više od 30 milijardi dolara, a iza njega je Francuz Francois Pinault (83). Osnivač je luksuzne grupe Kering i investicijske tvrtke Artemis, a od 1998. vlasnike je i francuskog nogometnog kluba Rennes. Njegova osobna neto vrijednost procjenjuje se na nešto manje od 30 milijardi dolara. Nakon požara pariške katedrale Notre Dame, obitelj Pinault obećala je 100 milijuna eura kao donaciju za radove obnove i popravke katedrale.

Austrijski milijarder Dietrich Mateschitz (75) suosnivač je i vlasnik 49 % kompanije za energetska pića Red Bull. U studenom 2004. Mateschitz je kupio Jaguar Racing Formula 1 tim i preimenovao ga u Red Bull Racing. Koncem 2004. kupio je i trkaču stazu A1-Ring i preimenovao ga u Red Bull Ring. U njegovom vlasništvu su i nogometni klubovi RB Salzburg, RB Leipzig i RB New York. Njegova se osobna vrijednost procjenjuje na 22,3 milijarde dolara.

Slijedi Nijemac Hasso Plattner (76), suosnivač softverske tvrtke SAP SE, te vlasnik NHL momčadi San Jose Sharks. Prema Forbesu Plattner vrijedi 14 milijardi dolara.

U TOP 10 su i Amerikanci David Tepper (62) i Philip Anschutz (80), te Rus Roman Abramovič (53),

Tepperovo bogatstvo se procjenjuje na 12 milijardi dolara, a vlasnik je NFL momčadi Carolina Panthers i MLS momčadi Charlotte MLS koja će se početi natjecati iduće godine.

Oko 12 milijardi dolara 'teži' i vlasnik Chelsea Roman Abramovič, dok se vrijednost vlasnika Los Angeles Kingsa (NHL) i Los Angeles Galaxyja (MLS) Philipa Anschutza procjenjuje na 11,3 milijarde dolara.

TOP 10 VLASNIKA KLUBOVA

52.7 milijardi dolara - Steve Ballmer (SAD) - LA Clippers (NBA)

44.5 milijardi dolara - Mukesh Amban (Ind) - Mumbai Indians (kriket)

35 milijardi dolara - David Thomson (Kan) - Winnipeg Jets (NHL)

31 milijardi dolara - Šeik Mansour (UAE) - Manchester City, New York City, Melbourne City, Girona, Yokohama F. Marinos, Montevideo City Torque, Sichuan Jiuniu, Mumbai City, Lommel (nogomet)

30 milijardi dolara - Francois Pinault (Fra) - Rennes (nogomet)

22.3 milijarde dolara - Dietrich Mateschitz (Aut) - Red Bull Racing (F1), RB Salzburg, RB Leipzig, RB New York (nogomet)

14 milijardi dolara - Hasso Plattner (Njem) - San Jose Sharks (NHL)

12 milijardi dolara - David Tepper (SAD) - Carolina Panthers (NFL), Charlotte (MLS)

12 milijardi dolara - Roman Abramovič (Rus) - Chelsea (nogomet)

11.3 milijarde dolara - Philip Anschutz (SAD) - Los Angeles Kings (NHL), Los Angeles Galaxy (MLS)

Tagovi: Šeik Mansour, Steve Ballmer, Manchester City, Lommel, Los Angeles Clippers, Mukesh Dhirubhai Ambani, David Thomson, Winnipeg Jets
PROČITAJ I OVO
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
DOBRODOŠLICA
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
BEOGRAD - Košarkaši Partizana sastaju se sa Olimpijakosom u meču 32. kola Evrolige, a uz teren je i hrvatska NBA legenda.
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?
POST FESTUM
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?

ISTANBUL - Puno se priča o odlasku hrvatskog golmana Dominika Livakovića iz Fenerbahčea nakon navijačkih nereda u utakmici protiv Trabzonspora.

Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
RANGIRANJA
Hrvatska i dalje deseta na FIFA ljestvici
ZAGREB - Budući da je ožujak većini najjačih svjetskih reprezentacija poslužio za odigravanje prijateljskih utakmica, koje ne donose puno bodova, velikih promjena na FIFA ljestvici nakon odrađenog reprezentativnog termina nije bilo.
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
RIJEČ AUTORITETA
Armenulić: Dobro je da je Đoković otpustio Ivaniševića
BEOGRAD - Bivši izbornik Davis kup reprezentacije Jugoslavije Radmilo Armenulić prokomentirao je prekid suradnje Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića.
Modrić napušta Real na kraju sezona
ODLAZAK
Modrić napušta Real na kraju sezona
MADRID - Toni Kroos dogovorio je nastavak suradnje s Real Madridom za još jednu sezonu i samo se čeka potpis novog ugovora, a njegovim stopama će u sljedećeg tjedna krenuti veterani Nacho Fernandez i Lucas Vazquez. Luke Modrića nema u tim planovima 'kraljeva'.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE