GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Španjolski klubovi bi zbog koronavirusa mogli izgubiti 700 milijuna eura

Španjolski klubovi bi zbog koronavirusa mogli izgubiti 700 milijuna eura
ENORMNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2020 / 08:52
Autor: SEEbiz / Sportske novosti
MADRID - Grad duhova. Tako je izgledao Grad Real Madrid (Ciudad RM), sportski kamp deseterostrukog prvaka Europe, nakon što je dva dana ranije ondje otkriven koronavirus. Od oko 400 zaposlenika i igrača došlo je u petak samo 60 zaposlenika.

- Ovdje su samo oni neophodni - rekao je jedan od njih SN-u, pa ušao u strogo izolirani centar u predgrađu Valdebebas, na sjeveru Madrida.

Zaštitari su pazili da nitko drugi ne uđe dok su vrtlari zalijevali napuštene travnjake. Sunce je obasjavalo rezidenciju gdje su nekoliko dana ranije Luka Modrić i suigrači trenirali uoči prvenstvene utakmice s Eibarom, koja je, naravno, odgođena.

No, nakon što je košarkašu madridskog kluba Treyu Thompkinsu dijagnosticiran virus COVID-19, šef Realove liječničke službe Niko Mihić sve je nogometaše i košarkaše poslao kući. Danas se oni već treći dan nalaze u karanteni, odnosno u svojim domovima gdje vježbaju na vlastitim spravama u kućnim teretanama. Zasad nema informacija da ijedan nogometaš ima simptome koronavirusa. Osjeti li ih, mora se javiti Mihiću i provesti testiranje.

Na travnjake nogometaši neće mininalno dva tjedna. Ne smiju niti napuštati Madrid. U sportskom centru nogometaši dijele restoran, bazen, masažni centar i druge objekte s košarkašima, pa još uvijek osjećaju nelagodu nakon što su postali svjesni da je s njima bio ondje Thompkins.

- Prije nekoliko dana sam se ozlijedio i koristio iste sprave i prostor za oporavak kao Thompkins - rekao je srpski napadač Luka Jović za srpske medija, a prenijela Marca. - No, nemam simptome, osjećam se doista dobro - dodao je srpski nogometaš.

Oglasio se zatim preko Twittera i američki košarkaš zahvalivši na potpori.

“Osjećam se odlično, a sada samo želim da prođe ovaj virus”, poručio je Thompkins.

Od kada je otvoren prije 15 godina dom Real Madrida nikada nije proživljavao izvanrednu situaciju poput ove. Ona će biti i veliki test za Mihića, hrvatskog liječnika koji je u ljeto 2017. godine preuzeo funkciju na Santiago Bernabeuu.

Zaposlenici Real Madrida nalaze se u domovima, od kuda preko interneta šalju obavijesti. Članovima kluba poručili su da ne dolaze do kampa, ali niti na stadion Santiago Bernabeu. Oko zdanja starog 73 godine u ulici Castellana vlada tišina. Klupski muzej je zatvoren, a obilazak stadiona zabranjen.

Od petka su svi kafići i restorani u Madridu prisilno zatvoreni nakon što je od koronavirusa ondje oboljela polovica osoba od ukupnog broja zaraženih u Španjolskoj. U Madridu i okolici umrlo je preko 80 osoba. U zemlji je proglašeno izvanredno stanje kojim bi na 15 dana moglo biti ograničeno kretanje stanovnika.

U petak je Leganes, klub iz predgrađa Madrida, obustavio treninge nakon što je njegov generalni direktor bio pozitivan na koronavirus.

Barcelona s Ivanom Rakitićem također je zaustavila treninge i poslala igrače kućama.

“Zbog sanitarne situacije i preporuke naše liječničke službe, prva momčad je prekinula sve aktivnosti do nove obavijesti. Igrači će se u svojim kućama nastaviti fizički pripremati idućih dana, na specifičan i individualno prilagođen način, pod nadzorom naših kondicijskih trenera”, priopćila je Barcelona. Athletic Bilbao je trenirao u petak, a novi trening zakazao za utorak, no moguće je da se igrači neće vratiti na travnjak. Španjolski nogometni savez pozvao je sve klubove da obustave treninge.

La Liga, organizator prvenstva, prekinula je natjecanje na dva tjedna, no pitanje je kada će se ono nastaviti. Ne nastavi li se prvenstvo u prvoj i drugoj ligi financijski gubitak bi mogao iznositi ukupno 678,4 milijuna eura, procjena je La Lige. To bi bila posljedica izostanka prihoda od prodaje karata, pretplate i televizijskih prava. Od toga najveći dio odlazi na televizijska prava, čija vrijednost iznosi 549 milijuna eura za obje lige.

- Čekaju nas teški tjedni - poručio je španjolski premijer Pedro Sanchez.

Prošli tjedan je ministarstvo zdravstva procijenilo kako bi epidemija u Španjolskoj mogla trajati između 1,5 do 5 mjeseci.

Tagovi: Španjolska, La Liga, koronavirus, Real Madrid, Niko Mihić, Atletico Madrid, Trey Thompkins, Luka Jović
PROČITAJ I OVO
Real nakon drame jedanaesteraca izbacio City
LIGA PRVAKA
Real nakon drame jedanaesteraca izbacio City
MADRID - Nogometaši Real Madrida u fantastičnom četvrtfinalu Lige prvaka izbacili su Manchester City s ukupnih 5:4, a raspletu su prethodili produžeci i penali.
Dinamo došao na samo dva boda od Rijeke
HNL
Dinamo došao na samo dva boda od Rijeke
ZAGREB - Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola SuperSport HNL-a pobijedio Varaždin 2:1.
Slavnić se naljutio na Acu Petrovića
LJUTNJA
Slavnić se naljutio na Acu Petrovića
ZAGREB - U čast Draženu Petroviću 5. rujna u Zagrebu bit će spektakl. U Areni će igrati reprezentacija Hrvatske i selekcija Eurolige.
Gundogan oštro kritizirao suigrače nakon ispadanja
KRITIKE
Gundogan oštro kritizirao suigrače nakon ispadanja
BARCELONA - Paris Saint-Germain zaustavio je Barcelonu u četvrtfinalu Lige prvaka.
Hrgović: Ako izgubim sljedeći meč, idem u mirovinu
BOKS
Hrgović: Ako izgubim sljedeći meč, idem u mirovinu
ZAGREB - Filip Hrgović (17-0, 14 KO) 1. lipnja će u Rijadu na priredbi Matchroom vs. Queensberry: 5v5 odraditi dosad najveću borbu u karijeri. Protivnik će mu biti britanski boksač Daniel Dubois (20-2, 19 KO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE