GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stanić: Protiv Škotske ćemo izgledati puno bolje nego dosad

Stanić: Protiv Škotske ćemo izgledati puno bolje nego dosad
RIJEČ AUTORITETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2021 / 10:23
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Svjesna važnosti dvoboja, Hrvatska je u okršaju 2. kola D skupine protiv Češke, bila u grču. Istina, u drugom poluvremenu djelovala je puno bolje, na kraju je možda čak i mogla do sva tri boda. No tih 1:1, što je najvažnije, ostavljaju Hrvatsku u prilici uhvatiti osminu finala Eura.

Hrvatska je s velikim nadanjima iščekivala utakmicu protiv Češke. Jer uvjerenja su svi da je Hrvatska ipak jača te se činilo kako bi protiv Češke lako mogli isprati gorak okus poraza, ali i lošije partije, protiv Engleza.

Međutim stvari na terenu ponudile su sasvim drugačiju priču, jer Česi su bili bolji, čak su i imali vodstvo. Ali onda je Dalić u nastavak ušao s dvije promjene, pa su se naši igrači uspjeli 'vratiti iz mrtvih'.

- Teška utakmica, jako teška utakmica. Moj dojam je da smo u utakmicu ušli s grčem, s jednom vrstom psihološkog pritiska. I jednostavno se nismo uspjeli nametnuti protiv Čeha, koji su izgledali dobro, kvalitetno, razigrano, rastrčano... I ono što je najvažnije, izgledali su pravovremeni. Posebno kada su išli u visoki presing. S druge strane, moj je dojam, da smo se mi potrgali trčeći, ali da, pogotovo u prvom poluvremenu, to nismo radili u pravom tajmingu. Sve ovo što mi sada nudimo i opserviramo, je samo popis pretpostavki. Treba gledati pozitivno. A pozitivno je sigurno, da nakon što smo primili gol, i nakon što je Rebić promašio onu priliku, uspjeli smo okrenuti utakmicu u otvorenu, i dobrim dijelom utakmice bili prijetnja. Potom čak i pokušavali doći do drugog gola i pobjede, koja bi nas gurnula u puno povoljniju poziciju. Česi su na valu pobjede protiv Škota došli dosta samouvjereno, odmah su se nametnuli autoritetom, presingom, nisu dali našim stoperima da razviju igru, nego su tu naši čak preskakali našu veznu liniju, kao najjaču kariku naše momčadi. Puno se trčalo, ali bilo je to puno trke u prazno', svoje je viđenje za tportal, na jučerašnji ogled dao 49-godišnji Mario Stanić, bivši hrvatski nogometni reprezentativac.

Znači, to je razlog zašto Luku Modrića nismo vidjeli toliko s loptom?

- O tome i govorim. Oni su zapravo cijelu svoju taktiku bazirali na tome da pritišću naše stopere, da Luka ne može primiti loptu u komfornoj zoni. S druge strane, Luka se potrgao trčeći, puno je radio, da poveže te linije, ali jednostavno se utakmica tako razvila i puno se preskakalo. I zato je naša vezna linija bila u praznom hodu. Očito je da smo još pod dojmom utakmice protiv Engleske, koju smo izgubili, u kojoj smo se potrošili. I da nam je težina te utakmice itekako utjecala da nam noge budu teške. Ali dovoljan je bio taj gol, nakon kojeg smo se vratili, krenuli puno otvorenije u utakmicu, s puno više rizika. I onda je apsolutno sve bilo moguće, izgledali smo svježije. Mi Čehe nismo uspjeli uhvatiti na nepostavljenu obranu, a prvi taj trenutak, kada je Kramarić genijalno iz prekida podvalio Perišiću, gurnuo ga u situaciju '1 na 1' i koju je velemajstorski odradio. Nakon toga počinje naš rast, ali uz nekakvu još uvijek kontinuiranu prijetnju, jer vidjelo se da Česi nisu nimalo bezazleni. Česi su me ugodno iznenadili, jer i kada su poveli, nastavili su se držati zacrtanih planova. I dalje su gušili posjed našoj veznoj liniji'.

Očito se dosta mora raditi i na psihološkoj pripremi?

- Svi nogometni aspekti, taktika, tehnika i trka, sve ovisi o mentalnom stanju. Jednostavno, nekad ne moraš igrati ni sjajno ni kreativno, ali treba ti pobjeda jer onda ti počinje rasti samopouzdanje, raste ti energija. I onda se neke stvari dogode od sebe. To su sve nekakve moje pretpostavke. Znam da su se igrači potrgali, jer ušlo se s dozom opterećenja, psihološke blokade, i onda ti se zalomi taj gol iz penala, koji je diskutabilan. Ja ne znam što da rade igrači s rukama? Ja sam iščitao to kao da nije bilo namjere. Međutim, kad sam vidio krv, bio sam siguran da će ga svirati'.

O promjenama koje je Dalić napravio...

- Promjene se traže ovisno o načinu utakmice, ritmu kojeg imaš. Međutim, nemojmo zaboraviti, ta je promjena ušla u onom trenutku kada smo mi izjednačili. Petković i Ivanušec su ušli, i odmah smo zabili. Zatim, ona lukavština Kramarića i Perišićev gol, to su trenuci kada mi počinjemo rasti i kada se utakmica otvara. I događa se jedna zanimljiva situacija, u kojoj mi u drugom poluvremenu izgledamo puno svježije nego u prvom. A zapravo bi trebalo biti obrnuto. Tražila se ta svježina, i to smo dobili. Petković je ušao umjesto Rebića, na istoj poziciji, iako su dijametralno suprotni igrači, jer Petković voli kontakt i da bi navukao još kojeg obrambenog igrača i razbucao im linije, da bi Ivanušec , koji je življi, kvalitetniji, okretniji svojom individualnošću mogao stvoriti višak. Sve je to izgledalo žustrije, i zato je drugo poluvrijeme bilo gledljivije. Uspjeli smo se vratiti iz jedne bezizlazne situacije i zato na sve treba gledati pozitivno, jer sada nas čeka okršaj sa Škotima'.

Koliko je ovo drugo poluvrijeme donijelo samopouzdanja momčadi?

- Svaka utakmica donosi nešto svoje. Stvar je u tome da ja nisam s njima, ne živim s njima, ne znam kakva je energija. Niti ja, niti bilo tko od nas. Svi mi koji dajemo naše nekakve interpretacije, ali to je zbirka osobnih uvida i što može biti na tragu istine. Ali koliko i na koji način će ovo drugo poluvrijeme pozitivno utjecati na momčad, to ćemo tek vidjeti. Moramo pričekati sljedeću utakmicu. A sve što ćemo govoriti, je popis naših želja. Lako je iz fotelje pametovati i nuditi rješenja. U svakom slučaju treba biti pozitivan, zbog tog drugog poluvremena i reakcije, jer smo se digli, i na tom valu očekujem i utakmicu koja će doći'.

Stvar je jasna. U toj utakmici protiv Škotske 22. lipnja treba nam pobjeda.

- Da, to je dobro jer dolazi nam utakmica u kojoj nemaš pravo na nikakve kalkulacije. I ja duboko vjerujem da će to izgledati puno bolje nego do sada'.

Možda imate viziju kako bi trebao izgledati sastav?

- Ne želim ulaziti u taj dio, jer ja bi možda i nešto želio, prema tome kako ja neke stvari vidim. Ali ja nisam s njima, nemam pojma kako se radi, kako se netko osjeća, koji su zahtjevi stožera, što su primijetili. To izgleda medijski zanimljivo, ali hvala lijepo. Ipak ne bi. Bitno je da oni koji će igrati budu na razini i onda će izgledati puno bolje', zaključio je Mario Stanić.

Tagovi: Mario Stanić, hrvatska nogometna reprezentacija, Zlatko Dalić, Bruno Petković, Luka Ivanušec
PROČITAJ I OVO
Marca: Modrić želi ostati u Realu
MEDIJI
Marca: Modrić želi ostati u Realu
MADRID - Luka Modrić ugovor s madridskim Realom ima do srpnja i još se ne zna u kojem klubu će 38-godišnji veznjak igrati sljedeće sezone. Marca, madridski list blizak Realu, tvrdi da Modrić ne želi promijeniti klub.
Dončić briljirao, Mavsi pobijedili Clipperse
NBA PLAYOFF
Dončić briljirao, Mavsi pobijedili Clipperse
LOS ANGELES - Dallas Mavericksi pobijedili su Clipperse 96-93 u drugoj utakmici doigravanja NBA lige u Los Angelesu, izjednačivši u seriji prvog kola na 1-1.
Penava o pregovorima s Mostom: Nema zle krvi
PREGOVORI
Penava o pregovorima s Mostom: Nema zle krvi
ZAGREB - Komentirajući pregovore sa SDP-om, predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava kazao je kako su bili konstruktivni.
Rangnick u fokusu kao potencijalni trener Bayerna
TRENERI
Rangnick u fokusu kao potencijalni trener Bayerna
MUNCHEN - Izbornik Austrije Ralf Rangnick glavni je kandidat da preuzme vodstvo Bayern Münchena od ljeta nadalje umjesto Thomasa Tuchela, prema njemačkim medijskim izvješćima u utorak.
Hajduk pronašao novog predsjednika Uprave?
KADROVI
Hajduk pronašao novog predsjednika Uprave?
SPLIT - Petnaestak dana nakon odlaska Lukše Jakobušića iz Hajduka, navodno je poznat i njegov nasljednik.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE