GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šuker na izlaznim vratima

Šuker na izlaznim vratima
PROMJENE U HNS-u
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.12.2018 / 14:01
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Prije 15 mjeseci napravljen je precizan plan za preuzimanje HNS-a. Očekuje se da će biti završen za nekoliko mjeseci kada Davor Šuker, uza sve počasti koje priliče predsjedniku Saveza svjetskih doprvaka, odstupi s funkcije i dobije prestižno mjesto u UEFA-i. Na njegovo bi mjesto, po svoj prilici, trebao doći Marijan Kustić.

U nekom tamnom kutku sobe, prije nekih godinu, godinu i nešto dana, u času kada je Zdravko Mamić počeo gubiti utjecaj, a lice mu je nabubrilo od USKOK-ovih uboda, počeo se skicirati plan mijenjanja postojeće nomenklature, a zapravo dugogodišnje monarhije hrvatskog nogometa.

Isprva, zapravo, nije bio detaljno jasan, osim što je debelim flomasterom bilo podcrtano: "HNS se mora očistiti, počevši s Mamićem, a potom i njegovom hrpom odanih ljudi".

U tome je času, naime, HNS proglasio nove redovne izbore, a time se počela provoditi i žestoka predizborna kampanja, koja je u prvi plan gurnula tri imena: postojećeg šefa Saveza, Mamićeva odanog prijatelja Davora Šukera, žestokog oponenta Darija Šimića te dotada u širokoj javnosti prilično nepoznatog paškog nogometnog autsajdera Marijana Kustića, koji se dotad osim kroz zastupničke klupe probijao i u kvarnerskom nogometnom miljeu kao proteže Damira Miškovića.

- Dario je neokaljan i idealan, a usto je napravio vrlo dobre stvari kroz igrački sindikat. Malo je vremena, ali vjeruje se da bi on mogao to progurati. Savez se guši, vrijeme je - rečeno je novinaru Jutarnjeg lista neslužbeno negdje tijekom studenoga prošle godine iz izvora bliskih (državnom) vrhu, dajući jasno do znanja da je napokon sazrelo vrijeme za promjene.

U tome času reprezentacija je jedva dohvatila Mundijal, preko Dalićeve alkemije kvalifikacijske nadoknade, bura s juga tukla je sve jače u oslabjele HNS-ove škure, a općenito je stav javnosti prema nogometu bio kritičan. Najblaže rečeno.

Bio je to ujedno i svojevrsni produžetak parlamentarnih izbora u čijem je zapletu, pa i prologu Zdravko Mamić označen kao persona non grata, onaj koji više nije dobrodošao na slavljeničkim zakuskama. Već je i tada postalo jasno da je politika, koja iz pozadine oduvijek vuče konce, odlučila presjeći gordijski čvor toliko zapleten da u njemu preživljavaju samo neki.

- Ja mislim da bi pluralistička kandidatura za HNS bila zdrava, no očito još nisu sazreli uvjeti za tako nešto. No vjerujem da će se morati prozračiti u HNS-u u razdoblju koje je pred nama, što naravno ne znači da ne želimo reprezentaciji uspjeh u Rusiji - kazao je tada prilično izravno i premijer Andrej Plenković.

Zazvučavši kao svojevrsni proglas, bio je to konačni mig. No, situacija se tada dramatično mijenjala, jer vremena je bilo malo, a zaista teški i nelogični proces biranja nije omogućavao mnogo vremena za manevre. Štoviše, Šimić i njegovi "brončani" pobočnici, koji su spremno sa željom uskočili u cijelu priču, na kraju su stopirani, kako zbog izborne autokracije, tako i zbog prevelike oštrine, koja na kraju nije dobro sjela onima koji su odlučili provesti mijene.

- Dario je sjajan, ali njegovi nastupi trebali su ipak biti blaži - dopirao je šapat opet, pogađate, sa samoga vrha.

Ujedno je, međutim, i famozni, a ispada posljednji govor Zdravka Mamića na IO HNS-a prelomio...

- Kakav Šimić, morate glasati za Šukera!

Shvativši još uvijek realnu snagu unutar čvrstog Mamićeva mastodonta jednoumlja, u tome je času, otprilike, odlučeno kako će se promjene, ipak, raditi postupno, a ne ad hoc...

Davor Šuker postao je predsjednik, ali situacija ni približno nije bila idealna kao ranije.

Istovremeno, pak, ali čak i malo ranije, i u Dinamu je krenulo kreševo. Uhićenjem Zdravka Mamića pa podizanjem optužnice, počeo je jačati utjecaj Tomislava Svetine, zagrebačkog odvjetnika, koji je svojevremeno branio i Dražena Ladića u sporu s klubom, da bi potom na Mamićev poziv stigao u Maksimirsku, na mjesto glavnog operativca. Događalo se to u eri odlaska "čovjeka od povjerenja" Damira Vrbanovića u HNS, gdje je ovaj trebao kontrolirati situaciju i operativno voditi Savez umjesto Šukera.

Otpočetka je, međutim, bilo jasno kako Svetina i Mamić nisu na istoj valnoj duljini, da postoji latentni sukob mišljenja. Svetina, koji je u nogomet dakle ulazio kroz odvjetnički angažman (Pokrovac, Ladić, pa i - Šuker), preuzeo je sve konce vođenja kluba nakon što su izvršni predsjednik Zdravko Mamić i sportski direktor i trener Zoran Mamić privedeni u istražni zatvor u antikorupcijskoj operaciji policije i USKOK-a.

Školovan, odmjeren i miran, kao sušta suprotnost Mamiću, ali ipak medijski kontroverzne prošlosti, Svetina nikad nije slijedio Mamićevu struju, što je pogotovo došlo do izražaja u tome času:

- Nikad nije bio isturen, nikad nije medijski išao kontra, ali isto tako nikad nije slijepo slijedio upute. Imao je svoje odluke iza kojih je stajao i često s Mamićem bio u fajtu - kazat će nam ljudi duboko upoznati s njegovim radom unutar struktura kluba.

Dinamo Svetina

Prevedeno, kada je trebalo dovesti Sammira - Svetina je kazao "ne", kada se događao transfer Lovre Majera iz Lokomotive, koji je lutao između Sampdorije i Maksimira - Svetina je prelomio. Kada je, konačno, trebalo potpisati financijski izvještaj - Svetina je kazao "hvala, ne bih", a onda je isti parafirao Igor Kodžoman, zbog čega bi trenutačni predsjednik Uprave mogao (trebao) biti izbačen s funkcije, ali i sporta, ako prođe prijava Udruge Dinamo to smo mi. Iako je unutar kluba imao snažan i odan kontrapunkt, preko poglavito Rožića, Marčinka, Barišića i još nekih lojalnih ljudi, kojima se dizala kosa na glavi uz telefonsku vezu s Međugorjem, Svetina je postao nepodoban.

Kako je ujedno širio vidike i radio unutar Izvršnog odbora ZNS-a te u radu HNS-a, Svetina je jačao svoju poziciju, koja je doista bila u konfrontaciji s Dinamovim, odnosno Mamićevim pogledima.

Dinamo, međutim, u to vrijeme nije imao nikoga tko bi ga adekvatno zamijenio, pa se na kraju, kolokvijalno, ispostavilo da je Svetina postao Mamićev "trojanski konj" unutar zidina zagrebačke i hrvatske nogometne Troje.

S rastućim ambicijama, u potpunoj koliziji s Dinamovim načelima, Tomislav Svetina, dakle, u nekoliko je godina stvarao svoj novi habitus, koji ga je gurao prema osamostaljenju, što se konačno dogodilo u posljednjih nekoliko mjeseci, pogotovo od nepravomoćne odluke Osječkog suda i Mamićeva bjekstva u međugorski egzil.

- Dosta mi ga je! - urlao je, kažu, Zdravko posljednjih nekoliko mjeseci na spomen njegova imena, napose nakon tobože izgrađene alijanse s Lokomotivom i Božidarom Šikićem, koji je, tvrde ovdašnji kuloari, "puknuo" s Mamićem nakon "slučaja Majer", kojeg je Zdravko silno želio smjestiti u Sampdoriju, a u Maksimir dovesti Luku Ivanušeca, što je a priori Šikić odbio. Duga veza zajedničkih interesa tu je navodno pukla i nakon toga nije bilo prostora za povratak na staro.

- Jesam, bio sam protiv tog transfera, jer sam štitio interesa dečka koji je ponikao iz našeg inkubatora, ali ujedno štiteći i interesa kluba. Dinamo je u ljeto uzeo Majera, Šunjića, Kneževića... i smatrao sam da je za Ivanušecov razvoj bolje da ostane. I opet bih napravio isto - govori jučer Šikić, kojeg se u zagrebačkim nogometnim krugovima smatra "izdajicom".

- To su kuloarske priče. Činjenica jest da sam uvijek radio za nogomet, koji živim otkad znam za sebe. I da sam gledao u interesu toga, a ne partikularnih stvari koje mi mnogi žele zakačiti o vrat. Ali navikao sam, jer bio sam Mamićev čovjek, sad sam eto označen Svetininim. A zapravo sam svoj. I, ujedno, nikad nitko neće pomoći Zdravku Mamiću koliko sam mu ja pomogao...

ZNS je, u biti, u borbi za hrvatsko prijestolje, postajao ključna točka. Znajući da je Mamić dugo godina preko Vrbanovića kontrolirao i gradski, kao i nacionalni Savez, Zagrebački nogometni savez označen je kao ključna točka promjena. Uostalom, još tijekom vrelog ljeta u Rusiji, dobili smo signale kako se "stvari mijenjaju".

- Tereni, suci, raspodjela vlasti unutar Saveza, na određenim funkcijama, tek su početak.

Kako je najavljeno, tako se na kraju doista i počeo mijenjati narativ hrvatskog nogometa. Da bi isti ovoga prosinca, odabirom Tomislava Svetine kao predsjednika ZNS-a označio "full impact", koji će za posljedicu imati konačnu preobrazbu ustroja HNS-a.

Iako su, naime, promjene već krenule prošlog prosinca, kada su uz reizbor Šukera u operativni dio Saveza ušli Marijan Kustić pa i dopredsjednici Meštrović, Mišković i Svetina, trebalo je vremena da se krene u aktivnu provedbu plana.

Koju je u svoje ruke uzeo Kustić. Postavši istureni čovjek novih promjena, započevši priču s mijenjanjem travnjaka, a nastavljajući smjenom Sretena Ćuka, koji je označen kao Mamićev čovjek, te zasad, finalizirajući je s uvođenjem Darija Šimića u strukture stručnih komisija, što je dojučerašnji pretendent na mjesto prvog čovjeka rado prihvatio, čime je pokazao da se slaže s novom strujom unutar cijele priče.

Pobjeda Svetine u ZNS-u je, konačno, bila ključna borba u točki otpora, koji je tim trijumfom i konačno naznačio da definitivno ulazi u novu raspodjelu vlasti i novi hrvatski nogometni poredak.

- Ja sam za promjene jer ovo trenutačno nije dobro. Baš nije dobro. Vrijeme je za nove ljude i za novu energiju, vrijeme je da se stvari promijene, moramo mlađima dati šansu - poduprijet će i dublje promjene od onih zagrebačkih Šikić, čime i sam odaje da je dojučerašnje stanje stvari dijametralno suprotno nego što je bilo prije kojih godinu i pol dvije.

Naime, sada stvari stoje ovako: Svetina drži ZNS, Mišković sjajno balansira sa svim županijskim savezima od Kapele do Pule, još jedan važni igrač Robert Markulinima sjeverni dio Hrvatske, a za vjerovati je da i Ivan Meštrović s Osijekom, kao dopredsjednik i pokretač nekih novih projekata, snaga s istoka koja je uz novonastalu raspodjelu snaga. Time, eto, Kustić drži ključnu transverzalu, koja za konačnicu ima ono o čemu se priča neko vrijeme: uzimanje ključeva HNS-a. Iako, koliko doznajemo, Šuker u posljednje vrijeme i nije na liniji s Međugorjem kao što je bio nekoć, njemu se iznutra zamjera što skrbi isključivo o A reprezentaciji, a vrlo se malo bavi suštinskim stvarima. S obzirom na to da je ujedno i relikt starog sustava, koji će, ujedno, 31. ožujka s istekom ugovora konačno napustiti i Damir Vrbanović, čime će izgubiti bilo kakvu moć i praktički nestati iz hrvatskog nogometa, Šuker je, tvrde, svjestan da će izgubiti svoju poziciju.

Naši, naime, izvori govore sljedeće: Šuker će definitivno tijekom ožujka dobiti mjesto u Uefi, kao član IO-a i vjerojatno dopredsjednik krovne europske nogometne federacije. U IO-u, međutim, ne može ući bez predsjedničkog portfelja u matičnoj kući, što znači da će dotad definitivno ostati na poziciji predsjednika. Kako nitko unutar novih snaga ne želi izvesti svojevrsni udar, znajući da bi to bilo prilično kontraproduktivno, kako u javnosti, tako i u samome nogometu, Šuker bi u određenom trenutku sam pristao na časni uzmak, kojim bi ujedno dobio i diplomatsko mjesto u Čeferinovim nyonskim uredima, gdje bi figurirao kao ambasador hrvatskog nogometa u Uefi.

- Situacija je sljedeća: neki važni ljudi iz Hrvatske, a pritom ne mislim samo na nogometne, odradili su sve razgovore s Čeferinom, i "zlatnu kopačku" zaista čeka mjesto u Uefinoj vladi. Pritom bi se, dakle, dogodilo sljedeće: Svetini ZNS, Kustiću HNS, a Šukeru časni otpust. To je scenarij koji svi priželjkuju. OK, gotovo svi... - reći će nam naš insajder, koji je izuzetno upućen u sva vruća i prilično aktivna zbivanja oko hrvatskog nogometa.

Jedan se krak, prilično konkretno zainteresiran za stanje u HNS-u, spušta iz same politike - logično, drugi dolazi iz novih struja koje su zapljusnule HNS, a treći dolazi iznutra, iz sada već, očito, prilično trulog i prevrtljivog starog sustava koji je shvatio da se stvari mijenjaju pa sada naveliko mijenja kapute.

U svakom slučaju, pitanje je samo hoće li Davor Šuker odstupiti već u ožujku, ili u nekom periodu koji slijedi, no definitivno je da svoj mandat, koji traje još tri godine, neće odraditi kao prvi čovjek HNS-a. Davor je, navodno, svjestan svega, te sam zna da se bliži vrijeme rastanka...

- I sada ga, realno, drži imidž 'zlatne kopačke', ali i ovogodišnji rezultati. Stoji kao predsjednik srebrne mundijalske reprezentacije, mladi su se plasirali na Euro... dakle, uspjesi stoje iza njega. No on jednostavno ne skrbi ni o čemu drugome. I to je krimen mnogo veći od činjenice da su ga na to mjesto postavili sada već marginalizirani Mamić i Vrbanović - govorka se u krugovima bliskim HNS-u.

U prijevodu, dakle, stvar je prilično jednostavna: nakon ulaska u HNS, pa zauzimanja položaja u ZNS-u, sljedeći su koraci jasni i korespondiraju točno s onim planovima koji su se skovali prije godinu, godinu i nešto: Mamić je izgubio utjecaj, Vrbanoviću ističe ugovor, Šuker je na odlasku - pitanje je samo tajminga - a još postoji određeni snažni balast u tijelima koja se također moraju prozračiti. Novi predsjednik HNS-a time će postati Marijan Kustić, koji aktivno na terenu skuplja podršku i bodove, a ujedno i intenzivno želi iskomunicirati situaciju s nezadovoljnom Dalmacijom, odnosno Splitom. Kao dopredsjednici uz njega bi prvenstveno stajali Mišković, Svetina i Meštrović, uz Markulina i jedra u koje puše i blagonaklona politika, zadovoljna što se stvari napokon mijenjaju...

Sada je, međutim, na novim ljudima da uvjere javnost kako se ne radi "predstava u kojoj se mijenjaju marionete, a 'puppetmaster' ostaje isti", što tvrde mnogi. S obzirom na to da je HNS u našoj javnosti već više od desetljeća označen kao tvornica jednoumlja i partikularnih interesa, svaki nagovještaj promjena, u kojima likovi imaju veze s prošlošću, teško je probavljiv.

Priča u kojoj Mamića više nema, u kojoj se događaju nove stvarnosti za hrvatski nogomet, djeluje znanstveno-fantastično. Ali se, uvjeravaju nas, doista događa. Trebat će joj, doduše, vrijeme i bitne strukturalne promjene da se i u javnosti označi doista novim početkom.

Nakon višegodišnje sumorne stvarnosti, razjedinjenja, polarizacija i bojkota koji se ovio oko nacionalne mezimice, a sve zbog realno jednog čovjeka koji je osmislio i sustav i sastav, hrvatski nogomet danas, zahvaljujući čudesnim hrvatskim 'tovarišima', ima priliku zauvijek se istrgnuti iz šapa, zatvoriti ružnu stranicu i započeti neku novu povijest. U Rusiji hrvatski nogomet je ugrabio priliku ne samo za nenadmašni rezultat, nego i 'clean start'. I to bi nogometnoj vladi trebao biti glavni postulat. Nakon što smo se otuširali šampanjcem pobjede, valjalo bi učiniti ne samo kozmetičke, nego i dubinske promjene. Onda bi pothvat Dalića i njegovih junaka bio još i veći...

A i oni su, navodno, s odobravanjem prihvatili nove smjernice. Koje su doista ključne. Ako se sada ne napravi kvalitetna i zdrava priča, nakon što se jedna era nalazi na izdisaju, povjerenje u hrvatski nogomet bespovratno bi bilo izgubljeno. Jer, jednom je jednom, ali dvaput...

Tagovi: Davor Šuker, Hrvatski nogometni savez, Marijan Kustić, Damir Vrbanović, Dario Šimić, Božidar Šikić, Damir Mišković, Tomislav Svetina, Zdravko Mamić, Andrej Plenković, Aleksander Čeferin, UEFA
PROČITAJ I OVO
Bjeloruska atletičarka u poljskom veleposlanstvu u Tokiju
UTOČIŠTE
Bjeloruska atletičarka u poljskom veleposlanstvu u Tokiju
TOKIO/KIJEV - Bjeloruska atletičarka Kristina Tsimanoskaja ušla je u ponedjeljak u poljsko veleposlanstvo u Tokiju nakon što je, poslije jučerašnjeg odbijanja da se protiv vlastite volje ukrca na zrakoplov za Bjelorusiju, noć provela pod paskom japanske policije u hotelu na aerodromu.
Evo što je Stanković rekao o potencijalnom okršaju s Dinamom
REAKCIJE
Evo što je Stanković rekao o potencijalnom okršaju s Dinamom
ZAGREB - Dinamo će, ako u trećem pretkolu Lige prvaka, za plasman u grupnu fazu igrati protiv srpskog prvaka Crvene zvezde ili moldavskog Šerifa.
Mandžukić na meti turskog velikana
PREGOVORI
Mandžukić na meti turskog velikana
ZAGREB - Turski mediji javljaju da su počeli pregovori između Marija Mandžukića i Fenerbahčea.
 Ždrijeb spojio najogorčenije protivnike: Ako prođu, čeka nas dvoboj Dinama i Zvezde
LIGA PRVAKA
 Ždrijeb spojio najogorčenije protivnike: Ako prođu, čeka nas dvoboj Dinama i Zvezde
ZAGREB - U Nyonu je održan ždrijeb završne runde kvalifikacija u Ligi prvaka, Europskoj ligi i Konferencijskoj ligi. Dinamo je izvukao prvaka Srbije Crvenu zvezdu koja mora proći Šerif...
Zašto su bjelorusku atletičarku protiv njezine volje željeli ukrcati na zrakoplov za Bjelorusiju?
POKUŠAJ OTMICE
Zašto su bjelorusku atletičarku protiv njezine volje željeli ukrcati na zrakoplov za Bjelorusiju?

TOKIO - Drama u zračnoj luci u Tokiju, sprinterica iz Bjelorusije preklinje za pomoć: ‘Žele me oteti!‘
Bjeloruska atletičarka Kristina Cimanoskaja (24), koju su protiv njezine volje željeli ukrcati na zrakoplov za Bjelorusiju, dobila je zaštitu japanske policije, a u cijeli slučaj uključio se i UNHCR, izvijestio je Međunarodni olimpijski odbor (MOO).

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE