GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sveci zaštitnici Napulja: Mučenik i Maradona

Sveci zaštitnici Napulja: Mučenik i Maradona
IKONE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2022 / 07:57
Autor: SEEbiz / H
NAPULJ - Poput većine Napolitanaca, taksist Gianmarco na vjetrobranskom staklu ima sliku sveca zaštitnika grada - svetog Januarija.

"Bez njegove zaštite, naši životi bi gotovo bili nezamislivi”, kaže Gianmarco, vozeći automobil uz napuljsku rivu, odakle se pruža veličanstven pogled na brdoviti grad, njegove dvorce i tamnoplavi Napuljski zaljev.

Napolitanci štuju svoga sveca zaštitnika koji je umro mučeničkom smrću 305. godine. Vjeruje se da je sveti Januarije uslišao molitve ljudi 1631., zaustavio erupciju Vezuva i time spasio Napulj od uništenja.

Pošto im je grad tik do Vezuva, "Napolitanci oduvijek smatrali da je svetac koji ih može zaštititi od vulkanskog gnjeva prijeko potreban za opstanak”, tvrdi povjesničar Gianni Russo.

Vjera i praznovjerje blisko su povezane u južnotalijanskom gradu. Russo na svom privjesku za ključeve pokazuje cornicello, mali crveni rog, koji ga, kaže, štiti od nesreće.

Napolitanci, tradicionalno pobožni katolici, oduvijek su štovali mnoge svece zaštitnike. Sveti Januarije, međutim, odnedavno ima ozbiljnu konkurenciju.

Diega Maradonu.

Sveto i vulgarno

Legendarni argentinski nogometaš je od smrti 2020. u dobi od 60 godina zapravo postao novi gradski svetac, zahvaljujući tome što je nogometni klub SSC Napoli s njim na čelu dvaput osvojio talijansko prvenstvo. I poslije nikad više.

Maradonin lik može se pronaći posvuda u Napullju, na zidovima, svjetiljkama i vratima u gotovo svakoj ulici.

U ulici San Gregorio Armeno, u srcu starog grada, mogu se kupiti Diegove figurice u svim mogućim veličinama, nerijetko i s anđeoskim krilima.

"Nitko ne spaja sveto i vulgarno tako lako kao mi Napolitanci. Napulj i Maradona, to je posebna vrsta ljubavne priče”, kaže Russo.

Nedaleko je bar Nilo koji Maradonin kult podiže na sasvim novu razinu jer u zaštitnoj vitrini ima uvojak nogometaševe kose.

Vlasnik lokala Bruno Alcidi navodno je sjedio iza Maradone u zrakoplovu nakon gostovanja u Milanu. Na naslonu za glavu ispred sebe, pronašao je mali pramen kose svog idola. Ponio ga je sa sobom, spremivši ga na sigurno u kutiju za cigarete.

Alcidi je u Napulju zatim izradio svoj privatni oltar s „capello miracoloso die Maradona”, čudesnom kosom nogometaša, koja je izložena pored fotografija i kipa Djevice Marije.

Maradonini će obožavatelji u blizini Alcidijeva bara pronaći i drugo hodočasničko odredište, do kojeg se doduše moraju uspeti strmim i uskim ulicama Quartierije Spagnole, španjolske četvrti.

Vratio im dostojanstvo

Nasuprot pivnice Bodega de Dios nalazi se suvremeni Maradonin hram na otvorenom, gdje je i golemi mural s njegovim likom. Obožavatelji se ondje okupljaju svake večeri.

Na trgu nasuprot pivnice mogu se pronaći dresovi i drugi religijski suveniri. Susi Bostik, kći vlasnika pivnice, ponosna je na nogometnu zvijezdu.

"Vratio je dostojanstvo našem gradu i siromašnom jugu Italije. Zbog Maradone više nemamo kompleks manje vrijednosti prema sjeveru”, govori Bostik. Maradona je izazvao i promjene na lokalnoj razini.

"U prošlosti, nitko se izvana nikada nije usudio doći ovamo, no sada je naše susjedstvo sigurno”, dodaje Bostik.

Tagovi: Napulj, Napoli, Diego Maradona, sveti Januarij, Vezuv
PROČITAJ I OVO
Aco Petrović ponovo izbornik Brazila
KOŠARKA
Aco Petrović ponovo izbornik Brazila
RIO DE JANEIRO - Aleksandar Petrović, 65-godišnji nekadašnji izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije, ponovno je preuzeo Brazil, službeno je objavio tamošnji košarkaši savez na svojim internetskim stranicama.
Budimir će biti spreman za EURO
DOBRE VIJESTI
Budimir će biti spreman za EURO
PAMPLONA - Hrvatski nogometni reprezentativac Ante Budimir napustio je u srijedu bolnicu u Pamploni, gdje je proveo dvije noći nakon što mu je u ponedjeljak navečer slomljeno nekoliko rebara tijekom utakmice s Valencijom, izvijestio je u četvrtak njegov klub Osasuna, dodavši da bi trebao biti spreman za EURO u lipnju.
De Rossi ostaje trener Rome i sljedeće sezone
TRENERI
De Rossi ostaje trener Rome i sljedeće sezone
RIM - Roma je i službeno potvrdila da će dosadašnji trener Vučice Daniele De Rossi voditi ekipu Rome i u narednoj sezoni.
Ancelotti: Pep je džentlmen
POŠTOVANJE
Ancelotti: Pep je džentlmen
MANCHESTER - Svi su nas otpisali, rekao je trener Real Madrida Carlo Ancelotti, ali Real nikad ne umire, poručio je talijanski stručnjak nakon izbacivanja Manchester Cityja.
Real nakon drame jedanaesteraca izbacio City
LIGA PRVAKA
Real nakon drame jedanaesteraca izbacio City
MADRID - Nogometaši Real Madrida u fantastičnom četvrtfinalu Lige prvaka izbacili su Manchester City s ukupnih 5:4, a raspletu su prethodili produžeci i penali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE