GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švedskoj tvrtki prava na TV prijenose Hrvatske nogometne lige

Švedskoj tvrtki prava na TV prijenose Hrvatske nogometne lige
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2020 / 17:03
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na današnjoj sjednici klubova prve HNL odlučeno je da će od 2022. TV prava na prijenose utakmica HNL-a imati švedska tvrtka Magine Pro.

Tvrtka je osnovana krajem veljače 2020. godine u Londonu, dva mjeseca prije objave HNS-ovog natječaja. Kao odgovorne osobe navedeni su Šveđanin Gunnar Winbergh i Britanac David Barry Johnson.

Većina klubova, njih osam, prihvatila je ponudu. Predstavnici Intera nisu bili na sastanku, dok se Marin Brbić u ime Hajduka izjasnio kako se izuzima od odlučivanja. 

Ugovor stupa na snagu 2022. i trajat će deset godina, a u prvih sedam godina klubovi će dobiti 10 milijuna eura, dok će u posljednje tri godine dobiti 11.

Postotak koliko će novca dobiti ovisit će o plasmanu, a dosad su primali oko milijun i pol eura.

Doznajemo da je HNS klubovima dostavio ponudu švedske tvrtke Endorphin Magine. Tvrtka je osnovana krajem veljače u Londonu, dva mjeseca prije objave HNS-ovog natječaja. Kao odgovorne osobe navedeni su Šveđanin Gunnar Winbergh i Britanac David Barry Johnson.

Predsjednik Hajduka Marin Brbić prvi je napustio zagrebački sastanak, a nekoliko sati kasnije klub je izdao i službeno priopćenje u kojem je sve detaljno objašnjeno.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"HNK Hajduk je prisustvovao današnjem sastanku održanom u HNS-u na temu novog ugovora o TV pravima na hrvatski nogomet. Na spomenutom sastanku su tek načelno prezentirane pristigle ponude, a izdvojena je jedna, financijski najizdašnija, na rok trajanja od 10 godina (7 fiksno + 3 opcija produženja).

Predsjednik Uprave Marin Brbić je kao predstavnik HNK Hajduk tražio punu informaciju o ponuđaču s najizdašnijom ponudom radi utvrđivanja svih okolnosti za donošenje najbolje odluke, što uključuje i procjenu pouzdanosti i kvalitete poslovanja partnera s kojim se sklapa tako dugoročan ugovor, kao što je to uobičajeno u poslovnom svijetu.

Unatoč zahtjevu predsjednika Brbića, HNS nije ponudio nikakve podatke kojima bi potvrdio bonitet ili poslovne reference spomenutog ponuđača. Nedugo nakon sastanka, u medijima su se već pojavile informacije da je riječ o tvrtki koja je osnovana prije samo tri mjeseca s temeljnim kapitalom od 6.000 funta koja se na natječaj javila bez ikakvih bankovnih jamstava za predanu ponudu, što samo potvrđuje opravdanost zahtjeva predsjednika Brbića.

HNK Hajduk smatra da ozbiljan partner na tako dugi rok mora dati bankovno jamstvo za prvu godinu odmah pri sklapanju ugovora i već od sljedeće sezone otkupiti pravo isplatom postojećem vlasniku TV prava, što bi bilo logično – i za novog ponuđača i za klubove 1. HNL. Ovako ostajemo dvije godine u iščekivanju i neizvjesnosti hoće li se spomenuti dogovor uopće realizirati, to više što u tom trenutku nitko od potpisnika ugovora ne mora biti na funkcijama, imajući u vidu izbore u HNS-u koji nas čekaju iduće godine.

Trenutni iznos koji klubovi dobivaju je mizeran i ispod svake razine, ponuđeno povećanje tek je ispravak anomalije iz prošlog ugovora, a ključni problem ostaje rok trajanja ugovora od 10 godina. Nepobitna je činjenica da je vrijednost TV prava globalno samo u zadnje četiri godine skočila za 65% i to je najbolji pokazatelj koliko je štetno za klubove potpisivati ugovor na 7 ili 10 godina, a na to HNK Hajduk upozorava svo vrijeme.

Svjesni smo da nekim klubovima i ovaj rast predstavlja ogroman skok u njihovom budžetu, ali također smatramo da je interes za našom ligom velik te da ima veću vrijednost nego li je do sada valorizirana. O interesu za našu ligu dovoljno govore podaci da je drugu utakmicu polufinala Hrvatskog nogometnog kupa na HRT-u gledalo 430.000 ljudi.

Naposljetku, HNK Hajduk je iskazao nezadovoljstvo dostupnošću informacija o odabranom ponuđaču, činjenicom da je klubovima uskraćeno pravo pregovaranja o TV pravima kao vlastitom proizvodu te rokom trajanja novog ugovora. Sukladno tome, predsjednik Brbić je na sastanku najavio da će HNK Hajduk podnijeti zahtjev da samostalno raspolaže TV pravima HNL utakmica u kojima je domaćin te da će to pretočiti i u formalan zahtjev prema HNS-u. Ako se Hajdukov zahtjev po uobičajenom obrascu odbije, Klub će pribjeći svim dostupnim pravnim sredstvima zaštite svojih interesa", stoji u priopćenju Hajduka.

Tagovi: Magine Pro, Hrvatska nogometna liga, Hajduk, Marin Brbić
PROČITAJ I OVO
Goran Tomić ostaje u Emiratima
TRENERI
Goran Tomić ostaje u Emiratima
ZAGREB - Hrvatski trener Goran Tomić (47) potpisao je novi, dvogodišnji ugovor s Al Bataehom, objavio je arapski klub. Tomić je u siječnju ove godine preuzeo momčad.
Barcelona će tužiti Španjolski nogometni savez, sud odlučuje o Yamalovom golu
TRAKAVICA
Barcelona će tužiti Španjolski nogometni savez, sud odlučuje o Yamalovom golu
BARCELONA - Barcelona ne dopušta da se stiša bura nakon El Clasica u kojem je Real slavio 3:2.
Carlos Tevez završio u bolnici
PROBLEMI
Carlos Tevez završio u bolnici
BUENOS AIRES - Bivši argentinski nogometaš i sadašnji trener argentinskog kluba Independiente Carlos Tevez primljen je u utorak u bolnicu zbog jakih bolova u prsima.
Marca: Modrić želi ostati u Realu
MEDIJI
Marca: Modrić želi ostati u Realu
MADRID - Luka Modrić ugovor s madridskim Realom ima do srpnja i još se ne zna u kojem klubu će 38-godišnji veznjak igrati sljedeće sezone. Marca, madridski list blizak Realu, tvrdi da Modrić ne želi promijeniti klub.
Dončić briljirao, Mavsi pobijedili Clipperse
NBA PLAYOFF
Dončić briljirao, Mavsi pobijedili Clipperse
LOS ANGELES - Dallas Mavericksi pobijedili su Clipperse 96-93 u drugoj utakmici doigravanja NBA lige u Los Angelesu, izjednačivši u seriji prvog kola na 1-1.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE