GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UEFA razmatra sporazum težak šest milijardi eura kako bi spriječila osnivanje Superlige

UEFA razmatra sporazum težak šest milijardi eura kako bi spriječila osnivanje Superlige
ARANŽMAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2021 / 20:17
Autor: Siniša Malus
ŽENEVA - UEFA pregovara o sporazumu s Centricus Asset Managementom teškom šest milijardi eura kako bi spriječila osnivanje Superlige, doznaje Bloomberg.

Radi se o novom formatu Lige prvaka, rekli su izvori koji nisu željeli biti identificirani.

Pregovori su u tijeku i nije izvjesno hoće li rezultirati dogovorom. Dužnosnik Centricusa nije želio komentirati priču, dok glasnogovornik EUFA-e zasad nije odgovorio na upit.

Centricus, koji prema svojoj web stranici upravlja imovinom od oko 30 milijardi dolara, posljednjih godina pojačava svoju prisutnost u nogometnom biznisu. Bio je dio konzorcija, zajedno s SoftBank Group Corp. i FIFA-om, koji su pokrenuli niz novih nogometnih turnira, a vodio je i razgovore o ulaganju u švicarski klub FC Basel.

Tvrtku su 2016. godine pokrenuli Nizar Al-Bassam, bivši investicijski bankar u Deutsche Bank AG, i bivši partner Goldman Sachs Group Inc. Dalinc Ariburnu. Centricus je savjetovao SoftBank prilikom stvaranja njegovog Vision Fund-a od 100 milijardi dolara, a također je radio i na njegovom preuzimanju Fortress Investment Group LLC od 3,3 milijarde dolara.

Dobro obaviješteni izvori kažu kako su u UEFA-i svjesni da, čak i ako protivnici zaustave plan Superlige, dogovor dvanaest klubova predstavlja snažnu prijetnju koja bi klubovima mogla pomoći da izvojevaju više ustupaka od UEFA-e. Planovi tijela za proširenje Lige prvaka s 32 na 36 momčadi i povećanje broja utakmica naljutili su neke momčadi koje se žale da sezona već ima previše utakmica.

Podsjetimo, dvanaest bogatih europskih klubova postiglo je u kasno u nedjelju dogovor o osnivanju novog nogometnog natjecanja Superlige u kojoj bi sudjelovalo 20 klubova.

U tom novom natjecanju sudjelovali bi španjolski Real Madrid, Barcelona i Atletico Madrid, zatim engleski Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United, te talijanski Juventus, Milan i Inter. Oni su pozvali još tri neimenovana kluba da im se priključe u projektu kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača. Još pet klubova bi se kvalificiralo za tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima uoči te premijerne sezone, premda nije navedeno iz kojih bi država bili.

Projekt je izazvao žestoka protivljenja, kako navijača brojnih klubova, tako i dužnosnika EK, ali i pojedinih zemalja članica.

Tagovi: Superliga, Centricus Asset Management, UEFA, Bayern, Porto, Paris SG, Bayern, Borussia Dortmund, Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Juventus, AC Milan, Inter
PROČITAJ I OVO
Murray sa zvukom sirene nokautirao Lakerse
NBA PLAYOFF
Murray sa zvukom sirene nokautirao Lakerse
DENVER - Denver Nuggetsi nadoknadili su 20 koševa manjka iz treće četvrtine i pobijedili sa 101:99 Los Angeles Lakerse ubačajem Jamala Murrayja sa zvukom sirene za prednost od 2:0 u prvom krugu doigravanja Zapadne konferencije NBA lige.
Fabio Cannavaro novi je trener Udinesea
TRENERI
Fabio Cannavaro novi je trener Udinesea
UDINE - Talijanski nogometni klub Udinese će nakon Gabriela Cioffija voditi bivši svjetski prvak i osvajač Zlatne lopte Fabio Cannavaro, objavio je klub na svojoj web stranici.
Veselin Vujović više nije trener Nexea
NEOČEKIVANO
Veselin Vujović više nije trener Nexea
NAŠICE - Uprava RK NEXE-A i trener Veselin Vujović danas su donijeli odluku o prekidu suradnje.
Zagreb pronašao pojačanje u Srbiji
RUKOMET
Zagreb pronašao pojačanje u Srbiji
ZAGREB - Povremeni srpski 29-godišnji rukometni reprezentativac Mihajlo Radojković u sljedećoj će sezoni nositi dres Zagreba, priopćili su iz hrvatskog prvaka.
Joao Cancelo na meti kritika zbog predstave protiv Reala
KRITIKE
Joao Cancelo na meti kritika zbog predstave protiv Reala
BARCELONA - Iako je većina navijača Barcelone kivna na sudiju Cesara Sotoa Grada za poraz od Real Madrida u sinoć odigranom El Clasicu, legendarni nizozemski nogometaši Marco van Basten i Ronald de Boer obrušili su se na drugog "stvarnog" krivca.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE