GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umro Roberto Dinamite, najbolji strijelac u povijesti brazilskog prvenstva

Umro Roberto Dinamite, najbolji strijelac u povijesti brazilskog prvenstva
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2023 / 19:46
Autor: SEEbiz / H
RIO DE JANEIRO - Bivši brazilski nogometni reprezentativac i najbolji strijelac u povijesti brazilskog prvenstva Roberto Dinamite (68), preminuo je u nedjelju nakon duge i teške bolesti, objavio je njegov bivši klub Vasco da Gama.

"S velikom boli i neizmjernim žaljenjem moramo priopćiti smrt najvećeg idola u povijesti kluba, Carlosa Roberta de Oliveire, Dinamita, u 68. godini života od raka crijeva. Napustio nas je najveći od svih," objavio je klub iz Rio de Janeira.

Dinamite je od svojih 68 godina, čak 29 posvetio Vasco da Gami. Dres kluba je nosio više od 20 godina, bio je i predsjednik kluba, a bavio se i politikom.

Postigao je čak 708 golova za klub iz Rija i još uvijek drži rekord postignutih golova u nacionalnom prvenstvu (190) ispred Freda (158), Romarija (154) i Edmunda (153) i Zica (135).

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva oprostio se na društvenim mrežama od "velikana u povijesti Vasca da Game i brazilskog nogometa".

"Divio sam se njegovom napadačkom nogometu, s tako snažnim udarcem lijevom nogom po kojem je i dobio nadimak," napisao je šef države.

Rođen u Duque de Caxiasu, siromašnom predgrađu Rija, De Oliveira je dobio je nadimak Dinamit sa 17 godina, nakon što je postigao sjajan gol u svom debiju za profesionalnu momčad protiv Internacionala na stadionu Maracana.

Okušao se i u Europi, 1979. je potpisao za Barcelonu, ali se nakon samo jedne sezone vratio u domovinu.

U brazilskoj reprezentaciji je zabio 20 golova u 38 utakmica, igrajući na Svjetskim prvenstvima 1978. i 1982.

Posljednjeg dana proše godine objavio je tweet u znak počasti Peleu, svom "vječnom idolu", koji je preminuo 29. prosinca, također od raka.

Tagovi: Roberto Dinamite, Vasco da Gama, Pele, Zico, Fred, Barcelona
PROČITAJ I OVO
Nagelsmann ostaje izbornik Njemačke do Svjetskog prvenstva 2026.
IZBORNICI
Nagelsmann ostaje izbornik Njemačke do Svjetskog prvenstva 2026.
BERLIN - Njemački nogometni izbornik Julian Nagelsmann obnovio je ugovor na dvije godine do Svjetskog prvenstva 2026. u "odluci srca", objavio je u petak nacionalni savez DFB.
Sergej Barbarez novi izbornik nogometne reprezentacije BiH
IZBORNIK
Sergej Barbarez novi izbornik nogometne reprezentacije BiH
SARAJEVO - Sergej Barbarez novi je izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, a na tu ga je poziciju u petak imenovao Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH sa zadaćom da u naredne četiri godine konsolidira stanje i pokuša prekinuti niz stalnih poraza u kvalifikacijama za međunarodna natjecanja.
Kawhi Leonard i dalje upitan za start doigravanja
NBA
Kawhi Leonard i dalje upitan za start doigravanja
LOS ANGELES - Los Angeles Clippers službeno su objavili kako i dalje nije poznato hoće li najbolji igrač ovog NBA sastava Kawhi Leonard biti spreman za start doigravanja.
Mundo Deportivo: Zidane je novi trener Bayerna
MEDIJI
Mundo Deportivo: Zidane je novi trener Bayerna
MADRID - Nakon što je napravio fenomenalan posao s Realom u kratkom razdoblju kao trener, Zinedine Zidane okreće novi list i trebao bi postati novi trener Bayerna, tvrdi španjolski Mundo Deportivo.
Italija ima sigurnih pet klubova u Ligi prvaka
KOEFICIJENTI
Italija ima sigurnih pet klubova u Ligi prvaka
ZAGREB - Nakon odigranih uzvratnih četvrtfinalnih utakmica nogometne Europske lige i Konferencijske lige postalo je i definitivno poznato da će iduće sezone u Ligi prvaka talijanski nogomet imati pet svojih predstavnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE