GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uspjeh Copenhagena loša vijest za Dinamo

Uspjeh Copenhagena loša vijest za Dinamo
KOEFICIJENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2023 / 20:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Copenhagen je, mimo svih prognoza, prošao skupinu Lige prvaka u kojoj su bili još Bayern, Manchester United i Galatasaray. Očekivalo se da će se danski prvak s turskim boriti za treće mjesto, ali Copenhagen je, umjesto toga, na dno poslao United, a Galatasaray na treće mjesto te s Bayernom otišao u nokaut-fazu Lige prvaka.

To je izveo nakon što je prvu polovicu grupne faze završio sa samo jednim bodom od mogućih devet, a onda u drugom dijelu uzeo čak sedam bodova. I dok cijela Europa slavi Copenhagen i njegov pothvat, Dinamo zbog njega tuguje. S tri poraza zaredom u skupini Konferencijske lige, Dinamo si je zakomplicirao situaciju u najslabijem eurokupu.

Na ljeto kreće revolucija u Ligi prvaka. Dinamo je bio u sjajnoj poziciji za nju
Lošim rezultatima Dinamo si je jako otežao šanse za budućnost u najjačem i najbogatijem kontinentalnom natjecanju. Aktualna sezona zadnja je u kojoj Ligu prvaka igraju 32 kluba raspoređena u osam skupina. Od idućeg ljeta kreće nova era Lige prvaka, koju će igrati 36 klubova, ali po ligaškom sistemu, piše Index.

U njemu će izravno mjesto dobiti i klubovi koji nisu sama europska elita, ali su godinama sudionici grupnih i nokaut-faza eurokupova. Jasno, ako ovu sezonu završe kao prvaci nacionalnih prvenstava. Na tablici klubova te visoke srednje europske klase sve do prije mjesec dana sjajno je kotirao Dinamo. Točnije, s 43.500 bodova bio je drugi, iza vodećeg Šahtara (61) te ispred Slavije Prag, Copenhagena, Crvene zvezde, Olympiacosa..,

No nakon poraza od Viktorije Plzen te pobjeda Slavije protiv Rome u Europa ligi i Copenhagena nad Manchester Unitedom u Ligi prvaka, Dinamo je pao na peto mjesto, ali zapravo četvrto. Naime, drugi na ovoj tablici je Basel, ali on se ove sezone bori za opstanak u Švicarskoj te sigurno neće biti prvak.

Dinamu to ne pomaže da vrati mjesto prvog pratitelja Šahtara te da se ugura u Ligu prvaka bez pretkola. Štoviše, Slavija i posebno Copenhagen daleko su pobjegli Dinamu u borbi za poziciju koja znači igranje u novoj, doslovno "ligi" prvaka te dobivanje UEFA-inih desetaka milijuna.

Danci su spektakularno odmaglili Dinamu u ovoj povijesno važnoj trci. Prije mjesec dana Copenhagen je s Dinamom bio izjednačen. Imali su po 43.500 bodova. Sada je Dinamo na 45.000, a Copenhagen na čak 51.500.

Copenhagen je pretekao Dinamo i Slaviju na tablici potencijalnih klubova koji izravno ulaze u novu Ligu prvaka tako što je sinoćnjom pobjedom nad Galatasarayem u skupini Lige prvaka te prolaskom u nokaut-fazu zaradio čak 7 poena. Dva za pobjedu i pet bodova bonusa za prolazak skupine LP-a.

Šahtar je i dalje uvjerljivo prvi na toj tablici i najveći favorit za osvajanje ukrajinskog naslova, ali i Slaviji se smiješe raskošni bonus-bodovi za veliko popravljanje koeficijenta, kao i barem 2 bonus-boda za prolaz grupe EL-a. I ona može osvojiti 5 bonus-bodova za prvo mjesto skupine.

Kao što smo već pisali, pogled na priloženu tablicu pokazuje da je Dinamo propustio veliku priliku. Ždrijeb mu je podario skupinu KL-a idealnu za veliko europsko iskupljenje nakon ljetnih ispadanja u pretkolima LP-a i EL-a. I onda, umjesto da protiv Viktorije, Ballkanija i Astane natuče bodova za izravan ulazak u društvo Cityja, Reala i Bayerna, Dinamo kolo prije kraja skupine Konferencijske lige strepi hoće li uopće proći kao drugoplasirani, a izravan ulazak u Ligu prvaka je prokockao.

No za ovu priču te kolosalnu priliku u Ligi prvaka, koju je propustio Dinamo, važniji je Copenhagen. Zato što je upravo hrvatski prvak ljetos omogućio danskom povlašten status prilikom ždrijeba Lige prvaka i tako mu odškrinuo ne samo vrata senzacije koju je izveo nego mu i omogućio da ga pretekne.

Dinamo je na uzvratu trećeg pretkola Lige prvaka kod AEK-a vodio 2:0 sve do sudačke nadoknade i imao prolazak. No do kraja dodanog vremena domaćin je Livakoviću zabio čak dva gola i čudesno eliminirao gosta. Ispadanjem iz Lige prvaka njegovo mjesto u trećem potu Lige prvaka pripalo je Copenhagenu. Sve ostalo je povijest.

Tagovi: CopenhagenaM DinamO, LIGA PRVAKA
PROČITAJ I OVO
Boston izbacio Miami i postao prva momčad u polufinalu Istoka
USPJESI
Boston izbacio Miami i postao prva momčad u polufinalu Istoka
BOSTON - Boston Celticsi četvrta su momčad koja je izborila drugi krug ovogodišnjeg doigravanja NBA lige, a prva koja je to učinila u Istočnoj konferenciji.
Dončić srušio Jordanov rekord i odveo Mavse do pobjede kod Clippersa
NBA PLAYOFF
Dončić srušio Jordanov rekord i odveo Mavse do pobjede kod Clippersa
LOS ANGELES - Dallas Mavericksi pobijedili su Los Angeles Clipperse 123:93 na gostovanju u petoj utakmici prvog kruga doigravanja za prsten prvaka u NBA ligi i poveli 3:2 u seriji koja se igra na četiri pobjede.
Otkriveni novi detalji o smrti Diega Maradone
LEGENDA NOGOMETA
Otkriveni novi detalji o smrti Diega Maradone
BUENOS AIRES - Nogometna legenda Diego Armando Maradona preminuo je 25. studenoga 2020. godine, a gotovo četiri godine kasnije stižu nove informacije o njegovoj smrti.
Parma se vratila u Serie A
POVRATAK
Parma se vratila u Serie A
PARMA - Parma je danas u gostovanju kod Barija u utakmici 36. kola talijanske Serie B remijem 1:1 osigurala povratak u Serie A, najviši razred talijanskog nogometa.
Bjelica napušta Union Berlin
ODLAZAK
Bjelica napušta Union Berlin
BERLIN - Nenad Bjelica (52) će na kraju sezone napustiti Union Berlin, tvrdi Kicker pozivajući se na izvore unutar njemačkog prvoligaša.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE