GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Većina Japanaca želi da se Olimpijske igre otkažu

Većina Japanaca želi da se Olimpijske igre otkažu
VOX POPULI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2021 / 08:07
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Gotovo 60 posto građana Japana želi da se zbog pandemije covida-19 otkažu Olimpijske igre u Tokiju koje bi trebale početi za manje od tri mjeseca, pokazali su rezultati ankete objavljeni u ponedjeljak.

Japan je produžio izvanredno stanje u Tokiju do kraja svibnja i muči se sa zaustavljenjem naglog rasta broja slučajeva zaraze covidom-19, što potiče dodatne pitanja treba li održati Igre.

Olimpijske igre 2020. odgođene su za godinu dana zbog pandemije, a trebali bi biti otvorene 23. srpnja i trajati do 8. kolovoza.

Ispitivanje javnog mišljenja, provedeno od 7. do 9. svibnja za dnevni list Yomiuri Shimbun daily, pokazalo je da 59 posto ispitanih želi da se Olimpijske igre otkažu, dok 39 posto želi da se održe. "Odgoda" nije ponuđena kao mogućnost za odgovor.

Među onima koji su se izjasnili za održavanje igara 23 posto je reklo da bi to trebalo učiniti bez gledatelja.

Dolazak gledatelja iz inozemstva je zabranjen a konačna odluka o prisutnosti domaćih gledatelja donijet će se u lipnju.

Druga anketa, provedena za TBS News tijekom vikenda, utvrdila je da 65 posto Japanaca želi da se Igre otkažu ili ponovno odgode, a od toga je 37 posto za potpuno otkazivanja dok 28 posto želi još jednu odgodu.

Slično istraživanje provedeno u travnju za novinsku agenciju Kyodo ustanovilo je da 70 posto građana želi otkazivanje ili odgodu.

Visoki dužnosnik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) John Coates rekao je da, iako raspoloženje Japanaca spram Igara "zabrinjava", ne vidi scenarij po kojem se taj sportski događaj ne bi održao.

Japanski premijer Yoshihide Suga do sada je, bez obzira na rast broja slučajeva covida-19, obećavao da će se Olimpijske igre održati, no anketa TBS-a pokazala je da ga podržava samo 40 posto ispitanih, što je blizu najnižoj podršci kakvu je imao ranije ove godine.

No Suga je u ponedjeljak rekao da nikada nije Olimpijske igre stavio na prvo mjesto.

Upitan u parlamentarnom odboru hoće li se ići na održavanje Igara i ako dođe do naglog rasta zaraza covidom-19 Suga je odgovorio: "Nikada nisam stavljao Olimpijadu ispred svega".

"Moj prioritet je bio zaštititi živote i zdravlje japanskog stanovništva. Prvo moramo spriječiti širenje virusa", dodao je i napomenuo da konačnu odluku odnosi Međunarodni olilmpijski odbor dok je uloga vlade da napravi sve kako bi se Igre održale na siguran način.

U nedjelju je japanska tenisačica Naomi Osaka rekla da se, iako je cijeli život čekala na sudjelovanje u Olimpijskim igrama, rizici njihovog održavanja trebaju pozorno razmotriti.

Tagovi: Olimpijske igre u Tokiju, Yoshihide Suga, Međunarodni olimpijski odbor, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Liverpool odustao od Xabija Alonsa
ODUSTAJANJE
Liverpool odustao od Xabija Alonsa
LIVERPOOL - Čelnici Liverpoola su izgubili strpljenje i odlučili su dići ruke od Xabija Alonsa, te je sada sigurno da španjolski stručnjak neće naslijediti Jürgena Kloppa na klupi Redsa.
Kukoč: Igrači su danas razmaženi
DIJAGNOZA
Kukoč: Igrači su danas razmaženi
BEOGRAD - Toni Kukoč, specijalni gost Sport Kluba, pratio je uzbudljivu utakmicu u "Areni" koju je Partizan na kraju izgubio od Olympiacosa, ali i nasmijao izjavom o potencijalnom trenerskom angažmanu Željka Obradovića u NBA ligi.
Đoković o raskidu s Ivaniševićem: Došlo je do zasićenja
REAKCIJE
Đoković o raskidu s Ivaniševićem: Došlo je do zasićenja
BEOGRAD - Novak Đoković i Goran Ivanišević prekinuli su suradnju nakon šest godina. Neočekivanu vijest na svom je Instagramu podijelio Đoković, koji se biranim riječima oprostio od svog dojučerašnjeg trenera.
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
DOBRODOŠLICA
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
BEOGRAD - Košarkaši Partizana sastaju se sa Olimpijakosom u meču 32. kola Evrolige, a uz teren je i hrvatska NBA legenda.
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?
POST FESTUM
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?

ISTANBUL - Puno se priča o odlasku hrvatskog golmana Dominika Livakovića iz Fenerbahčea nakon navijačkih nereda u utakmici protiv Trabzonspora.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE