GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Xavi novi trener Barcelone

Xavi novi trener Barcelone
NESLUŽBENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2020 / 13:21
Autor: SEEbiz / Sportske novosti
BARCELONA - Dan nakon što je Barcelona izgubila u polufinalu Španjolskog superkupa od Atletico Madrida njeni čelnici sastali su se u Kataru s Xavijem Hernandezom, nekadašnjim kapetanom katalonskog kluba.

Za sastanak se saznalo dok su se trener Ernesto Valverde i igrači vraćali iz Saudijske Arabije u Barcelonu. Susret sportskog direktora Erica Abidala i generalnog direktora Oscara Graua sa 39-godišnjim Xavijem bio je dogovoren nekoliko dana ranije, no ispadanje od madridskog Atletica bacilo je novo svjetlo na taj sastanak u Dohi.

Dužnosnici Barcelone došli su ondje kako bi razgovarali s Xavijem o sljedećoj sezoni, a zanimala ih je i njegova dostupnost u slučaju da Ernesto Valverde bude smijenjen ranije.

Klub i osobe bliske Kataloncu potvrdili su održavanje sastanka, no nisu htjeli reći je li primio formalnu ponudu za preuzimanje klupe. Barcelonina službena verzija jest da su dužnosnici otputovali iz Saudijske Arabije u Katar kako bi posjetili igrača Ousmanea Dembelea, koji se ondje oporavlja od ozljede, pa su to iskoristili kako bi se vidjeli s Xavijem, te provjerili bi li bio dostupan na ljeto. Za šest mjeseci, naime, istječe ugovor Valverdeu. Mediji su špekulirali kako je Xaviju ponuđeno trenersko mjesto na dvije sezone, ili na dvije i pol godine, ako bi ga preuzeo sada. Bez obzira na to, čini se da Barcelona planira budućnost bez Valverdea, koji je na klupi od ljeta 2017. godine.

Xavi bi mogao biti poželjan kandidat. Iz Barcelone je bio otišao kao igrač u Al Sadd, za koji je odigrao četiri sezone. Ljetos je sjeo na njegovu klupu, osvojio Katarski superkup, te odveo momčad do polufinala azijske Lige prvaka. Htio bi ondje završiti svoju prvu trenersku sezonu. U lipnju mu, uostalom, istječe ugovor. Premda postoji mogućnost produženja tog ugovora do ljeta 2022. godine, Xavi se još uvijek nije izjasnio. Na ljeto kada postane slobodan mogao bi se bez ikakve prepreke vratiti na Camp Nou.

On nikada nije skrivao želju za povratkom, no pitanje je osjeća li se sposobnim preuzeti momčad poput Barcelone nakon samo jedne trenerske sezone, i to u Kataru. Obje strane osjećaju da je pitanje vremena kada će im se putevi susresti, no niti on, niti Barcelona ne žele forsirati i eventualno se dovesti u situaciju loših rezultata.

Povodom nastale situacije oglasio se i Turki Al-Ali, izvršni direktor Al Sadda.

- Normalno je da u svakom trenutku postoji mogućnost Xavijeva povratka u Barcelonu, a to se i očekuju, budući da je to njegova kuća - naveo je u priopćenju, gdje je istaknuo da je Xavi sada trener njegovog kluba.

- Barcelona bi bilo kakve razgovore oko njegova odlaska odavde trebala održavati preko službenih kanala - dodao je.

Xavi, pak, održava kontakte sa svojim bivšim suigračima u Barceloni, s kojima je godinama igrao, no oni sada ne žele niti razmišljati o promjeni na klupi.

U ponedjeljak će uprava Barcelone održati redoviti sastanak o kojem neće ovisiti Valverdeova budućnost. No, komentari i kritike su logični i očekivani nakon ispadanja iz Superkupa. Kapetan Lionel Messi i njegov kolega u napadu Luis Suarez javno su odaslali podršku treneru nakon utakmice. Barcelona je vodeća u prvenstvu, s istim brojem bodova kao i Real Madrid, te je ušla u osminu finala Lige prvaka. Valverde nije ovisio o rezultatu u Saudijskoj Arabiji, no porazom je vjerojatno izgubio kredit za vođenje momčadi iduće sezone. Produženje njegova ugovora sada je manje vjerojatno.

On osobno, ali i igrači, napustili su stadion u Jeddahu pognute glave. Šokantno ispadanje psihički je utjecalo na Valverdea i momčad. Sada je pitanje hoće li se vratiti pobjedama u prvenstvu i Ligi prvaka. Bilo kakav posrtaj dodatno bi gurnuo trenera prema izlaznim vratima. Barcelona ove sezone igra promjenjivo, pa nitko ne može sa sigurnošću predvidjeti što će se događati nakon što idući vikend lopta opet krene s centra u španjolskom prvenstvu.

- Ovo što se događa sada Valverdeu, događa se svima nama trenerima. To se neće promijeniti - rekao je u subotu Zinedine Zidane, trener Real Madrida, na konferenciji za medije u Saudijskoj Arabiji.

Valverde i Zidane sučelit će se 1. ožujka na Santiago Bernabeuu. O tom dvoboju mogla bi ovisiti budućnost čovjeka koji je posljednje dvije godine donio Kataloncima naslov prvaka Španjolske, ali je dva puta neočekivano ispao u Ligi prvaka, lani od Liverpoola u polufinalu nakon pobjede od 3:0 u prvoj utakmici, a prije toga od Rome nakon trijumfa od 4:1 u prvom susretu četvrtfinala.

Poraz od Atletica došao je poput kamenčića u cipelu koji sve jače žulja na Camp Nou. Valverde će ga nastojati izbaciti u nadolazećim mjesecima, no uprava već priprema stazu za moguću zamjenu. Xavi će uvijek biti opcija, jer poznaje filozofiju kluba u kojem je stasao. No, po iskustvu i dosadašnjim izjavama ispred njega bi mogla biti dvojica izbornika. Ronald Koeman i Roberto Martinez ne bi imali problema otići s klupa Nizozemske i Belgije nakon Europskog prvenstva. Koeman je već rekao da u ugovoru ima klauzulu prema kojoj može slobodno otići pozove li ga Barcelona. Kao njen bivši igrač poznaje filozofiju i način igre.

Martinez je, pak, osvojio brončanu medalju s Belgijom na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Njegova okomita, brza igra, poznavanje jezika i rad sa zvijezdama poput Hazarda, De Bruynea i Courtoisa čine ga pogodnim.

Spominje se i četvrta, najmanje vjerojatna opcija - Thierry Henry. Kao napadač ostavio je trag u Barceloni, no još uvijek ga smatraju zelenim za trenera katalonskog kluba. Njegovi izgledi su najmanji u ovom pokeru mogućih rješenja.

Tagovi: Xavi, Xavi Hernandez, Barcelona, Ernesto Valverde, Lionel Messi, Ronald Koeman, Al Sadd, Roberto Martinez
PROČITAJ I OVO
Italija ima sigurnih pet klubova u Ligi prvaka
KOEFICIJENTI
Italija ima sigurnih pet klubova u Ligi prvaka
ZAGREB - Nakon odigranih uzvratnih četvrtfinalnih utakmica nogometne Europske lige i Konferencijske lige postalo je i definitivno poznato da će iduće sezone u Ligi prvaka talijanski nogomet imati pet svojih predstavnika.
Vujošević: Vučič želi da uništi Partizan
SASVIM OTVORENO
Vujošević: Vučič želi da uništi Partizan
BEOGRAD - Proslavljeni trener Duško Vujošević u "360 stepeni" na N1 govorio je o navijačima, Partizanu i "ratu" sa Aleksandrom Vučićem.
Livaković obranio dva penala, ali...
DRAMA
Livaković obranio dva penala, ali...
ISTANBUL - Dominik Livaković je heroj Fenerbahčea iako je njegov klub dramatično ispao od Olmypiacosa u četvrtfinalu Konferencijske lige.
Aco Petrović ponovo izbornik Brazila
KOŠARKA
Aco Petrović ponovo izbornik Brazila
RIO DE JANEIRO - Aleksandar Petrović, 65-godišnji nekadašnji izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije, ponovno je preuzeo Brazil, službeno je objavio tamošnji košarkaši savez na svojim internetskim stranicama.
Budimir će biti spreman za EURO
DOBRE VIJESTI
Budimir će biti spreman za EURO
PAMPLONA - Hrvatski nogometni reprezentativac Ante Budimir napustio je u srijedu bolnicu u Pamploni, gdje je proveo dvije noći nakon što mu je u ponedjeljak navečer slomljeno nekoliko rebara tijekom utakmice s Valencijom, izvijestio je u četvrtak njegov klub Osasuna, dodavši da bi trebao biti spreman za EURO u lipnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE