GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto su bjelorusku atletičarku protiv njezine volje željeli ukrcati na zrakoplov za Bjelorusiju?

Zašto su bjelorusku atletičarku protiv njezine volje željeli ukrcati na zrakoplov za Bjelorusiju?
POKUŠAJ OTMICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.08.2021 / 10:34
Autor: SEEbiz/Jutarnji list

TOKIO - Drama u zračnoj luci u Tokiju, sprinterica iz Bjelorusije preklinje za pomoć: ‘Žele me oteti!‘
Bjeloruska atletičarka Kristina Cimanoskaja (24), koju su protiv njezine volje željeli ukrcati na zrakoplov za Bjelorusiju, dobila je zaštitu japanske policije, a u cijeli slučaj uključio se i UNHCR, izvijestio je Međunarodni olimpijski odbor (MOO).

Cimanoskaja se trebala natjecati u disciplini 200 metara u ponedjeljak, no u zračnoj luci Haneda zatražila je pomoć japanske policije kako se ne bi morala vratiti u domovinu jer je uputila kritiku svojim trenerima.

Glasnogovornik MOO-a Mark Adams izvijestio je u ponedjeljak da je sportašica provela noć u hotelu u zračnoj luci.

- Bili smo s njom u kontaktu prošle noći i jutros. Ona se osjeća sigurno. Naša osnovna dužnost je da se brinemo o njoj i to činimo. Tijekom noći išla je na policiju s olimpijskim dužnosnikom, a u slučaj je uključen i UNHCR, rekao je.

Na pitanje da komentira tvrdnje o otmici, rekao je da se Cimanoskaja obratila policiji u zračnoj luci i da će se policija očitovati o tome.

- Prošlo je 12 sati od događaja, moramo doznati još pojedinosti. Tražili smo od Olimpijskog odbora Bjelorusije cjelovito izvješće, no protiv njih je već bilo prijava, rekao je.

Bjeloruska atletičarka navodno planira tražiti azil u Njemačkoj ili Austriji, a Poljska i Češka su joj već ponudili utočište u vidu azila. I slovenski premijer Janez Janša je Twitteru bjeloruskoj atletičarki zazelio dobrodošlicu u Sloveniju.


Ispričala je kako su treneri u nedjelju došli u njezinu sobu i rekli joj da se spremi za povratak kući, a potom je odvezli u zrakoplovnu luku.

Prema navodima Bjeloruskog olimpijskog odbora, Cimanoskaja je povučena s OI-ja na savjet liječnika zbog njezina "emocionalnog stanja."

Cimanoskaja je u petak trčala u kvalifikacijama na 100 metara, a trebala je trčati i na 200 metara, te štafeti 4x400 metara u četvrtak. Međutim, uklonjena je iz ekipe, a ona tvrdi da se to dogodilo nakon što je društvenim mrežama govorila o nemaru bjeloruskih trenera.


Na Instagramu se požalila kako mora trčati u štafeti nakon što je za neke članice ekipe utvrđeno da ne ispunjavaju uvjete za nastup na Olimpijskim igrama jer nisu imale dovoljnu količinu doping testova.

- Neke naše djevojke nisu došle u Tokio kako bi se natjecale u štafeti 4x400 m jer nisu imale dovoljno doping testova. Mene su uvrstili u štafetu bez moga znanja. Javno sam o tome govorila nakon čega mi je glavni trener rekao kako je 'od gore' stigla naredba da me ukloni iz ekipe, ispričala je.

Bjeloruska zaklada za sportsku solidarnost, koja brine o sportašima proganjanima zbog političkih stavova, prenijela je zabrinutost Cimanoskaje da bi se njezina obitelj mogla naći na udaru bjeloruskih vlasti. Oni su putem Telegrama prenijeli njezin apel za pomoć iz zračne luke Haneda.


Bjelorusijom čvrsto upravlja predsjednik Aleksandar Lukašenko koji je na vlasti od 1994. godine. Često ga nazivaju i 'posljednjim europskim diktatorom'.

Prošle godine Lukašenko se suočio s masovnim uličnim prosvjedima zbog, kako su to nazvali njegovi protivnici, namještenih izbora.

Među prosvjednicima su bili i neki istaknuti bjeloruski sportaši, a dio ih je završio u zatvoru. Među njima su bili i košarkašica Jelenu Leučhanku, te desetobojac Andrej Kraučanko.

Tagovi: Kristina Cimanoskaja, Bjelorusija, Olimpijske Igre, Tokio, otmica
PROČITAJ I OVO
Liverpool odustao od Xabija Alonsa
ODUSTAJANJE
Liverpool odustao od Xabija Alonsa
LIVERPOOL - Čelnici Liverpoola su izgubili strpljenje i odlučili su dići ruke od Xabija Alonsa, te je sada sigurno da španjolski stručnjak neće naslijediti Jürgena Kloppa na klupi Redsa.
Kukoč: Igrači su danas razmaženi
DIJAGNOZA
Kukoč: Igrači su danas razmaženi
BEOGRAD - Toni Kukoč, specijalni gost Sport Kluba, pratio je uzbudljivu utakmicu u "Areni" koju je Partizan na kraju izgubio od Olympiacosa, ali i nasmijao izjavom o potencijalnom trenerskom angažmanu Željka Obradovića u NBA ligi.
Đoković o raskidu s Ivaniševićem: Došlo je do zasićenja
REAKCIJE
Đoković o raskidu s Ivaniševićem: Došlo je do zasićenja
BEOGRAD - Novak Đoković i Goran Ivanišević prekinuli su suradnju nakon šest godina. Neočekivanu vijest na svom je Instagramu podijelio Đoković, koji se biranim riječima oprostio od svog dojučerašnjeg trenera.
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
DOBRODOŠLICA
Kukoč toplo dočekan u beogradskoj Areni
BEOGRAD - Košarkaši Partizana sastaju se sa Olimpijakosom u meču 32. kola Evrolige, a uz teren je i hrvatska NBA legenda.
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?
POST FESTUM
Ostaje li Livaković u Fenerbahčeu?

ISTANBUL - Puno se priča o odlasku hrvatskog golmana Dominika Livakovića iz Fenerbahčea nakon navijačkih nereda u utakmici protiv Trabzonspora.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE