GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zima je u Europi završena

Zima je u Europi završena
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2020 / 07:37
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Snijeg u Hrvatskoj ove je zime gotovo pa potpuno izostao, a sve dugoročne prognoze ukazuju - neće ga niti biti.

Portal Istramet podsjeća kako u dosadašnjem dijelu klimatološke zime koja je počela 1. prosinca još nismo imali niti jednu zimsku ciklonu, a samim time nije bilo značajnijeg snijega, pa čak ni u većem dijelu gorja. Snježni pokrivač trenutno je mjerljiv tek na pet DHMZ-ovih lokacija u Hrvatskoj, a najviše ga ima na Zavižanu - svega pet centimetara. Nizine unutrašnjosti zemlje ove zime zabilježile su tek jedno kratkotrajno padanje snijega, a središnja Istra nije imala čak ni susnježicu.

I temperaturno gledajući osjetno smo iznad prosjeka, naročito u gorju i na Jadranu. Nizine unutrašnjosti Hrvatske od temperaturnih ekstrema "spasila" je dugotrajna inverzija, no uslijed sve jačeg sunca i vjetra ona će u idućim tjednima biti rjeđa pojava. Zime nema ni u Moskvi. Kao što možemo vidjeti u 10-dnevnoj prognozi, rusku prijestolnicu očekuje tek kratkotrajno zahladnjenje, a onda će ponovno zatopliti. I ono malo snijega što padne brzo će okopnjeti. Kako onda da naš dio kontinenta očekuje pravu zimu ako snijega nema ni u Moskvi?

Prema mjesečnoj prognozi ECMWF-a na stranicama EFFIS-a, piše Istramet, zima u Europi je gotova! Naime, pozitivno temperaturno odstupanje očekuje se u svim tjednima do 1. ožujka. i početka klimatološkog proljeća. Očekivano temperaturno odstupanje je zamjetno te najizraženije u Rusiji otkuda nam stižu pravi zimski prodori.

To ne znači da neće biti kratkotrajnih fronti ili možda čak i ciklona koje mogu donijeti snijeg, no od velikih zimskih scenarija čini se da ne bude ništa. Tome u prilog ide i činjenica kako se predviđa manje oborina od prosjeka, što znači nastavak dominacije tople anticiklone.

I HRT-ov meteorolog Zoran Vakula navodi kako se stabilno vrijeme nastavlja do petka, ali uz ipak niži atmosferski tlak nego što je bio u utorak, te posebice potkraj ponedjeljka, kada je bio visok kao rijetko kada, ponegdje vrlo vjerojatno i rekordan. Magle, posebice jutarnje, u nizinama unutrašnjosti bit će i sljedećih dana. Pritom će do petka biti suho, uz više ili manje oblaka. U četvrtak će na Jadranu, posebice sjevernom, zapuhati često umjerena, gdjegdje i jaka bura, a od petka pak slabo i umjereno jugo, gdjekad vjerojatno i jako. U unutrašnjosti ponegdje umjeren jugozapadnjak. Tijekom vikenda će biti povremene mjestimične kiša, češće na Jadranu i područjima uz njega.

U nizinama središnje Hrvatske jutro će danas biti hladno, često i maglovito, dok će u gorju biti većinom pozitivna temperatura, a i od jutra neće nedostajati sunčanih razdoblja. Kako će dan odmicati, sunčanih će razdoblja biti sve više i u nizinama pa će popodnevna temperatura biti najčešće između 4 i 9 °C. U gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, ponegdje uz umjerenu naoblaku, ujutro po kotlinama Like i Gorskog kotara i maglu. U višem će gorju puhati slab jugozapadnjak, a na otvorenome moru slab do umjeren sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od -7 °C u kotlinama do 3 °C u višim predjelima, a duž obale i na otocima također širok raspon vrijednosti, od 0 do 8 °C. Najviša dnevna od 7 do 12 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije barem djelomice sunčano. Nakon mjestimice slabe bure ujutro, danju slab do umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutro će u unutrašnjosti biti hladno, a i duž obale je ponegdje pri tlu moguć slab mraz. Najviša dnevna od 10 do 14 °C. I na krajnjem jugu Hrvatske dosta sunčana vremena, uz uglavnom slab do umjeren vjetar s kojim će more biti malo, samo na otvorenome i umjereno valovito. Temperatura zraka ujutro od 4 do 8 °C, u unutrašnjosti i samo oko -2 °C, a poslijepodne većinom 12 i 13 °C.

U unutrašnjosti četvrtak i petak još uglavnom suhi, a magla bi ponovno u petak mogla ponegdje biti dugotrajnija. "Minusi" i hladna jutra će nas podsjećati da smo u zimi, a zatim će na neko vrijeme većinom izostati. Naime, vikend i početak idućeg tjedna bit će posvuda topliji, a uz promjenljivu naoblaku mjestimična će kiša biti najčešća u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije. U četvrtak će se na Jadranu skupiti velik broj sunčanih sati, a i ponovno će prolazno pojačati bura. Naime, već od petka jugo, s kojim će oblaka biti sve više. Mjestimična kiša moguća je već potkraj dana, a bit će sve češća za vikend. Ponedjeljak vrlo vjerojatno uz buru postupno mnogima povoljniji.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Tagovi: zima, zima u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Aco Petrović ponovo izbornik Brazila
KOŠARKA
Aco Petrović ponovo izbornik Brazila
RIO DE JANEIRO - Aleksandar Petrović, 65-godišnji nekadašnji izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije, ponovno je preuzeo Brazil, službeno je objavio tamošnji košarkaši savez na svojim internetskim stranicama.
Budimir će biti spreman za EURO
DOBRE VIJESTI
Budimir će biti spreman za EURO
PAMPLONA - Hrvatski nogometni reprezentativac Ante Budimir napustio je u srijedu bolnicu u Pamploni, gdje je proveo dvije noći nakon što mu je u ponedjeljak navečer slomljeno nekoliko rebara tijekom utakmice s Valencijom, izvijestio je u četvrtak njegov klub Osasuna, dodavši da bi trebao biti spreman za EURO u lipnju.
De Rossi ostaje trener Rome i sljedeće sezone
TRENERI
De Rossi ostaje trener Rome i sljedeće sezone
RIM - Roma je i službeno potvrdila da će dosadašnji trener Vučice Daniele De Rossi voditi ekipu Rome i u narednoj sezoni.
Ancelotti: Pep je džentlmen
POŠTOVANJE
Ancelotti: Pep je džentlmen
MANCHESTER - Svi su nas otpisali, rekao je trener Real Madrida Carlo Ancelotti, ali Real nikad ne umire, poručio je talijanski stručnjak nakon izbacivanja Manchester Cityja.
Real nakon drame jedanaesteraca izbacio City
LIGA PRVAKA
Real nakon drame jedanaesteraca izbacio City
MADRID - Nogometaši Real Madrida u fantastičnom četvrtfinalu Lige prvaka izbacili su Manchester City s ukupnih 5:4, a raspletu su prethodili produžeci i penali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE