GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Žižekova Antigona gostuje u belgijskome Théâtre de Liege

Žižekova Antigona gostuje u belgijskome Théâtre de Liege
GOSTOVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2020 / 14:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Dramska predstava "Antigona" slovenskog filozofa Slavoja Žižeka prema Sofoklovoj tragediji iz 5. stoljeća prije naše ere, nastala specijalno po narudžbi za Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu gdje je praizvedena u listopadu 2019. u režiji Angele Richter, gostuje 28. i 29. siječnja u belgijskome Théâtre de Liege.

Predstava je nastala u koprodukciji HNK-a Zagreb, Théâtre de Liège u Belgiji i Fondacije Emilia Romagna Teatro iz Italije. Kako se ističe u najavi, gostovanje u Belgiji dio je Europskog programa HNK-a u Zagrebu uz potporu Ministarstva kulture RH, a u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu posljednjih nekoliko sezona surađuje s kazalištem u Liègeu. Tako je prošle godine s velikim uspjehom prikazana baletna predstava "Apoksiomen" u koprodukciji s Théâtre de Liège, kompanijom As Palavras i Ministarstvom Federacije Wallonie- Bruxelles. Prije nekoliko godina, u produkciji HNK-a Zagreb i Emilia Romagna Teatro Fondazione, te koprodukciji sa švicarskim kazalištem Vidy iz Lausanne, Maison de la Culture d'Amiens i belgijskim Théâtre de Liege nastala je predstava "Evanđelje".

Žižek je svoju "Antigonu" skicirao kao etičko-političku vježbu u stilu Brechtovih didaktičkih komada, nudeći tri moguća kraja, koji ostavljaju gledateljima slobodu u donošenju odluke o sudbini suvremene Antigone. Njemačka redateljica hrvatskih korijena Angela Richter postavila ju je kao filozofski i politički eksperiment koji otvara suvremena pitanja.

Antigonu glumi Iva Mihalić, Luca Anić njezinu sestru Ismenu, Kreonta utjelovljuje Mislav Čavajda, Hemon je Filip Vidović, Glasnik Silvio Vovk, a Barbara Vicković u ulozi je Zborovođe, dok je nacionalna prvakinja Alma Prica utjelovila proroka Tiresiju. Zbor čine Vanja Matujec, Alen Šalinović, Kristijan Potočki, Tesa Litvan i Tin Rožman.
Nakon gostovanja u Belgiji, "Antigona" će nastaviti svoja europska gostovanja u talijanskoj Modeni, 26. i 27. veljače, na VIE festivalu.

Tagovi: Slavoj Žižek, Antigona, Théâtre de Liege, Iva Mihalić, Luca Anić, Mislav Čavajda, Hrvatsko narodno kazalište, Sofoklo, Antigona
PROČITAJ I OVO
Hajduk želi dovesti trenera koji je pravi hit u Srbiji
TRENERI
Hajduk želi dovesti trenera koji je pravi hit u Srbiji
SPLIT - Jure Ivanković ima nezahvalan zadatak s Hajdukom privesti ovu turbulentnu sezonu kraju, a čelni ljudi 'bilih' već su krenuli u potragu za trenerom koji će momčad voditi u sljedećoj sezoni. Ako je vjerovati glasinama, pronašli su ga u Srbiji.
U Leverkusenu žele nazvati ulici po Xabiju Alonsu
HEROJ SEZONE
U Leverkusenu žele nazvati ulici po Xabiju Alonsu
BERLIN - Der Spiegel navodi kako postoji šansa da u bliskoj budućnosti španjolski nogometni strateg Xabi Alonso, sadašnji trener Bayera, dobije svoju ulicu u Leverkusenu.
Preminuo Bernd Hölzenbein, osvajač SP-a 1974.
IN MEMORIAM
Preminuo Bernd Hölzenbein, osvajač SP-a 1974.
BERLIN - Bivši njemački nogometaš Bernd Hölzenbein, svjetski prvak 1974. uz Franza Beckenbauera i Gerda Müllera, preminuo je u 78. godini, objavio je u utorak Eintracht Frankfurt, klub u kojem je igrao 14 godina.
Željezničar traži strateškog partnera
PARTNERSTVO
Željezničar traži strateškog partnera
SARAJEVO - FK Željezničar objavljuje javni poziv za uspostavljanje strateškog partnerstva s potencijalnim investitorima.
Hajduk oborio negativni rekord
KATASTROFA
Hajduk oborio negativni rekord
SPLIT - Hajduk je protiv Osijeka prošlog vikenda upisao peti uzastopni poraz (1:2) u svim službenim natjecanjima što je niz kakav ne pamti od proljeća 1980. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE