GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zoran Mamić mora u zatvor, više ne može sjediti na klupi Dinama

Zoran Mamić mora u zatvor, više ne može sjediti na klupi Dinama
ZATVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2021 / 19:36
Autor: SEEbiz / Index.hr
ZAGREB - Vrhovni sud danas je u većini potvrdio nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Osijeku iz lipnja 2018. godine kojom su Zdravko i Zoran Mamić, poreznik Milan Pernar te aktualni direktor HNS-a Damir Vrbanović osuđeni zbog teške pljačke Dinama.

Podsjetimo, Mamić i pobočnici osuđeni su za izvlačenje 116 milijuna kuna iz gradskog kluba te poreznu prijevaru od 12.2 milijuna kuna. Gazda kluba Zdravko Mamić osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 6 i pol godina te je presudu Vrhovnog suda trebao čekati u pritvoru, ali je prije izricanja nepravomoćne presude pobjegao u BiH gdje se i danas skriva od hrvatskih institucija. Gazdin brat i aktualni trener Dinama Zoran Mamić u istom postupku osuđen je kaznom zatvora u trajanju od 4 godine i 11 mjeseci, a ona je danas preinačena u kaznu zatvora u trajanju od 4 godine i osam mjeseci.

Mamiću mlađem kazna je umanjena u dijelu u kojem mu se na teret stavljalo da je poticao na zloporabu bivšeg poreznika Milana Pernara tijekom poreznog nadzora u Dinamu. U dijelu presude u kojem se Zoranu Mamiću na teret stavlja podjela nova od transfera Dejana Lovrena iz Dinama u Lyon Vrhovni sud potvrdio je odluku Županijskog suda u Osijeku. Zbog istog djela osuđen je i bivši direktor Dinama, a danas direktor HNS-a Damir Vrbanović, kojeg čeka zatvorska kazna u trajanju od tri godine.

Mamići i Vrbanović iscrpili su sve pravne mehanizme u ovom slučaju te više nemaju mogućnost žalbe. Prema Zakonu u sportu Zoran Mamić i Damir Vrbanović, osobe s pravomoćnim presudama i osudama na kaznu zatvora, više ne smiju raditi u sustavu sporta. Dinamo je dužan u roku od osam dana od saznanja za pravomoćnu presudu raskinuti ugovor sa Zoranom Mamićem. To propisuje članak 13. Zakona o sportu.

Damir Vrbanović također više ne smije biti osoba za zastupanje u HNS-u, no koliko smo upoznati on s HNS-om nema sklopljen ugovor o radu, već radi na honorar, pa ga Savez teoretski može opet uposliti kad odradi kaznu, kao što je to slučaj s Nevenom Šprajcerom, osuđenim u aferi pošteno suđenje.

U Dinamu su Indexu kazali da zasad nemaju komentar na odluku Vrhovnog suda niti su javnost i navijače obavijestili tko će voditi momčad.

Kad Zoran Mamić mora u zatvor? On prvo mora zaprimiti presudu Vrhovnog suda (rok za slanje je 15 dana), a potom će mu sudac izvršenja uputiti poziv na odsluživanje zatvorske kazne. Ako se Mamić ne odazove u roku od osam dana, sudac nalaže prisilno dovođenje. Mamić može tražiti odgodu odlaska u zatvor zbog zdravstvenih, privatnih, poslovnih ili obiteljskih razloga.

Podsjetimo, Zdravko Mamić i Damir Vrbanović nepravomoćno su osuđeni da su poduzeli radnje kako bi na teret Dinama osigurali Zoranu Mamiću novac za vraćanje pozajmica, koje mu je Dinamo prema nalazu poreznog nadzora davao od početka 2008. do kraja srpnja 2010., u ukupnom iznosu nešto višem od 24 milijuna kuna. Vrbanović je s tim ciljem, prema presudi, potpisao aneks ugovora o profesionalnom igranju kojim je "neosnovano utvrđeno pravo jednog nogometaša na isplatu 50 posto budućeg transfera, iako su znali da je taj nogometaš zapisnikom o raskidu ugovora potvrdio da nema potraživanja prema Dinamu".

Zdravko Mamić je potom u ime Dinama podigao u banci kredit u iznosu od 4.4 milijuna eura koji je doznačen na račun kluba u ožujku 2011., stoji u optužnici USKOK-a koja je rezultirala nepravomoćnom okrivljujućom presudom za Mamiće i Vrbanovića.

Tvrdi se kako je Vrbanović naložio plaćanje oko 25.9 milijuna kuna s Dinamovog računa na račun Dejana Lovrena, a time je za Dinamo nastala neosnovana obveza plaćanja predujma poreza i prireza u iznosu od oko 5.5 milijuna kuna koja je plaćena iz tog kredita. Lovren je po dogovoru istog dana novac proslijedio na račun Zorana Mamića koji je pak nešto više od 24 milijuna kuna proslijedio na Dinamov račun na ime povrata pozajmica dok je ostatak zadržao za sebe, ustvrdio je Uskok, a potvrdio osječki sud, zaključivši kako je Zoranu Mamiću time pribavljena korist od oko 25.9 milijuna kuna, dok je Dinamo oštećen na ime ukupnog troška kredita u iznosu od oko 35.8 milijuna kuna.

Okrivljenici su prema presudi lažno prikazali da je Zoran Mamić vlastitim novcem vratio pozajmice pa u daljnjem poreznom nadzoru kod NK Dinama nije utvrđeno da se radi o prividnom pravnom poslu.

Nedavno je u Osijeku počelo suđenje i po drugoj optužnici protiv Zorana Mamića i šestorice suokrivljenika koje se tereti da su u sklopu zločinačkog udruženja ovaj klub oštetili za oko 200 milijuna kuna. Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine, ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna. Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK Dinamo je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Podsjetimo da je samo godinu dana nakon nepravomoćne presude zbog pljačke Dinama Zoran Mamić postao sportski direktor kluba, a godinu dana kasnije instaliran je po drugi put i na mjesto trenera. Dinamova Skupština donijela je odluku da stoji iza braće Mamić koji vode klub, a izglasana je i odluka da klub nije opljačkan zbog čega će novac koji Mamići moraju vratiti temeljem presude završiti u državnom proračunu.

Tagovi: Zoran Mamić, Dinamo, Sandro Stipančić, Igor Krota, Nikky Vuksan, Zdravko Mamić, Damir Vrbanović, Dejan Lovren, Milan Pernar
PROČITAJ I OVO
Nagelsmann ostaje izbornik Njemačke do Svjetskog prvenstva 2026.
IZBORNICI
Nagelsmann ostaje izbornik Njemačke do Svjetskog prvenstva 2026.
BERLIN - Njemački nogometni izbornik Julian Nagelsmann obnovio je ugovor na dvije godine do Svjetskog prvenstva 2026. u "odluci srca", objavio je u petak nacionalni savez DFB.
Sergej Barbarez novi izbornik nogometne reprezentacije BiH
IZBORNIK
Sergej Barbarez novi izbornik nogometne reprezentacije BiH
SARAJEVO - Sergej Barbarez novi je izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, a na tu ga je poziciju u petak imenovao Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH sa zadaćom da u naredne četiri godine konsolidira stanje i pokuša prekinuti niz stalnih poraza u kvalifikacijama za međunarodna natjecanja.
Kawhi Leonard i dalje upitan za start doigravanja
NBA
Kawhi Leonard i dalje upitan za start doigravanja
LOS ANGELES - Los Angeles Clippers službeno su objavili kako i dalje nije poznato hoće li najbolji igrač ovog NBA sastava Kawhi Leonard biti spreman za start doigravanja.
Mundo Deportivo: Zidane je novi trener Bayerna
MEDIJI
Mundo Deportivo: Zidane je novi trener Bayerna
MADRID - Nakon što je napravio fenomenalan posao s Realom u kratkom razdoblju kao trener, Zinedine Zidane okreće novi list i trebao bi postati novi trener Bayerna, tvrdi španjolski Mundo Deportivo.
Italija ima sigurnih pet klubova u Ligi prvaka
KOEFICIJENTI
Italija ima sigurnih pet klubova u Ligi prvaka
ZAGREB - Nakon odigranih uzvratnih četvrtfinalnih utakmica nogometne Europske lige i Konferencijske lige postalo je i definitivno poznato da će iduće sezone u Ligi prvaka talijanski nogomet imati pet svojih predstavnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE