GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Adobe je sigurna oklada i u doba krize

Adobe je sigurna oklada i u doba krize
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2020 / 11:34
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Adobe je jedna od softverskih tvrtki za koju se može reći da je jedna od onih koje najuspješnije koriste poslovni model pretplate.

Adobe je vrlo priznati zaštitni znak poznat po svom vodećem softveru za uređivanje slika Photoshop te Acrobat Readeru. Tvrtka nudi svoje usluge putem internetske pretplate, što joj je dugo vremena davalo snažnu konkurentsku prednost koja omogućava kompaniji da imaju natprosječne marže u vlastitim industrijama. Poslovni model pretplatnika trebao bi dovesti do toga da Adobe bude jedna od onih tvrtki koja će, unatoč negativnim učincima izbijanja novog COVID-19 na globalno gospodarstvo, i dalje rasti svoje prihode u ovoj godini, pišu analitičari ljubljanske Ilirike.

Dionice kompanije u posljednje su vrijeme zbog virusa pale 21 posto, dok je američki S&P500 u istom razdoblju izgubio 26 posto.

U usporedbi s većinom tvrtki, Adobe ima financijski kalendar s vremenskim odmakom, pa je početkom ožujka objavio tromjesečno izvješće za prvo tromjesečje ove godine koje završava 28. veljače 2020. Adobe je u prvom tromjesečju fiskalne 2020. godine ostvario rekordne tromjesečne prihode - 3,09 milijardi USD, što je 19% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prilagođena zarada iznosila je 1,15 milijardi dolara, što znači prilagođena zarada po dionici bila je 1,96 dolara. Kao što vidimo, omjer između prilagođenog prihoda i prilagođene dobiti u prvi je pogled samo pokazatelj visine marži koje je Adobe zabilježio u svom poslovanju.

Nakon objave rezultata za prvo tromjesečje ove godine, Adobe je postavio i financijske ciljeve za drugo tromjesečje, koji su na temelju dostupnih podataka i informacija od prije mjesec dana već uzeli u obzir moguće negativne učinke izbijanja COVID-19 na poslovanje tvrtke. Iako su prihodi i zarade tvrtke relativno predvidljivi zbog poslovnog modela temeljenog na pretplati, tvrtka je razmotrila potencijalno buduće stezanje kaiša s kupcima. Ipak, kompanija očekuje prilagođenu zaradu po dionici od 2,35 i povećanje prihoda od 16% u drugom tromjesečju.

Adobe je tradicionalno među nešto skupljim dionicama tvrtke, jer "nosi" dodatnu premiju zbog pretplatničkog poslovnog modela, koji tvrtki nudi veću fleksibilnost u vrijeme krize i dobrog novčanog toka. Dionica tvrtke u posljednjih pet godina porasla je na 300 posto vrijednosti, preračunato u eure, a u posljednjih godinu dana stekla je više od 11 posto, unatoč naglom padu cijena dionica zbog izbijanja COVID-19. Dionice tvrtki iz ovog sektora, u kojem je Adobe vodeća tvrtka, jedna je od skupljih dionica. P / B indikator za Adobe je 14, dok je medijan uporedivih tvrtki P / B indikator na 5. U isto vrijeme, pokazatelj EV / EBITDA na 38 je viši od medijana u industriji sa 33.

Naravno, Adobe je baš kao i bilo koja druga tvrtka izložen negativnim učincima epidemije COVID-a, ipak Adobe ima gotovo monopolistički položaj u svojoj industriji i teško je zamisliti da bi tvrtka u skoroj budućnosti izgubila veći broj svojih kupaca.

Tagovi: Adobe, Photoshop, Acrobat Reader, model pretplate, koronakriza, tržište kapitala
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE