GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Airbnb, Booking, Expedia Group i Tripadvisor dostavljat će podatke o rezervacijama i noćenjima Eurostatu

Airbnb, Booking, Expedia Group i Tripadvisor dostavljat će podatke o rezervacijama i noćenjima Eurostatu
PODACI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2020 / 17:43
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Globalne internetske rezervacijske platforme Airbnb, Booking, Expedia Group i Tripadvisor dostavljat će Eurostatu podatke o turistima i noćenjima u smještaju za kraći boravak koji se nudi u EU-u putem tih platformi, a Eurostat očekuje da bi prva takva statistika mogla biti objavljena u drugom dijelu godine.

Objavili su to iz Eurostata i Europske komisije (EK), koja je s te četiri "platforme za zajedničku ekonomiju" ovog tjedna postigla sporazum o razmjeni podataka, pri čemu je sporazum potpisan između svake platforme i Eurostata.

Na temelju sporazuma, Eurostat i EK očekuju redovne i pouzdane podatke koji će uključivati broj turista i noćenja, a podaci će se prikupljati na razini općina/gradova.

"U svemu tome će biti zaštićena privatnost građana, turista i domaćina, u skladu s važećim EU-ovim zakonodavstvom, a podacima se neće moći identificirati pojedini građani ili vlasnici nekretnina", poručuju iz Eurostata.

Izvještavaju kako je dogovoreno da će se podaci statistički provjeravati, te da će ih Eurostat objediniti i objaviti za sve države članice, kao i za pojedine regije i gradove.

U povodom sporazuma, povjerenik EK-a za unutarnje tržište Thierry Breton istaknuo je važnost turizma kao ključne gospodarske aktivnosti u Europi, u sklopu koje i kratkoročni najam smještaja nudi prikladna rješenja za turiste i nove izvore prihoda, ali donosi i određenu zabrinutost zbog utjecaja na lokalne zajednice.

"Prvi put dobivamo pouzdane podatke koji će nas informirati o tome kako je to u gradovima diljem Europe, čime možemo pomoći lokalnim zajednicama da se nose s izazovima koje donose takve platforme i brze promjene zajedničke ekonomije", ocijenio je Breton.

Povjerenik EK-a za gospodarstvo Paolo Gentiloni ističe kako je riječ o važnoj prekretnici za podršku Eurostata javnim vlastima koje traže podatke o uslugama kratkoročnog smještaja za kreiranje i oblikovanje svojih politika.

U pozadini sporazuma EK i Eurostata s četiri platforme je ekonomija dijeljenja koja pokriva velik broj sektora i brzo raste u Europi, istodobno donoseći u pojedinim destinacijama, većinom velikim gradovima, i određene probleme sa smještajem za dugoročni najam.

Istraživanje Eurostata o tome iz 2019. pokazalo je da 21 posto građana EU-a koristi ili je koristilo neku web stranicu ili aplikaciju za smještaj kod drugih osoba, a osam oosto ih je to činilo za usluge prijevoza.

Tagovi: Airbnb, Booking, Expedia Group, Thierry Breton, Tripadvisor, Eurostat, putovanja, turizam
PROČITAJ I OVO
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
REZULTATI
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
AMSTERDAM - ASML je u ponedjeljak priopćio da je dobit u prvom tromjesečju nadmašila očekivanja, dok je prodaja iznevjerila predviđanja, a kompanija ostaje pri svojim izgledima za cijelu godinu.
Cook poručio da Apple želi proizvodnju u Indoneziji
PORUKE
Cook poručio da Apple želi proizvodnju u Indoneziji
JAKARTA - Glavni izvršni direktor Applea Tim Cook rekao je da tvrtka "gleda" na proizvodnju u Indoneziji na sastanku s indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom u srijedu.
Oštar pad prihoda Ericssona u prvom kvartalu
KATASTROFA
Oštar pad prihoda Ericssona u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Ericsson je izvijestio o oštrom padu prihoda u prvom tromjesečju, istaknuvši slabiju potražnju u Aziji i Sjevernoj Americi.
Microsoft ulaže 1,5 milijardi dolara u AI tvrtku G42, koja je pod povećalom zbog veza s Kinom
INVESTICIJE
Microsoft ulaže 1,5 milijardi dolara u AI tvrtku G42, koja je pod povećalom zbog veza s Kinom
REDMOND - Microsoft će uložiti 1,5 milijardi dolara u G42, tvrtku za umjetnu inteligenciju sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, budući da američki div želi ojačati svoju poziciju u tehnologiji usred sve veće konkurencije.
Samsung ponovno na vrhu ljestvice proizvođača pametnih telefona
NA VRHU
Samsung ponovno na vrhu ljestvice proizvođača pametnih telefona
SEUL - Kako javlja francuska novinska agencija AFP, južnokorejski proizvođač pametnih telefona Samsung vratio se na vrh ljestvice najprodavanijih proizvođača pametnih telefona u svijetu, odakle je istisnuo američku kompaniju Apple.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE